Statárium a Mészáros-sajtóbirodalomban

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 28., 10:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez már tiszta Törökország!

Azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek, továbbá Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének szintén felmondtak – értesült tegnap a veszpremkukac.hu a Mediaworks eljárásáról.

Azóta kiderült az is – írja az Index –, hogy a szerkesztőket tegnap egy tízfős testület hallgatta meg, amelynek

„alapvetése az volt, hogy a szerkesztők szabotálták a lapot”.

A portálnak nyilatkozó munkatárs azonban úgy érzi, provokáció történt. Azt mondta, „olyan valaki nyúlt bele a rendszerbe, aki nagyon jól ismerte a lap működését, a gyártás ütemezését és informatikai hátterét.

A cikket már abban az állapotában módosították, amikor az előírások szerint sem kell elolvasniuk a szerkesztőknek a lapot.

A nyomdába küldés előtti pár percet használhatta ki a hekker. A naplózott fájlok is ezt bizonyítják.”

Nos, ezért kellett kirúgni öt embert. Egyelőre.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 28., 10:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  rworse
  2016. december 28., szerda 22:56
  Amúgy a Fejér megyei kirúgottak éppen azért indítanak munkaügyi pert (legalábbis ígérték), mert olyasmit kérnek rajtuk számon, amiről éppen azt kapták utasításba, hogy semmi dolguk vele. Központi Mediaworks utasítás, hogy a központi Mediaworks anyagokkal a helyi megyei szerkesztőségeknek semmi dolguk sincs, azaz joguk sincs, hogy dolguk legyen vele, azaz tilalom alá esik, hogy foglalkozzanak vele. A központ beleteszi a lapba, oszt jó napot. A Mediaworks központnak saját magát kellett volna kirúgnia, mint felelős vezetőt.
 2. 20
  yoyo
  2016. december 28., szerda 22:04
  Ennek a gesztusnak a célja a paranoia intézményesítése: ha egy vezető folyton retteg, mikor fog valamelyik alkalmazott szabotázsakciót elkövetni, akkor ott értekezletek lesznek, minőségbiztosítási protokollt dolgoznak ki, mindenkinek mindenkit ellenőriznie kell, aki pedig ellenőriz, illetve akit ellenőriznek, az egy idő után már magát is megfigyeli.
  Volt már ilyen.
 3. 19
  tiszapolgári
  2016. december 28., szerda 22:03
  Én az elsőre gondoltam, és lényegében csak vaktában lövöldöztem. De nem vagyok benne biztos, hogy a rádió hírolvasójának lehetősége van változtatni az elé tett szövegen.
  Azt pedig még kevésbé tudom, hogy azoknál a kereskedelmi rádióknál, amelyek MTI-híreket vásárolnak, ilyen volt a Class FM vagy ilyen a Jazzy, szabad-e változtatniuk a szövegen.
  Azt sem tudom, hogy a megyei napilapok uniformizálása is Heltai Péter művének a része-e, vagy ő csak az MTVA alapjait rakta le, de mindkettőnek, a napilapoknak és az MTVA-nak is erősen 1984-zamata van.

  Mindenesetre nagyon érdekes, amit a veszprémi központról írtál, eddig nem tudtam róla.
 4. 18
  rworse
  2016. december 28., szerda 21:56
  Lényeg, hogy mind az öt lapba a központ központilag tette be központilag készült anyagot, a Fejér megyeieknek meg egyszerűen pechjük volt, hogy éppen az övékét hekkelte meg a központban a hekker, pillanatokkal a központban levő központi nyomdában történő központi nyomás megkezdése előtt. (Mind az öt megyébe a veszprémi PLT központból hordják szét a Veszprémi PLT Nyomdában központilag nyomott lapot. Mivel anyám ott dolgozik a nyomdában, hajnalban hazajővén mind az öt lapból tud hozni, a Fejér megyei szerkesztők akkor találkoznak vele, amikor innen Veszprémből odaszállította nekik az autó. Ha ébren megvárom anyámat, akkor előbb tudom olvasni itt Veszprémben a Fejér megyei Hírlapot, mint a Fejér megyei főszerkesztő. ) A Fejér megyei szerkesztőknek semmi fennhatóságuk, befolyásuk nem volt arra, hogy a központi anyaggal a központ mit csinált. Pechjük volt, hogy éppen az ő lapjuk tükre akadt a hekker kezébe, és hogy a többi tükröt nem volt ideje a hekkernek meghekkelnie a központban. Például a zalaiaknak szerencséjük volt.
 5. 17
  rworse
  2016. december 28., szerda 21:35
  tiszapolgári

  Ha központi hírre gondolsz, amit a rádió is megjelentet, akkor nem olyan, mert a rádió a felolvasás előtt, vagy legkésőbb a felolvasáskor találkozik a hírrel, és ha a hírolvasónak van lélekjelenléte, akkor időben lereagálja. A Fejér megyeieknek semmi esélyük nem volt lereagálni.
  Ha arra gondolsz, hogy csak a tévében megjelenő hírért rúgják ki a rádió emberét is, csak azért mert egy cég, akkor hasonló pimaszság.
 6. 16
  tiszapolgári
  2016. december 28., szerda 20:43
  rworse

  Ez a Fejér vs. Veszprém megyei eset olyan, mintha mondjuk kirúgnák a Petőfi Rádió adófőszerkesztőjét és zenei szerkesztőjét, mert az MTI hírszerkesztője belecsempészett a sorok közé egy szót vagy félmondatot, igaz?
 7. 15
  rworse
  2016. december 28., szerda 17:55
  tiszapolgári, 10
  "A fiúk ugyanabba a hibába esnek bele, mint a szocialista gazdaság, létrehoznak egy irányíthatatlan, nehezen áttekinthető nagyvállalatot, egy monstrumot, trösztöt, és csodálkoznak, hogy döcögve, akadozva működik, és egyetlen, apró porszemtől borul az egész."

  Lásd, most kirúgtak három embert a Fejér megyei Hírlaptól, mert nem vettek észre olyasmit, amit semmi módon sem volt érkezésük észrevenni, ugyanis nem csak hogy korábban a felső vezetés kiadta a hálózatban utasításként, hogy a Mediaworks központi anyagaival semmi törődnivalója nincs a helyi megyei szerkesztőségeknek, hanem a központi anyagok készítési helyszínén, Veszprémben nyúlt bele valaki a nyomtatás előtti legeslegutolsó pillanatokban az anyagba. Tehát a felső vezetés most megbüntette a Fejér megyei szerkesztőket olyanért, amit nemhogy nem ők követtek el, de nem is tudtak volna elkövetni, sőt, kiküszöbölni se tudták volna a hibát, hiszen eleve nem ment, de még csak nem is mehetett át a kezükön az anyag!!! Az interjú a veszprémi központban készült központi anyag volt, a helyi megyei szerkesztőségeknek annyi volt a feladata az anyaggal kapcsolatban, hogy a megfelelő szabványos helyet meghagyja az oldalon, ahova Veszprémben betördelik a Veszprémben a veszprémiek által írt és Veszprémben korrektúrázott anyagot! A Fejér megyeieknek nemhogy feladatuk nem volt foglalkozni az adott anyaggal, sőt nemhogy lehetőségük se, de még csak joguk se! Annyi ráhatásuk volt csak az ügyre, hogy a központi anyag interjú oldalára ne írjanak semmit, azaz hagyják szabadon a helyét! Azért vonták felelősségre őket, amiért nem hogy módjuk nem volt felelősnek lenni, hanem jogosultságuk se! Központi anyag, minden Veszprémben történt vele, a megírástól a kinyomtatásig!
  Maaargiit! Noooormáááliis?!
 8. 14
  Valakicske
  2016. december 28., szerda 17:42
  Milyen szép is az, mikor már egymást marcangolják ...:-)

  Akkor ez a Bernadettke igen hamar szembetalálkozott az általa kirúgottak jóslatával, illetve a sors igazságosságával!? Örvendetes.:-)
  Évek óta meg vagyok győződve arról, hogy a sors mindig igazságot oszt - a hívő meg mondhatja, hogy "isten nem ver bottal".
  Csau bácsi sem gondolta - még egy héttel az emlékezetes fal előtti álldogálás c. örökbecsű megvalósulásakor sem -, hogy neki harangoztak. Elég megnézni az utolsó gyűlésen a fejét, arcát, mikor szembesül vele, hogy nem dicsérni jöttek ....
  Na, hát így lesz itt is: a nerrabszolgák egymást fogják irtani, és egyszer csak, sor kerül a Dagadtra is .... akár képletesen, akár valóságban, valaki már feni a kést. Elég lesz egyetlen megingás.
 9. 13
  szegedi789
  2016. december 28., szerda 17:04
  az egy dolog, hogy "belejavítottak" az interjúba", de hogy mit gondolhat egy nem hülye olvasó minden egyes hazug mondat után ... háááát, arra kevés lenne egy tízfős testület ...
  mert ugye még mindig "balliberális médiatúlsúly" van ?????
 10. 12
  reuters
  2016. december 28., szerda 15:15
  yoyo (9)
  "pl. a komárom megyei 24 óra szerkesztője az előd (Dolgozók Lapja) főszerkesztőjének a lánya volt"
  hát, igen
  kis ország, kis rokonság!
  itt - a díszleteken kívül - nem változik semmi

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra