Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A honvédség nem szociális intézmény

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Belpol

A honvédelmi miniszter hivatalosan is megerősítette, több száz magas rangú tisztet meneszt a honvédség.

Szalay-Bobrovniczky minderről a Bloombergnek adott interjújában beszélt, amit a Telex szemlézett. A miniszter elmondta, teljesítmény alapú versenyhelyzetet akar bevezetni a katonaságnál, így több száz fővel építik le a magyar honvédséget. Az interjú volt egyébként az első alkalom, hogy a miniszter megerősítse az elbocsátások hírét. Azokat a kritikákat, miszerint a leépítés indokolatlan lenne, elutasította.

"Ez nem egy szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak. Ez egy hadsereg, méghozzá egy tomboló háború szomszédságában, Európa közepén"

- nyilatkozta a miniszter. Ehhez képest Szalay-Bobrovniczky terveiben  többek között az is szerepel, hogy a 37 640 fős honvédség létszámát többszörösére növelje.

Egy január közepén hozott kormányrendelet szerint a hadügyminiszter két havi felmentési idővel felmondhatja azon katonák szolgálati viszonyát, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Több ellenzéki politikus szerint a kormánynak ezzel az a célja, hogy feléjük lojális emberekkel töltség meg a honvédséget, Szalay-Bobrovniczky Kristóf azonban ezeket a feltételezéseket elutasítja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?