A modern haditechnika miatt szüntethetik meg az idősebb katonák szolgálati viszonyát

  • narancs.hu
  • 2023. január 18.

Belpol

Érvelt  a honvédelmi miniszter. "Dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára" törekednek.

"A haderőfejlesztés során számos modern, XXI. századi technológiát képviselő eszköz érkezik Magyarországra. (...) Rendszerbe állításuk, a hozzájuk kapcsolódó szakmai kiképzések, gyakorlatok megszervezése és lefolytatása dinamikus, fiatal vezetőket igényel", indokolta a honvédelmi miniszter azt a kedden megjelent rendeletet, amely szerint a honvédségben megszüntethető azoknak a szolgálati viszonya, akik betöltötték a 45. életévüket, és legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

Az állományból ily módon kikerülőknek bevezette a kormány a honvédelmi szolgálati juttatást, ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a nyugdíjkorhatár között még hátralévő évek száma szerint, évenként 2 százalékkal csökken. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Nemzetnek kijelentette:

Annak érdekében, hogy egy ilyen modern, high-tech haderőt építsünk, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Magyar Honvédség parancsnokságainál, annak alakulatainál, a Honvédelmi Minisztériumban és általában mindenhol, ahol katonák szolgálnak a felső és középvezetésben, egy új, a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára törekedjünk.” 

A miniszter szerint "nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség az állomány minden szegmensében". Arra a kérdésre, hogy miért most kellett a rendeletet megalkotni, azt válaszolta, hogy

A szomszédban dúló, a XX. század háborúit idéző konfliktus miatt, aminek nem látjuk a végét, és a déli határainkon szervezett, agresszív migrációs nyomás miatt megromlott helyzet miatt a magyar társadalom és a politikai vezetés figyelme is a biztonság kérdése felé fordult.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk