Nem ismerte Szaniszló munkásságát a beterjesztő

  • narancs.hu
  • 2013. március 22.

Belpol

A felterjesztő államtitkár, Halász János sem nézett utána a rasszista nézeteket valló Szaniszló munkásságának.

Balog Zoltán, a Táncsics Mihály-díjakat átadó miniszter már megvallotta, hogy csak az ajánlások alapján osztotta a díjat, ő maga nem foglalkozott a díjazottak munkásságával, így történt, hogy Szaniszló Ferenc is díjat kapott (amit azóta a miniszter kérésére vissza is adott).

Mint az index.hu kiderítette, Szaniszló felterjesztője Halász János államtitkár volt. Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát, mi alapján terjesztette fel a rasszista nézeteket képviselő újságírót a díjra. Az alábbi választ kaptuk:

Halász János államtitkár a beérkezett 8 felterjesztés áttekintése után, a Magyar Újságírók Közössége elnöke felterjesztése alapján javasolta Szaniszló Ferenc díjazását, amely méltatás Szaniszlónak a külpolitikai újságírói munkásságát, az egykori szovjet térségből és a Balkánon készített drámai tudósításait, a nemzetközi fesztiváldíjakat nyert dokumentumfilmjeit és a székelyföldi magyarság életéről készített riportjait emelte ki az elismerés indoklásaként. A felterjesztés nem tért ki Szaniszló munkásságának kifogásolható és a médiahatóság által elmarasztalt részére, amelyről az államtitkárnak nem volt tudomása. (kiemelés tőlünk – a szerk.)

Vagyis Halász János nem csak hogy a Magyar Újságírók Közösségére keni a felelősséget, de vállalja, hogy ő a felterjesztő, nem is ismeri eléggé a Táncsics-díjra javasolt újságíró munkásságát.

Figyelmébe ajánljuk