Különös dolgok történtek az állami vagyonkezelő vezérigazgatójával

  • - urfi -
  • 2016. június 6.

Belpol

Tiborcz Istvánnal ebédelt, majd pár nappal később eladta a tulajdonrészét egy kastélyban.

Történetünk egyik szereplője Tiborcz István, aki az aktuális Narancs címlapján együtt szerepel feleségével, apósával, illetve Adnan Polat török milliárdossal. Ahhoz a cikkhez készült egy kapcsolati háló is (ide kattintva nagyban is látható), amelyből jól látszik, hogy a Tiborczhoz köthető BDPST Zrt. egyaránt kapcsolatban áll Adnan Polat cégeivel, illetve a két jordán, Ammar Abu Namous és Zaid Naffa körül terebélyesedő cégbirodalommal is.

Orbán és Naffa a Buddha-Bar Hotel megnyitóján

Orbán és Naffa a Buddha-Bar Hotel megnyitóján

Fotó: MTI

Ha az ábránkon látható három csoport (törökök, jordánok, Tiborczék) utóbbi időben szerzett ingatlanjait összeszedjük, tekintélyes listát kapunk: a seregélyesi és a turai kastély, a Városligeti fasoron álló Spitz-villa és a József nádor téri Postabank-székház mellé – mint arról hétvégén beszámoltunk – immár a bodajki kastélyt is felírhatjuk. De mi köze mindehhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatójának?

Vérbeli válságmenedzser

– így jellemezte Szivek Norbertet a VS.hu portrécikke nem sokkal tavaly februári kinevezése után. Az ezermilliárdos állami vagyont felügyelő Szivekről megjegyzik azt is, hogy van egy olyan svájci cég, amelynek „könnyedén kimutatható kapcsolata van Szivek Norberttel és a bebukott brókercég, a Quaestor éppen előzetes letartóztatásban veszteglő vezérével, Tarsoly Csabával, valamint a CBA-üzletlánc tulajdonosaival is.” Az pedig tavaly novemberben derült ki, hogy az EU csalás elleni ügynöksége vizsgálódik Szivekék családi cégénél.

Buddha-Bar Budapest added 158 new photos... - Buddha-Bar Budapest | Facebook

Buddha-Bar Budapest added 158 new photos to the album: Grand Opening Party – with Daniel Penet.

A fenti kép pár hónappal később, de ugyanott készült, mint Orbán és Naffa közös fotója – ez utóbbin Szivek a Buddha-Bar Hotel jordán tulajdonosai között látható. Egy héttel a luxusszálloda megnyitó ünnepsége után Szivek tulajdonrészt szerzett a Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft-ben (2012. június 20-ai hatállyal, 100 ezer forint értékben). A vg.hu cikkéből tudjuk, hogy a cég akkor már két éve felszámolás alatt állt, és a kastélyt a felszámolási eljárás keretében szerezte meg az Ammar Abu Namous tulajdonában álló és Zaid Naffa címére bejegyzett Pharaon-Alfa. A vg.hu szerint Szivek sok erőfeszítést nem tett az adósság behajtásának érdekében, és a felszámoló sem kecsegtetett megtérüléssel. „Most jött valaki, aki szerencsét próbál, eladtam neki” – indokolta a kiszállást a lapnak Szivek. A vevő a teljesen ismeretlen Csóri Lajos Tibor, akit tavaly a bíróság öt évre eltiltott, vagyis például gazdasági társaságban nem lehet vezető tisztviselő. A változás időpontja: 2016. április 1.

Ezelőtt nem sokkal, március 23-án Szigetvári Viktor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy a Gresham-palotában látta, amint „Orbán veje Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérével ült egy ideig, közben egy másik asztalnál változó társasági felállásban megjelent Dirk Gerkens, a Tv2 vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese”, majd nem sokkal később Habony Árpád is.

Véletlen véletlen hátán

Vagyis, összefoglalva: négy évvel ezelőtt Szivek tulajdonrészt szerzett a seregélyesi kastélyban, majd két évvel később a jordánok megvették az egész kastélyt. Szivek közben négy éven keresztül nem csinált semmit a tulajdonrészével, de aztán eladta egy rejtélyes vevőnek, egy héttel azután, hogy találkozott Tiborcz Istvánnal.

És mi már csak azért is teljesen biztosak vagyunk benne, hogy ez véletlen egybeesés, mert Tiborcz Istvánnak papíron semmi köze nincs a BDPST Zrt.-hez, így az egész kastélyos bizniszhez sem. (Már persze azon túl, hogy véletlenül ő fizette be a BDPST bejegyzésének illetékét.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?