„Talán az én 85 éves anyám a felelős, ami ebben az országban történt, vagy ön?”

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Belpol

Gyurcsány Ferenc a parlamentben válaszolt Orbán Viktor beszédére. A többi frakcióvezető is megszólalt.

„Akinek téveszméi vannak, azt a köz- és orvosi nyelv tudathasadásosnak hívja” – kezdte beszédét a DK frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kormány Magyarországnak képzeli magát, ezért aztán kezelni kéne.

false

Majd mondta a számokat, hogy hányszor szerepel a jelentésben az ország, és hányszor a kormány (szinte csak az utóbbi). Szerinte, ha a CBA-ban büdös húst árulnak, akkor nem mondható, hogy az összes CBA-s dolgozó hibás. Szerinte így kezelni a Sargentini-jelentést nem más, mint gyávaság. „Talán az én 85 éves anyám a felelős, ami ebben az országban történt, vagy ön?” – kérdezte Gyurcsány Orbánra mutatva.

Orbán: A Sargentini-jelentés abszurd hazugsággyűjtemény

Orbán Viktor a gazdaságpolitika értékelésével kezdte az őszi szezont. Majd persze a Sargentini-jelentéssel folytatta.

Kitért arra is, hogy nem kell antiszemita kijelentéseket tenni ahhoz, hogy antiszemita politikát folytasson valaki, elég, ha antiszemita politikusokat dicsőítenek. Gyurcsány kitért arra is, hogy a választási rendszer egypárti, nem folytak érdemi egyeztetések az ellenzékkel, ezért szerinte nem legitim a választás.

„Önök diktatúrát csinálnak, ön pedig egy diktátor, politikai értelemben gazember” – fejezte be Gyurcsány a beszédét. Erre Kövér László – kilépve házelnöki szerepéből – azt mondta, azzal, hogy a kezeltetésről beszélt, ingoványos terepre lépett, inkább magára gondoljon.

Gyöngyösi Márton: A kormány bűneiért majd az egész országnak fizetnie kell

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint kár lenne, ha Orbán belemerevedne Európa védője szerepébe, mert rendszerint elfelejti elmondani, hogy a miniszterelnök hány tízezer embert engedett be az országba a letelepedési kötvénnyel.

Majd arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentés sok ponton hazug, de nem lehet szó nélkül hagyni a magyar jogállamiság lebontását. Példaként említette, hogy az Állami Számvevőszék volt fideszes vezetője az ellenzék teljes szétverésére törekszik büntetésekkel. Megemlítette azt is, hogy több újság szűnt meg az utóbbi években.

Gyöngyösi ezzel arra reagált, hogy Orbán Strasbourgban azt mondta, ő senkit nem hallgattatna el, aki nem ért egyet vele. Ezt követően arról beszélt, hogy a korrupció terén „Sargentini asszonynak van némi igazsága”. Gyöngyösi azt mondta, a kormány bűneiért majd az egész országnak fizetnie kell.

Felemlegette azt is, hogy múlt szerdán Orbán közvetlen szövetségesei, a Néppárt többsége is megszavazta a Sargentini-jelentést. „Európában ön vesztett, sértődöttségében ne borítson minket” – mondta Gyöngyösi figyelmeztetve, hogy Orbán évekig küzdött azért, hogy legyen közös határvédelem, most viszont a kampánya érdekében megtagadja korábbi nézeteit.

Szabó Tímea: Az Orbán-kormány belerúg a kiszolgáltatott helyzetben lévőkbe

Szabó Tímea a Párbeszéd nevében arról beszélt, hogy ne csak a migrációról, hanem az alacsony nyugdíjakról is beszéljen Orbán, vagy arról, miért fizetik olyan nagyon rövid ideig a munkanélküli-segélyt. Szerinte az Orbán-kormány belerúg a kiszolgáltatott helyzetben lévőkbe. Szóba hozta azt is, hogy Orbán Magyarországot kiszolgáltatott helyzetbe hozza Oroszországtól. 300 ezer olyan magyar gyerek van, akinek nincsenek tanszereik, 50 ezren esnek ki az iskolarendszerből, mert leszállították a tankötelezettség határát – mondta Szabó.

„A Honvédkórházban nincsenek orvosok, Ajkán felmondtak az ápolók, mert önök semmire nem becsülik őket. Akkor ki az áruló, miniszterelnök úr?” – tette fel a kérdést Szabó. Majd szóba hozta a kivándorlást, a korrupciót, Tiborcz István miniszterelnöki vő ügyeit, a végrehajtásokat, a devizahitelesek problémáit, a kilakoltatásokat. Konkrét eseteket hozott fel arra, hogy milyen körülmények között élnek a kilakoltatottak, a beteg gyereküket nevelő egyedülálló, havi 50 ezer forintból élő szülők. „Önnek Magyarország az utolsó” – mondta az ellenzéki politikus.

Tóth Bertalan: Orbán egy visszaeső jogsértő

Az MSZP képviselőcsoportjának vezetője, Tóth Bertalan arról beszélt, mi minden hiányzott abban a dokumentumban, amiből Orbán felolvasott. A kivándorlás, a szegénység, a jogállamiság szétverése – hangsúlyozta a frakcióvezető. Tóth szerint Orbán egy visszaeső jogsértő – ez szerepel az ellenzéki politikus szerint a Sargentini-jelentésben.

false

Ezt követően felidézte a Fidesz korábbi EU-programját, amiben az szerepelt, nem szabad megengedni, hogy egyes országok a nemzeti szuverenitás mögé bújjanak, miközben megsértik a közös európai értékeket. Tóth azt mondta, az MSZP a jövőben benyújt majd egy nagy csomagot a jogállamiság helyreállítására, és ha a Fidesznek az ország számít, akkor megszavazza.

Az MSZP frakcióvezetője szerint Orbán „összevissza beszél”, hiszen pár éve még azt mondta, hogy el kell venni Görögországtól a határvédelem jogát, hiszen nem képes visszatartani a migránsokat. Ezt követően Tóth a belpolitikai kérdésekre terelte a szót: a nővér-, orvos- és tanárhiányra, az alacsony bérekre, az elvándorlókra.

Keresztes-László Lóránt: Orbán fenntartani akarja a krízist

Keresztes-László Lóránt (LMP) felidézte, hogy Orbán Viktor „magyar modellről” beszélt, ami az LMP frakcióvezetője szerint azért nem igaz, mert nincs sok eltérés a mostani és a 2010 előtti „neoliberális” gazdaságpolitika között: ugyanúgy kiszolgáltatottak a munkavállalók.

Keresztes-László azt mondta, igaz, hogy az EU nem tudta jól kezelni a migrációt, de nem igaz az, amit Orbán mond, hogy két részre oszthatók a politikai erők: migrációpártiak és az azt ellenzők.

false

A frakcióvezető szerint nem fehér vagy fekete a kép. Szerinte Orbán például nem megoldani akarja, hanem fenntartani a krízist, mert jól profitál belőle politikailag.

Szerinte a kormány abban is mellébeszél, hogy a kivándorlók csak ideiglenesen, pénzt keresni mennek külföldre. Szerinte ha már a gyerekeiket is ott vállalják, akkor elmondható, hogy végleg kitelepülnek. „A migrációt ön arra használja, hogy elfedje a valóságot” – mondta Keresztes-László Lóránt, aki szerint az ország nem készült fel a problémák kezelésére.

false

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter Gyurcsányra reagálva azt mondta, a DK vezetője a „nemzet nagy komédiása”, majd megemlítette, 12 éve szivárgott ki az őszödi beszéd. Ez követően dicsérte Orbán gazdaságpolitikáját és kritizálta az ellenzék beszédeit.

Kocsis Máté: Gyurcsány menjen „politikai detoxikálóba”

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az ellenzéki gyűlölködőversenyt ma Gyurcsány Ferenc nyerte. Szerinte személyiség- és szerepzavara van. Az antiszemitizmusról annyit mondott, egy olyan villában lakik a DK vezetője, amelyet zsidóktól koboztak el, ha komolyan venné, amit mond, akkor kiköltözne.

Majd idézte az őszödi beszédet, amely szerint Gyurcsány korábban hazudott reggel, délben, este. Szóba hozta, hogy a kormányzása alatt történtek a romagyilkosságok, szélsőséges csoportok vonultak fel a várban – Kocsis értelmezésében: Gyurcsány nem tudta fenntartani a rendet.

Ami a korrupciót illeti: Kocsis szerint Gyurcsány kormányzása alatt az ő cége olcsóbban kapta az áramot az MVM-től. Kocsis szerint Gyurcsány gyűlöli a magyarokat, támadja a határon túli magyarokat, miközben támogatja az EU-s kvótákat. Majd ezt követően felidézte a Gyurcsány-kormány hibáit, rossz számait.

Érdekes, hogy a Fidesz frakcióvezetője szinte csakis a DK vezetőjének szavaira reagált, tehát a kormánypárt arra rendezkedett be, hogy a nem túl népszerű, a Fidesz választói körében igencsak gyűlölt Gyurcsány Ferencre fogja felhúzni a jövőben a belpolitikai kampányait. Kocsis beszéde végén „politikai detoxikálóba” küldte Gyurcsányt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.