Tanúvédelmi programban figyel az FBI egy magyar férfit, aki közreműködhetett Magyarországról sikkasztott EU-s pénzek külföldre juttatásában

  • narancs.hu
  • 2018. március 26.

Belpol

„A nyertes uniós pályázatok alkotmányos költsége lehet.”

A Magyar Nemzet információi szerint az USA-ban tanúvédelmi programban őriznek egy magyar férfit, akit az ottani hatóságok az uniós pénzek sikkasztási folyamatának egyik láncszemeként tartanak számon.

Az FBI gyanúja szerint ennek a folyamatnak a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró (kb. 1300 milliárd forint) szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. Ahogy írják, ez a pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége” lehet, tehát a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

A sikkasztás folyamata az FBI szerint úgy történhet, hogy jellemzően az MKB-ból, illetve más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vettek fel összegeket alkalmanként néhány millió eurós összegben, hogy aztán a „futárok” (ilyen volt az Amerikában védett férfi is) gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén vigyék külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra.

Az amerikaiak gyanúja szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a védett férfivel találkoztak is, ám nem akart nyilatkozni. A magyar férfit egyébként az Interpol is és a hazai hatóságok is körözik nagy összegű sikkasztás miatt. Éppen ezért érdekes, hogy – értesülések szerint – a vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestről, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot, és nem kívánták kihallgatni az érintettet.

 

Figyelmébe ajánljuk