"Tartalmi eltérések" - Polgári Engedelmességi Mozgalom

  • Molnár Dénes
  • 2005. május 12.

Belpol

A Kendermag Egyesület márciusban hirdette meg úgynevezett Polgári Engedelmességi Mozgalmát (PEM), elsősorban amiatt, hogy a rendőrség egyre gyakrabban szórakozóhelyi razziákat tart a droghasználók üldözésére. A mozgalom lényege: tömeges önfeljelentéssel (Vállaljuk a rizikót, Magyar Narancs, 2005. március 31.) ráirányítani a figyelmet a vonatkozó jogszabályok betarthatatlanságára és értelmetlenségére. Lapunk munkatársa is "feladta" magát.

A Kendermag Egyesület márciusban hirdette meg úgynevezett Polgári Engedelmességi Mozgalmát (PEM), elsősorban amiatt, hogy a rendőrség egyre gyakrabban szórakozóhelyi razziákat tart a droghasználók üldözésére. A mozgalom lényege: tömeges önfeljelentéssel (Vállaljuk a rizikót, Magyar Narancs, 2005. március 31.) ráirányítani a figyelmet a vonatkozó jogszabályok betarthatatlanságára és értelmetlenségére. Lapunk munkatársa is "feladta" magát.

Az áprilisi napsütésben csillog a Teve utcai rendőrpalota. Kamerák kereszttüzében öt önfeljelentőt kísérnek az egyenruhások vizeletvételre, amikor megérkezünk. Még egy utolsó egyeztetés a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászával, aztán nagy levegő: "Jó napot! Kicsit késtünk, ugye, nem gond?" Az ötvenesforma rendőr elénk csúsztatja a formanyomtatványt. Beírjuk, hogy két éve illegális drogot fogyasztottunk, más kérdésre nem kívánunk válaszolni.

Nem áprilisi tréfa, hogy a kábítószer-fogyasztás elévülése három év. Nyomozás indul mindenki ellen, aki azt nyilatkozza, ez időben élt a szerrel. A mozgalom alapítói felkészítettek, hogy - bár nem valószínű - számítani lehet autó- és házkutatásra. Továbbá, hogy a nyomozati vagy a vádemelési szakaszban a hatóság ugyan felajánlja a drogfogyasztónak, választhatja az úgynevezett elterelést - egy féléves (összesen 24 órás) felvilágosító kurzust a kábítószerezésről, amivel megúszható a bírósági eljárás -, a rendőrség nyilvántartásában azonban még három évig szerepel a fogyasztó. A kendermagosok szándékosan nem az elterelést választják, mivel véleményük szerint nem bűncselekmény a drogfogyasztás. Márpedig akik így döntenek, azokra a bírósági eljárás után - a tapasztalatok szerint - kiszabhatnak megrovást, próbára bocsátást vagy enyhe (kb. 50-100 ezer forintos) pénzbüntetést. Mindez ugyancsak nem jár priusszal, de a rendőrség nyilvántartásában szintén hosszú éveket jelent.

'szinte párbeszéd

A bűnügyi osztályra visz a lift, fiatal nyomozó kísér, azt mondja, azért oda, mert nincs kábítószer-osztály. Az ötfős társaság vizeletadásra vár a folyosón. Mindegyikük rendszeres fogyasztó. Témánál vagyunk. Az ex-történelemtanár Zoli meggyőződése, hogy kevésbé ártalmas, mint az alkohol. "Maximum kicsit lassú gyerek leszel tőle, de nem rombolja a szervezetedet. És az sem bizonyított, hogy a könnyű drog vinne a keményhez." Személyes tapasztalatra hivatkozva állítja: az alkoholistákból lesz a legtöbb heroinista.

"Ja, hogy függőség? Mi nem az? Ha csak egy hónapig van egy barátnőd, már nem hiányzik, ha otthagy?"

A nyomozók sorra szólítanak. Ha nem is olyan szigorúak, mint a WADA, azért ott állnak a sarkunkban. "Megnyissam a csapot?", kérdi egyikük, mikor már vagy egy perce bámuljuk hiába a csempét.

A PEM szándéka, hogy a médiafigyelmet felhasználva párbeszé-det generáljon a drogproblémáról. Ezt sikerült elérniük. Az akció nyo-mán a média ráharapott a témára. Olyannyira, hogy nemcsak a szakemberek, a művészvilág, de még Kóka János gazdasági miniszter is megszólalt. Azt mondta, kipróbálta már a kannabiszt. A szervezők sikerként könyvelik el, hogy - bár az önfeljelentéssel járó procedúrát nem vállalják - hétről hétre új nevek színesítik a Kendermag Egyesülethez csatlakozó prominensek listáját: Hajós András, Spitzer Gyöngyi Soma, Jancsó Miklós, Müller Péter Sziámi, Konrád György, Csiszár Jenő és a komplett Anima Sound System - csak néhányat említve. Illetve, hogy ötven kábítószer-problémával foglalkozó szakember is szolidáris nyilatkozatot adott ki "mindazon kábítószer-fogyasztókkal, akik a PEM keretében önmaguk feladásával tiltakoznak a drogfogyasztók üldözése ellen". A szakemberek egyetértenek a mozgalom azon törekvésével, hogy "a kábítószer-fogyasztók költséges és eredménytelen üldözése helyett a hiteles információn és őszinte párbeszéden alapuló megelőzés, a problémás szerhasználók gyógyítása és a bizonyítottan hatékony és az európai gyakorlatban is egyre nagyobb teret kapó ártalomcsökkentő eszközök kapjanak prioritást".

A diskurzus szempontjából az ellendemonstráció is a mozgalom malmára hajtja a vizet. Szerda délelőttönként az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) aktivistái is a rendőrpalotához vonulnak. Vezetőjük, Rétvári Bence szerint a PEM eltereli a figyelmet a dílerek büntetőjogi problémájáról. Az IKSZ álláspontja: a drog kipróbálóit felvilágosítani, a függőket gyógyítani, a kereskedőket pedig büntetni kell a jelenleg hatályos rend szerint. Rétvári hozzáteszi: az elterelés hatékonyságán azért lehetne javítani.

A feljelentéstől számított fél óra múlva már a metró felé tartunk. (Úgy látszik, két hét alatt rövidült a procedúra, az első önfeljelentőknek még négy órájába került az adminisztráció.) "Bűntársaink" közül az egyik elmeséli, hogy az ismerőse részt vett már elterelésen. "Nem rabolják feleslegesen egymás idejét: csak aláírni járnak be." A grafikus vállalkozó Tomi viszont azzal henceg, hogy a marihuánának annyi kreativitást és inspirációt - köz-vetve üzleti hasznot - köszönhet, hogy adózna is érte a bírsággal. "Csak adjanak róla számlát."

Egy kortörténeti dokumentum

A postás egy hónap múltán hozza a rendőrségi határozatot. Fel-jelentésünket elutasították azzal, hogy "megállapítható, a bűncselekmény gyanúja hiányzik. A bűncselekmény gyanújának megállapításához szükséges ugyanis a törvényben leírt lényeges tényállási elemekre vonatkozó konkrét adatok ismerete, amiket a feljelentések nem tartalmaznak, és azokra nézve sem a feljelentőktől, sem más személyektől nem várható további információ." Érdekesség, hogy bár külön-külön tettük a feljelentést - erre ki is térnek benne -, mind a hatunk neve egyszerre szerepel a határozatban, valamint, hogy a keltezés szerint a dokumentum már feljelentésünk másnapján megszületett.

Hogy miért hiányzik a bűncselekmény gyanúja, arról a BRFK kommunikációs osztályán érdeklődünk. Ott azonban semmi bővebb információval nem szolgálnak, minthogy az eddigi huszonkét önfeljelentésből tízet elutasítottak. Juhász Péter, a Kendermag Egyesület elnökhelyettese a PEM indulásakor nem tartotta kizártnak, hogy akciójuk tömegmozgalommá válik. Most mégis elégedett: "A tíz elutasított feljelentés azt mutatja, hogy sikerült változtatni a rendőrségi gyakorlaton." De mi van a többi tizenkettővel? A BRFK kommunikátora azt javasolja, ha részletesebb információt akarunk, 8 napon belül tegyünk panaszt a határozat ellen, vagy kérjünk interjút. Kérünk.

Bencze Balázs, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztály vagyonvédelmi alosztályvezetője azt mondja, minden feljelentést egyesével vizsgáltak meg. "A fogalmazásbeli különbségek okozhatnak olyan tartalmi eltéréseket, amelyek alapján az egyik esetben megállapítható, a másik esetben nem a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanú." A huszonkét feljelentés közül egyébként kettő került vádemelési szakasz-ba - az önfeljelentők nem vállalták az elterelést. Tíz másik esetben szakértők bevonásával nyomozást rendeltek el, s ha a feljelentések alapján felmerülő gyanú a vizeletminták analizálása során megalapozottnak bizonyul, megindítják a "konkrét személyek elleni" eljárásokat.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke szerint a rendőrség ezzel a válaszszal csak mismásol. Az elutasító határozat egy másik bekezdése ugyanis kimondja: "Büntetőeljárást csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet indítani, ami jelen esetben hiányzik. A leadott vizeletminták szakértői vizsgálatára nem került sor, mivel szakértő alkalmazására nyomozás elrendelése nélkül nincs lehetőség." Dénes hangsúlyozza, a rendőrség ezzel "indirekt" elismeri annak a gyakorlatnak a jogtalan-ságát, hogy az ellen indul eljárás, akinél már bebizonyosodott a kábítószer-használat. "Amint a határozatból is kitűnik, a vizeletminták analizálása nem jogos a nyomozás elrendelése nélkül. Ezért rendkívül fontos kortörténeti dokumentum a feljelentést elutasító határozat. A mozgalom tehát jogi szempontból elérte a célját." Love, kender

Vasárnap a szokatlanul hűvös idő ellenére ezernél többen mentek a Margitszigetre, a Million Marijuana March elnevezésű nemzetközi kampány magyarországi demonstrációjára, a Kendermag immár hagyományosnak tekinthető "Tüntetés a büntetés ellen" rendezvényére.

A rendezők nem vitték túlzásba a szövegelést - pár mondat a Kendermag Egyesületről és a PEM-ről -, inkább a zenéé volt a főszerep. Persze a kereskedelmi tévék nem a Korai Örömre jöttek; a füves rendezvényeket mindig allergiás rohamok kísérték - borítékolható a botrány. Ezt elkerülendő a háromszoros kordonnal kerített terepen legalább száz rendőr vigyázta a demonstrálók nyugalmát.

Bár a Lelkiismeret 88 talpasai köpködve és káromkodva bemasíroztak a színpad elé a harmadik kordonon túl sípoló és kereplő néhány nyugdíjas biztatására, akciójuk még csak puszta hőzöngésnek is kevés volt. Azt kiabálták, nekik is joguk van idejönni és véleményt nyilvánítani, de mivel ők mindössze húszan, a kenderszimpatizánsok viszont legalább ezren voltak, tíz perc után amilyen viharral érkeztek, olyan halkan tűntek el.

Figyelmébe ajánljuk