Tüntetés a kutatás szabadságáért

  • narancs. hu
  • 2018. június 22.

Belpol

Tavaly százezren vonultak a CEU-ért, most alig pár százan az akadémiáért.

Néhány százan gyűltek össze a budapesti Széchenyi István téren péntek délután, ahová a Momentum szervezett tüntetést „Álljunk ki a tudásért!" címmel.  „Tavaly ilyenkor csaknem százezren vonultunk utcára a CEU-ért. Most, egy évvel később, a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományos élet függetlensége a tét" – írták előzetesen a tüntetés szervezői.

A Parlament előtt elsőként Gyetvai Viktor diáktüntető szólalt fel, aki szerint a magyar kormány nem méltó Széchenyi István emlékéhez, Orbán Viktor elárulta egymillió kivándorolt magyar közös európai álmát. Oroszországban lerombolták a Tudományos Akadémiát, erre készül a kormány is. Ezt akarjuk?" – kérdezte? „Börtönbe szeretnétek menni? -Nem!" – zúgta a pár száz fős tömeg -olvasható az Index beszámolójában.

„A kormány bármit áterőszakol a parlamenten, ezért fontos kimondani: Az erősnek nincs feltétlenül igaza" – mondta következő felszólalóként Szűcs Zoltán Gábor, a Magyar Tudományos Akadámia politológusa. Szerinte semmi érv nem hangzott el az MTA átalakítása mellett, amit tesznek, az puszta erőszak, ami ellen, és az igazság mellett kiállni kötelesség.

Mint arról a Magyar Narancs is beszámolt, a kormány azt tervezi, hogy az Akadémia költségvetésének egy része átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Ezzel gyakorlatilag a kormány dönthetné el, mely kutatói intézmények mennyi forrást kapnak. A tervezett 28 milliárdos átcsoportosítás az MTA teljes költségvetésének nagyjából kétharmada.

Figyelmébe ajánljuk