Tüntetés Budapesten: sátrazás lett a vége, folytatása pedig következik

  • narancs.hu
  • 2017. május 21.

Belpol

Több ezer ember vonult ismét utcára.

Fél hatkor kezdtek gyülekezni a tüntetők két csoport (Oktatási Szabadságot, Nem maradunk csenden) felhívására vasárnap délután. A Műegyetem rakpartnál ezerfőnyi tömeg előtt a RomaVersitas képviseletében mondott beszédet Dinok Henriett, aki többek között arról beszélt, hogy a CEU továbbra is működni fog, méghozzá Magyarországon, illetve felhívta a figyelmet a diszkriminációra, mint mondta: nem fogják hagyni, hogy bárkit a származása, szexuális orientációja vagy bármi miatt hátrányos megkülönböztetés érje Magyarországon. Szavait nagy taps fogadta. A menet indulása előtt még felszólalt a CEU-ügy miatt a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin, akit nagyon lelkesen fogadott a tömeg. Lukácsi arról is beszélt, hogy a jelenlegi kormány már a katolikus egyházzal is szembemegy, és a gyűlöletpropagandát helyezi előtérbe.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

A beszédek után a tömeg elindult a Szabadság hídra, majd a Múzeum, illetve Károly körút érintésével haladt tovább a Bajcsy-Zsilinszky út felé.

A tömeg folyamatosan nő, a fiatalok mellett vannak idősek és családosok is.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Háromnegyed nyolckor már a Kossuth tér felé közelít az egyre duzzadó tömeg, a szervezők szerint a végére több tízezren lesznek, közben azt skandálják, hogy „Semmit rólunk nélkülünk!” és „Szabad ország, szabad egyetem".

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Elsőként a Kossuth téren Vágó Gábor szólalt fel. Beszédében aktivitásra buzdította az állampolgárokat, támogassanak civil szervezeteket, független újságokat, használják tudatosan az adójuk egy százalékát is. A volt LMP-s politikus beszélt a a tegnapi felcsúti tüntetésről is, ismét hangsúlyozta, hogy Orbán és köre „szarrá lopták az országot”: Szinte minden mondatára hangosan reagál a tömeg, s közben telefonjaikkal világítanak.

false

 

Fotó: Bankó Gábor


false

 

Fotó: Bankó Gábor

A felszólalók között volt Lengyel Máté, a CEU és Cambridge-i Egyetem oktatója, aki megköszönte a kutatók és egyetemek szolidaritását, majd László Luca CEU-s hallgató mondott frappáns beszédet. A fiatal lány egy álláshirdetésben keresi a kormány új tagjait, számos feltétellel, köztük azzal, hogy ne hazudjanak a végzettségükről, illetve ne bántalmazzanak újságírókat.

Utolsóként Deák Éva állt színpadra, a Civilizáció csoport képviseletében állt ki a civilek mellett és beszélt arról, hogy most már gyakorlatilag bárki célpont lehet. „Most a CEU, a civilek, holnap pedig te és te, nem tudjuk, kire kerülhet sor.” Vágóhoz hasonlóan Deák is nagy civil aktivitásra buzdította az embereket „Beszélgessetek, legyetek kritikusak, szerveződjetek, segítsetek mindennap az elesetteknek!” – mondta, végül május 29-ére újabb megmozdulást jelentett be.

A tüntetés itt hivatalosan véget ért, viszont egy kisebb csoport a CEU épülete elé ment, és szó szerint lesátraztak.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Figyelmébe ajánljuk