Kijátszották a törvényt – Új eljárásban, egyszerű többséggel átment a Fidesz plakáttörvénye

  • narancs.hu
  • 2017. június 23.

Belpol

Kreatív jogalkotás sokadszorra.

Egyszerű többséggel, új eljárásban, 123 kormánypárti igen szavazattal, 68 ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett fogadta el az Országgyűlés a plakáttörvényt.

A Fidesz péntek reggel elintézte, hogy a politikai reklámok kihelyezésének szigorítását célzó törvényjavaslatot kétharmad nélkül is átvihessék a parlamenten. Ehhez a törvényalkotási bizottság egy ezt lehetővé tevő változást fogadott el sebtiben, a javaslat parlamenti vitáját megelőzően.

És még Orbán Viktort se kellett hazarendelni Brüsszelből.

Az előterjesztésnek így megváltozott a címe is, a településkép védelméről szóló törvény módosításaként szerepelt, az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabályi változás ugyanis Áder észrevételei szerint csak ezt a törvényt módosítja.

A településkép védelméről szóló jogszabály egészül ki a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. A változtatás kötelező listaáras plakáthelybeszerzést ír elő mindazoknak, akik közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülnek. Részletesebben azon szervekre vonatkozik a szabályozás, amelyeket nevesít a költségvetés, a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetekre is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást, utóbbiakra azonban csak akkor, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől. A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeni az érintett hatóságnak, amely azt a honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. Mindez a járműveken elhelyezett hirdetésekre is érvényes lesz. A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A korábban megkötött szerződések szerint július 15-ig helyezhetők ki plakátok. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Országgyűlés a múlt kedden szavazott az „átlátható kampánytevékenység érdekében” javasolt kormánypárti törvénymódosításról, vagyis a plakáttörvényről, azonban annak sarkalatos rendelkezéseihez – például hogy megtiltották volna a politikai plakátok kihelyezését a választási kampányidőszakon kívül – nem volt meg a minősített többség. A törvényalkotási bizottság új eljárást célzó ötletéig úgy tűnt, minimum Orbán Viktor, de inkább egy kétharmadot érő paktum kell a plakáttörvény elfogadásához. A Fidesz aztán „kreatívan” megoldotta a problémát; kérdés, hogy az eredetileg kétharmados szabály feles törvénybe csempészése kiállja-e az alkotmányossági – már ha egyáltalán lesz ilyen – próbát. És ha lesz, akkor abban valóban alkotmányossági szempontok lesznek-e a meghatározók.

Figyelmébe ajánljuk