Újabb elképesztő kamuberuházás: 436 millió uniós forrást adtak egy makettparkra, amit aztán 50 millióért el kellett árverezni

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 15., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A teljes beruházás költsége elvileg 650 millió forint volt.

Valamivel több mint két éve adták át Mórahalmon a Mini Hungary Parkot, az 1910-es Nagy-Magyarország területét mintázó területen ötven hazai és határon túli műemlék kicsinyített mását lehet megnézni. A nem csak elsőre túlzónak tűnő 650 millió forintos beruházásból 436 milliót az Európai Unió állt, a pénzt ki is fizették a Bornemzet Kft.-nek, a park megálmodójának.

false

 

Fotó: Youtube/Móra-Net Televízió

Kezdetben még évi negyvenezer látogatóval számoltak, de ennek a töredéke sem érkezett, és az is kiderült, hogy valami egészen nagy gond lehetett a támogatás felhasználásával, ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég visszakérte a 436 millió forintot – derült ki az RTL Klub péntek esti híradójából. Ezután a Bornemzet Kft. totális csődöt jelentett, és a papíron 650 millióból épült parkot egy árverésen 50 millió forintért a mórahalmi önkormányzat vette meg azért, hogy ne legyen az enyészeté az egész terület.

Az önkormányzatnak restauráltatni is kell a makettek jelentős részét, amelyek annak ellenére is nagyon rossz állapotban vannak, hogy a beruházás során a befektető vállalta, időtálló anyagokból csináltatja meg a turisztikai attrakciónak szánt elemeket. Ezt egy 2015-ös kisfilmben az egyik készítő ki is jelentette.

Az RTL Klub megkérdezte a minisztériumot, hogy pontosan miért követelték vissza a teljes támogatási összeget, de egyelőre nem kaptak választ. Mindenesetre furcsa, hogy ennyi uniós forrást ki lehet osztani egy ilyen beruházásra még akkor is, ha végül kiderült a turpisság. Az már más kérdés, hogy a 436 millió mekkora része fog visszakerülni ténylegesen az államkasszába, hiszen egyelőre csak az árverésből származó 50 millió forint lehet biztos, az Opten céginformációs rendszere szerint a cégnek még tartozásai is vannak, különösebb tartaléka pedig nincs.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 15., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  szegedi789
  2017. július 15., szombat 09:58
  Na, (a fidesznél finoman szólva sem rosszul fekvő) nagy dlusztus imrétől mit várhat az ember ? ? ?

  A délmagyar, hírtv után ezt már hanyatlásnak kell feltételeznünk a "karrierben". Igaz, kuhurva drága hanyatlásnak . . .
 2. 1
  fyredun
  2017. július 15., szombat 09:40
  Ez már tényleg a végső stádium!
  Szinte mindenhol azt látja az ember, hogy 80-90% az "alkotmányos költség". Építenek egy gyalogos hidat, amire egy szaki elkezd számolni: anyagköltség ennyi, meder rendezés annyi, munkaköltség ennyi és ennyi, engedélyezés stb., egy családi ház nem kerül ennyibe, amelyet 25 millióért vesznek meg. Szóval ha 40 milliót kérnénk el a melóért, akkor is pofátlanul nagy profitot tennék zsebbe. De akkor mi a fene került ebben a gyalogos hídban 400 millió forintba?
  A Voldemort ügyben is ott van, hogy vissza kellett volna fizetni a pénz 90%-át.
  Most meg ez!
  A makettpark reális ára talán még az 50 millió forintot sem éri el. Egy ilyen makett nem érhet többet, mint darabja 100.000 forint. Van belőle 50, vagyis 5 millió forint összesen. A terület ára sem lehet több, mint 10 millió forint. Az extrák sem kerülhettek többe 10 milliónál. Ez összesen 25 millió forint.
  És akkor ez egy 650 millió forintos beruházás volt?
  Egy olyan beruházás, amire 435 millió forintot adott az EU?

  Uff! Szóval ez már a végső stádium!
  Nem arról van szó, hogy 90%-ot kérnek el azok, akik lenyúlják a pénzt. Soha nem fognak ennyit kérni. Itt már arról van szó, hogy kialakult a lenyúlási hierarchia, alkutyák és főkutyák. A döntés hierarchiát tükrözi vissza a lenyúlási hierarchia is. Én lenyúlok 20%-ot, hogy támogassam a fölöttem levőnél a projectet, aki szintén lenyúl 20%-ot, hogy az ő főnökénél támogassa azt, majd az az alfőnök is lenyúl 20%-ot, hogy a valódi döntéshozó is lenyúlja végre a sápot a dologról, és persze vissza kell fizetni a pártalapba is egy csomó pénzt. Ezek adódnak össze, és végül így lesz egy 10 milliós beruházásból 100 milliós pénzlenyúlás. Így lesz egy "20 milliárdos" vizes vb valós költsége közel 200 milliárd forint.
  De ezt meddig lehet folytatni? Meddig lehet ilyen struktúrával üzemeltetni ezt a kibaszott államot?
  Ennek gyorsan össze kell majd omlania.
  Itt nem leereszt majd a lufi, hanem szétdurran.
  És az nekünk, kívülállóknak sem lesz kellemes.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra