Újabb uniós milliárdokat herdálnak el Farkas Flórián kedvéért

  • Magyar Krisztián
  • 2017. augusztus 24.

Belpol

Az embereit tömik ki a felzárkóztatásra szánt 2 milliárdból.

Egy újabb, kétmilliárd forintos uniós pályázatból fizethetik ki Farkas Flórián embereit. Az elvileg felzárkóztatásra szánt összeg jelentős része szinte biztos, hogy olyanoknál landol, akik nem képesek ellátni a nekik szánt feladatokat – jelentette ki Hadházy Ákos csütörtöki korrupcióinfóján. Az LMP társelnöke szerint a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos így fizeti le az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjait, és így sikerül elérnie, hogy az általa irányított elnök maradjon a szervezet élén.

Mindez azért is meglepő lehet, mert a miniszterelnöki biztos neve az utóbbi években szinte csak  bűncselekménygyanús ügyeknél került elő. Számos nyomozás van folyamatban, amelyben érintett lehet Farkas Flórián, és akkor még az általa korábban vezetett Országos Roma Önkormányzat balhéit nem is említettük. Volt, amikor már a Fidesz-kormány sem bírta tovább tartani a hátát: először még visszakövetelték azt az 1,6 milliárd forintnyi uniós forrást, amelyet a Híd a munka világába című projektre kaptak, de végül látványosan elherdáltak Farkasék. Végül a pénzt nem tudta kifizetni az ORÖ, miközben úgy tűnik, ebbe bele is törődött az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Aztán Farkas Flórián is megúszta, legalábbis erre lehetett következtetni abból, hogy májusban megújította választási szövetségét a Fidesz és a Farkas által vezetett Lungo Drom. A kormánypárt részéről Kövér László pártelnök írta alá az együttműködést rögzítő dokumentumot.

Farkas és Orbán

Farkas és Orbán

 

Farkas Flórián ismerőseit zárkóztatják fel

A csütörtöki sajtótájékoztatón említett EU-s pályázati keret elvileg az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felügyelete alatt áll. A kétmilliárdos program hivatalos célja egy olyan mentorhálózat fejlesztése, amely a hátrányos helyzetű – elsősorban roma – embereket érintő fejlesztési programokhoz nyújt szakmai támogatást. A pályázati ismertető szerint ez a hálózat majd „hozzájárul ahhoz, hogy az esélyteremtő, hátrányt enyhítő programok szélesebb körben eljussanak a romákhoz”. Ehhez képest a pénz jelentős része arra megy el, hogy „kamuirodákat hoztak létre és kamumegbízásokat kötöttek olyan emberekkel vagy azok rokonaival, akik jól azonosíthatóan Farkas Flórián köréhez tartoznak” – hangsúlyozta Hadházy, aki szerint a miniszterelnöki biztoshoz közel állók egyenként bruttó 19,2 millió forinthoz jutnak úgy, hogy négy éven át havi 400 ezret tehetnek zsebre olyan munkáért, amelyet szinte alig lehet nyomon követni.

A programba bekerült mentoroknak elvileg az lenne a feladatuk, hogy megfelelő számú hátrányos helyzetű embert bevonjanak a soron következő felzárkóztatási programokba, illetve – a megvalósíthatósági tanulmány szerint – a teendők között szerepel az emberek „felkészítése a hosszú távú, rendszeres munkavégzésre, a munkavállalói kompetenciáik fejlesztése, a munkahely szervezetébe és a munkahelyi kultúrába való beilleszkedés elősegítése. A mentorálás célja a résztvevő tartós munkavállalásának támogatása”. A mentoroknak a program során komoly dokumentációt kell készíteniük, mentorálási tervet is le kell tenniük az asztalra, és folyamatosan be kell számolni arról, hogy milyen módszerekkel és mit csináltak, de vizsgálniuk kell a lemorzsolódási tényezőket, és készíteniük kell egy állapotfelmérési dokumentumot is, amely „az egyén problémahierarciájának, céljainak felállításához ad támpontot”.

A kezdeményezés egyértelműen igényel egyfajta felkészültséget és rátermettséget, de Hadházy Ákos állítja: munkatársaival megvizsgálták a kiválasztási szempontokat – amelyek gyakorlatilag nem is voltak –, illetve a programba bevont mentorok jelentős részét, és akkor tűnt fel nekik, hogy sokszor aluliskolázott, láthatóan alkalmatlan személyeket vontak be a programba.

Nem ez az első gyanús pénzosztás

„A miniszterelnöki biztos átmeneti túlélését az EU pénzéből osztott álomfizetéseken megvásárolt képviselők jelentik, és a legszomorúbb az, hogy a végén megint a legelesettebbek járnak rosszul” – hangsúlyozta Hadházy Ákos, aki bemutatott egy egész listát azokról, akikről kiderítették, hogy Farkas Flórián emberei, és szép kis summát kapnak a mostani pályázati keretből. A listán szereplők többségénél nem csupán az közös, hogy a miniszterelnöki biztoshoz húznak, hanem az is, hogy már korábban is látványosan kitömték őket uniós forrásokból. Ezt megelőzően is volt hasonló mentorprogram, amely gyakorlatilag teljesen eredménytelenül zárult, de arra jó volt, hogy milliókat kerestek vele a Farkashoz dörgölőző ORÖ-s képviselők és azok ismerősei.

Korábban a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézmény hálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttattak irodafenntartásra és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén a szerencsés roma képviselőkhöz és családtagjaikhoz. Erről már többször írt a Romnet.hu-n Hidvégi-Balogh Attila újságíró (vele nemrég készítettünk interjút), aki egyebek közt feltárta, hogy az Országos Roma Önkormányzat tagja, Balogh Pál Nyíregyházán működtetett havi 450 ezer forintért egy megyei irodát az akkori mentorprogramhoz úgy, hogy ugyanabban a városban Balogh Albert képviselő is vezetett egy ugyanilyet, szintén 450 ezer forintért. Bordás Géza – ő is az Országos Roma Önkormányzat tagja – a Borsod megyei Ónodon szintén fenntartott egy irodát havi 450 ezer forintért, de úgy tűnik, ebben a megyében több irodára is szükség lehetett, mert Miskolcon is volt még kettő, amelyet vagy szintén ORÖ-képviselő, vagy valamelyik családtagja vezetett. Sőt, a megyében Kazincbarcikán is volt egy iroda, ott dolgozott egy másik képviselő, persze a feleséget ott is alkalmazták. Volt olyan megyei iroda is, amelyet papíron egy Nógrád megyei aprócska zsákfaluban működtetett egy olyan roma politikus, akiről köztudott, hogy Farkas Flórián embere. A program során tapasztalt visszaélések miatt egyébként eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nem feltétel a megfelelő végzettség

A fenti listát még hosszan lehetne sorolni. Ezek az emberek vagy családtagjaik a Hadházy által most bemutatott programban is részt vesznek: ezúttal havi 400 ezer forintos fizetést kasszíroznak, miközben valószínűleg a  megfelelő képesítésük és a rátermettségük sincs meg ahhoz, hogy valós eredményeket mutassanak fel a felzárkóztatás terén. Az LMP társelnöke kikérte azt a listát, amelyen szerepel az új, 2 milliárd forintos program mentorainak iskolai képesítése; mint kiderült, számos vezető szerepben lévő, illetve jól megfizetett mentornak még érettségije sincs.

„Ki gondolhatta komolyan, hogy egy 65 vagy egy 68 éves, szakmunkás végzettségű ember fogja hatékonyan visszavezetni a romák tömegét a munka vagy a tanulás világába? Ezzel nem lebecsülni akarom őket, de ehhez a munkához speciális képességek szükségesek, nem beszélve a rengeteg adminisztrációról” – hívta fel a figyelmet Hadházy.

Az LMP társelnöke szerint Farkas Flóriánnak már rég nem a parlamentben, hanem egy jól őrzött börtönben lenne a helye. Úgy látja: egészen elképesztő, hogy a roma szavazatok reményében a Fidesz-kormány és Orbán Viktor még mindig védi a Lungo Drom vezérét, mi több, asszisztálnak az értelmetlen pénzszóráshoz.

Hadházy Ákosék feljelentés tesznek az újabb korrupciógyanús ügyben.

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.