Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót": Kézzel írt történet

Belpol

Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében. A rendőrség most lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésének bűntettével, valamint fenyegetés szabálysértésével gyanúsítja Watsont. Gaál mindent tagad; szerinte újból a szavahihetőségét akarják megkérdőjelezni.
Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében. A rendőrség most lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésének bűntettével, valamint fenyegetés szabálysértésével gyanúsítja Watsont. Gaál mindent tagad; szerinte újból a szavahihetőségét akarják megkérdőjelezni.

Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót"

Dr. Gaál János alig fél évvel ezelőtt arról beszélt a Narancsnak, hogy Magyarországon huszonöt-harminc olajbáró irányítja az ügyleteket; találni köztük vállalkozókat, poli-tikusokat és rendőrtábornokokat. Ehhez hozzátette: nem is egy olyan magas rangú rendőrtiszt akad, akinek az egyenruhájából "csavarni lehetne az olajat". A volt magánnyomozó - mint fogalmazott - saját biztonsága érdekében egyelőre nem kíván senkit sem megnevezni ezek közül. (Lásd: A fekete mocsár, Magyar Narancs, 2000. december 14.)

Szerinte a honi olajozásnak legalább három szakasza volt. A kilencvenben indult első felvonás szálai Dubain és Ploestin keresztül Abonyig vezettek; később a Dél-Alföld került előtérbe. Ekkor a szőkítési technikát alkalmazták (Fekete arany, MaNcs, 1999. december 2.). Ezután jött az orsóolajozás, amelynek származéka észak felől érkezett az országba, és a hazai bázis - az egykori magánnyomozó szerint - Miskolc lett. A miskolci vonalról, a szlovákiai kapcsolatról éppen Gaál János beszélt először nyilvánosan.

Kuzma fegyverrel és diktafonnal

Watson elmondása szerint szorosan együttműködött az 1998 februárjában meghalt Kuzma Mihály alezredessel, aki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályát vezette. A rendőrtiszt - több egybehangzó állítás szerint - leginkább az olajozás révén erősödő maffia rendőrségi kapcsolatai iránt érdeklődött. (Lásd: Farkasok közt, Magyar Narancs, 1998. április 9.) Jellemző, hogy Kuzma nem sokkal a halála előtt a főkapitányság épületében csak diktafonnal és fegyverrel a zsebében közlekedett.

Gaál János megpróbáltatásai 2000. március 19. után kezdődtek, amikor egy sajtóperben egy viharsarki szeszvállalkozó ellen tett tanúvallomást a Békéscsabai Városi Bíróságon. Négy nappal később - állítása szerint - tőrbe csalták: egy titkos találkozóra, a Kettős-Körös partjára hívták, ám az ügyfél nem jött meg; visszaindulva a gáton egy ócska puskát és egy lelőtt fácánt talált, azt betette a kocsijába. Egy rendőrautó jelent meg hamarosan; Gaált és társát igazoltatták, és megtalálták a kocsiba tett fegyvert és a madarat. Watson azzal érvelt, hogy ezt bevitte volna a rendőrségre, de erre neki esélyt sem adtak. A rendőrség lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt eljárást kezdeményezett ellene. Rögvest házkutatást tartottak Gaál lakásán, ahol lefoglalták engedéllyel tartott fegyvereit, bevonták magánnyomozói igazolványát. Utóbb, elfogultság miatt, a kecskeméti rendőrök vizsgálták az ügyet, majd az ügyészség - bár néhány szabálytalanságot megállapított az eljárással kapcsolatban - vádat emelt ellene (erről részletesebben lásd A fekete mocsár című, alább idézett cikket). Pere idén május 30-án kezdődött Békéscsabán. Az a hangfelvétel, amely azt rögzítette, hogy az állampolgári bejelentő mit mondott a rendőrség ügyeletesének a gáton látottakról - fácánostul, puskástul - időközben eltűnt.

Tavaly nyáron - ugyancsak a Kettős-Körös partján - többször rálőttek - mondta a volt magánnyomozó. Azt nem tudta, hogy a golyók célt tévesztettek-e, vagy csak figyelmeztetni akarták. Az ügyben indított vizsgálatot bizonyítékok hiányában a rendőrség lezárta.

Tégla, kuss!

Ugyancsak tavaly történt, hogy májusban Gaál egy meglehetősen rövid, de annál egyértelműbb fenyegető levelet kapott. Ebben az állt: "Tégla, kuss!" Ehhez három golyót mellékelt a feladó; éppen annyit, ahány gyereke a magánnyomozónak van.

Idén május 19-én, majd június 21-én újabb házkutatást tartottak Gaálnál. Az első alkalommal egy szökött lányt kerestek a rendőrök, de nem lelték, másodszor pedig lőszerrel való visszaélés volt a gyanú: a pincétől a padlásig, a WC-től az ólakig átkutatták a házat, de nem találtak egyetlen töltényt sem.

A második házkutatás előtt két nappal az egyik magas rangú békési rendőrtiszt fenyegető levelet talált a postaládájában; ebben azt közölték, hogy hamarosan megdöglik Watson barátjával együtt. Az aláírás csupán ennyi volt: "K. Anyád". Az üzenetet négy, gondosan becsomagolt vadászlőszer kíséretében kapta meg a tiszt. A rendőrség komolyan vette a történteket, és széles körű nyomozásba kezdett: ennek eredményeként pár nap múlva őrizetbe vették Gaált.

Gaál János arra gyanakszik, hogy nem is lőszert, hanem titkos iratokat kereshetett az a tíz rendőr, aki június 21-én átkutatta a házát. Az egykori magánnyomozó szóvá tette: a büntetéseljárásról szóló törvény értelmében a házkutatás előtt szükséges felszólítani a gyanúsítottat, hogy adja elő, amit keresnek. Ez a felszólítás nem hangzott el. A tíz rendőr egyszerre három helyiségben matatott, így - a törvényi biztosítékok ellenére - a gyanúsított nem tudta követni részleteiben akciójukat. Watson azt sem érti, hogy őrizetbe vételekor miért nem vették figyelembe egészségügyi (szív-)problémáit. Furcsállja továbbá, hogy miért nem kértek az őrizetbe vétel harminckét órája alatt írásmintát, mert így eredeti kézirat kerülhetett volna a szerinte egyébként is elfogult írásszakértő elé; különösnek tartja azt is, hogy indigós és fénymásolt kézírások alapján hogyan születhetett meg egyetlen nap alatt az írásszakértő megfellebbezhetetlen véleménye, holott erre két-három hetet szánnak más alkalmakkor. "Az írásszakértőnek minimum Einstein unokájának kellett lennie, hiszen egyetlen nap alatt indigós és fénymásolt papírlapok alapján megállapította, hogy állítólag az én kézírásom a tavaly májusban nekem címzett fenyegető levél éppúgy, mint amit nemrégiben kapott a Békési Rendőrkapitányság egyik vezetője" - mondta lapunknak Gaál János. A leveleket a rendőrök azzal a kézírással vetették egybe, amelyet három-négy évvel ezelőtt jegyzett fel a magánnyomozó, amikor fegyvertartási engedélyért fordult a hatóságokhoz.

Watson kifejtette: szerinte a rendőrségnek semmilyen bizonyíték nem állt rendelkezésére az őrizetbe vételhez. A volt magánnyomozó megjegyezte: rossz tapasztalatai miatt nem csupán a Békés, hanem a Bács-Kiskun megyei nyomozó hatóság ellen is elfogultságot jelent be. Másrészt jogi képviselőjével - személyiségi jog megsértése és rágalmazás miatt - lépéseket fontolgat Békés megyei rendőri vezetők ellen.

Egy legendával kevesebb?

Egészen másképp látja a történteket Hajdú Antal ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A nyomozók lőszerrel való visszaéléssel és a hatóság félrevezetésével gyanúsítják Watsont azok után, hogy bizonyítottnak látják: Gaál négy évvel ezelőtt írt feljegyzései, a tavaly májusi fenyegető levél és a békési rendőrtisztnek írt szalonképtelen sorok ugyanazon személytől - a gyanú szerint Gaál Jánostól - származnak.

Az ezredes érdeklődésünkre megjegyezte: Gaál a házkutatás során és utólag is panaszt tehet a történtek miatt; ennek jogosságát az ügyészség bírálja el. A volt magánnyomozóval ellentétben a bűnügyi igazgató állítja: nem egy nap, hanem mindössze két óra elég volt az írásszakértőnek a következtetések levonására. Ehhez hozzátette: az első napon, amikor csak indigós és fénymásolt papírokat látott a szakértő, még csak feltételezte a közös "eredetet". Másnap, amikor az eredeti kézírást is vizsgálhatta, szinte minden kétséget kizáróan úgy vélekedett, hogy valamennyi iromány szerzője Gaál. Hajdú kifejtette: az írásszakértőt az igazságügyi tárca nevezi ki, akinek parancs nem adható - nem is tett ilyet a rendőrség. De nem is menne bele a szerv egy irányított szakvélemény kierőszakolásába, mivel az első kontroll után kiderülhetne a turpisság. A bűnügyi igazgató cáfolta, hogy az őrizetbe vételhez nem lett volna bizonyítéka a rendőrségnek. Jelezte azt is, hogy a rendőrorvos megvizsgálta, és fizikálisan rendben találta Watsont. Hajdú Antal nem kívánta kommentálni azt, hogy Gaál ellen újból koncepciós ügy folyna. Végül megjegyezte: ennek következményeként - feltehetően - egy legendával kevesebb lesz Békésben.

Több, az esetet jól ismerő forrás úgy fogalmazott: Gaál János vagy tényleg nagyon sokat tud az olajügyekről, vagy - meglehetősen jó színvonalon - blöfföl. Harmadik lehetőség nincs.

Bod Tamás

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.