Valaki nagyon jól fog járni: egy Fidesz-közeli alapítványnak ad 26 milliárdot az állam ingatlanfejlesztésre

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 18., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábort is elajándékozta tavaly a kormány, erre most állami pénzen felújítják a szociálisüdülő-komplexumokat úgy, hogy az ingatlanokat 15 év múlva el is adhatja egy alapítvány. Főszerepben a legfideszesebb egyházmegye.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható az a kormányhatározat, mely szerint összesen 26 milliárd forintot költ az állam 2019-ig az Erzsébet-táborok fejlesztésére. Ezt úgy osztják el, hogy idén 1 milliárd forintot szánnak a zánkai és fonyódligeti tábor felújítására, de ez az összeg jövőre 8,55, míg 2019-ben 16,5 milliárd forint lesz.

false

 

Fotó: Nagy Lajos/MTI

Ez a pénz valójában a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz kerül, mivel tavaly ez a szervezet kapta meg ingyen az államtól a zánkai és a fonyódligeti táborokat. Ahogy arról nemrég mi is írtunk, ennek a hatalmas ingatlanegyüttesnek a becsült forgalmi értéke összesen 17,5 milliárd forint – mindez egy hivatalos dokumentumból, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az alapítvány közötti megállapodásból derült ki. Ebben a szerződésben szerepel az is, hogy 15 évig mindenképp meg kell hagyni jelenlegi funkciójában a táborokat, de azután nincs semmi kötelezettsége az alapítványnak, vagyis akár el is adhatják a szociálisüdülő-komplexumokat, amelyek a most megítélt 26 milliárdos kormányzati támogatás felhasználása után sokkal többet fognak érni.

A történethez tartozik, hogy a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tavaly megkapta az Erzsébet-program keretein belül a gyermektáborokkal és ifjúsági programokkal kapcsolatos feladatokat, így a milliárdos állami támogatásokat is.

Az alapítvány a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozik, utóbbi vezetője az a Kothenz János, aki 2014-ben a Fidesz–KDNP és a L.É.T. Egyesület közös jelöltjeként próbálta legyőzni a szocialista Botka Lászlót a szegedi önkormányzati választáson, de több mint 20 százaléknyi szavazatkülönbséggel kikapott. Kothenz János főnökéről, Kiss-Rigó László megyés püspökről köztudott, hogy bejáratos Orbán Viktorhoz, és van egy közös hobbijuk: az egyházi vezető is rajong a fociért, a püspöknek külön helyet tartanak fenn a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyában.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány nem csupán a legfideszesebb egyházmegyén keresztül köthető kormánypárti szereplőkhöz. A szervezet kuratóriumát Bábiné Szottfried Gabriella vezeti, ő 2014 előtt a Fidesz országgyűlési képviselője volt. A vezetőségben helyet kapott Zakar Péter Mihály is, aki korábban a Csongrád megyei közgyűlés kormánypárti tagja volt, az alapítvány kuratóriumának korábbi alelnöke pedig Deutsch-Für Ágnes Sarolta, Deutsch Tamás második felesége volt. Ha ez nem lenne elég, tavaly nyári sajtóhírek szerint a Klik korábbi vezetője, Marekné Pintér Aranka a zánkai gyerektáborban kapott vezetői feladatokat.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 18., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  troppauerh
  2017. március 19., 10:34
  Egyetlen kiegészítés: nem Kothenz, hanem Kothencz, cz-vel.
 2. 2
  Cheyenne
  2017. március 18., szombat 13:59
  Katolicizmus és gyermekvédelem? Na, ez a gyalázat, maga a Sátán ül tort. A pedofília melegágya a katolikus egyház. Ráadásul saját teológiájuk szerint az Egyház egy test, tehát a több mint 100 ezer feltárt pedofil eset (csak1945 óta) százezer nemi erőszak bűnrészeseként definiál minden katolikust! Ez a botrány! Ez a gyalázat ezeknel a katolikusoknak bármilyen állami pénz adni. Gyerekeket meg végkép bűn a kezeik közé engedni. S akkor hol vannak a még fel sem tárt hazai esetek..
 3. 1
  Világos
  2017. március 18., szombat 11:20
  Kérem tisztelettel. Igy tudja növelni a FIDESZ a biztos pártválasztók
  létszámát.
  Mi következik: készülnek a biztos pártválasztok részére a táborok.
  Igy tovább tudják növelni a szavazók létszámát.
  A politikamentes egyház is lassan a biblia helyett a fociszabályokat
  fogja tanitani. Erzsébettábor=Üttörőtábor
  Fociakadémia= Körmenet
  Állami pénz = Zsebpénz

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország