Választókörzet-mustra: Csillagok háborúja

Belpol

A választás, mondhatni, jó szórakozást kínál azon erős kisebbség számára is, akik az élienek a predátorok ellen típusú képregényeken nőttek fel; a többiek meg egyszerűen csak izgulhatnak kedvenceikért, a közismerten magas színvonalú honi parlamentáris bestiárium bentlakóiért: tényleg elbukik-e a gyenge, s tényleg elbotlik-e benne az erős. A hét végén, de legkésőbb két hét múlva meglátjuk.

A választás, mondhatni, jó szórakozást kínál azon erős kisebbség számára is, akik az élienek a predátorok ellen típusú képregényeken nőttek fel; a többiek meg egyszerűen csak izgulhatnak kedvenceikért, a közismerten magas színvonalú honi parlamentáris bestiárium bentlakóiért: tényleg elbukik-e a gyenge, s tényleg elbotlik-e benne az erős. A hét végén, de legkésőbb két hét múlva meglátjuk.Az elmúlt választások alapján kiválóan tanulmányozható jelöltnek és jelölőnek - a strukturalista szemiotika által oly előszeretettel tárgyalt - dialektikája: azonos jelöltre néha más jelölő jut, vagy éppen fordítva: pártunk ejti jelöltjét s újat választ, melynek az egykori kudarc lehet a fő oka, ám előfordulhat az is, hogy - babona ide vagy oda - változtatnak a nyertes csapaton.

Hájlenderek vs. puszták népe

Az 1998-as választásokra viszszatekintve megdöbbenve kell észlelnünk, hogy a második fordulóra állva maradt, jól bevált kettősök zömét idén aligha láthatjuk viszont, s ezért javarészt az akkor mérsékelten szereplő szocialisták a felelősök. Például a budapesti 1. választókerületben (I. ker. plusz a Rózsadomb egy része) a mostani fideszes képviselő, Nagy Gábor Tamás négy éve vesztes szadeszes kihívója, Dornbach Alajos visszavonult a politikából, így Mécs Imre ezúttal itt fog csatába szállni. Ne feledkezzünk meg a MIÉP-es Bánovics Tamásról sem, aki simán lehet harmadik. A 2. vk. (a II. kerület nagyobbik része) régóta Balsai István exminiszter vadászterületének számít: idén, akárcsak négy éve, a teljesen ismeretlen Horváth Csaba próbálja megállítani (esélytelen jelöltön ne változtass), de még a második helyért is meg kell majd küzdenie a szadeszes Eörsi Mátyással és a MIÉP-es Balczó Zoltánnal. Ugorva egy kerületet, "budán (II. ker. déli része) a négy éve vesztes Manninger Jenő megélhetési politikus (Csapody jelölttárs kifejezése) és államtitkár Keszthelyre száműzetett, helyette Tarlós István, a melegek réme lesz Orosz Sándor, a címvédő szocialista jelölt kihívója.

Újpesten négy éve még Tölgyessy függ. fid. elemző próbálkozott - minden eredmény nélkül -, most az alapvetően szocinak tekintett zónában az MDF által jelölt, ismeretlen Hock Zoltán indul Csizmár Gáborral (MSZP) plusz a futottak még mezőnnyel szemben. A kerület másik felén új kihívót kapott Kiss Péter, az MSZP nehézfiúja: négy éve még Bíró Tamás vallott kudarcot, idén a doszt ismeretlen Wintermantel Zsoltnak szánják ugyanezt a sorsot (bár, mint tudjuk, a kapanyél is elsülhet, különösen, ha a nyúl viszi magával). A Belvárosban az MSZP nem indítja a négy éve még nyertes és országosan is jól ismert Vitányit (helyére a helyi politikusként ismert Steiner Pál került), viszont itt szállt a ringbe Pető Iván (SZDSZ) és a négy éve is vesztes, plakátról tök jellegtelennek tűnő kormánypárti Rubovszky György ex-KDNP-s jelölt. Terézváros négy éve Illés Zoltán fideszes környezetvédőé lett: a szocialisták itt Kékesi Lászlót nevezték, míg a két kisebb párt ismert nőpolitikusaival száll versenybe: az SZDSZ Béki Gabriellát jelölte, a MIÉP pedig Hegedűs Zsuzsannát, a közkedvelt Pannon Rádiós dj-t és MC-t próbálja a nemzet nyakába akasztani. Erzsébet-, illetve belső Józsefvárosban maradnak a már négy éve is bevált duók: Deutsch T., legfőbb ifivezető Filló Pál, illetve Rockenbauer kultuszminiszter Szabó Zoltán ellen, viszont a külső nyóckerben a szocik nem indítják a közismert Kósánét, így azután a jóval ismeretlenebb Hárs Gábor lesz Juharos Róbertnek, a szegények ostorának a kihívója.

A Ferencvárosban folytatódik Tirts városi frakcióvezető (kormánypárt) és Kökény dr., a nemzet belgyógyásza (MSZP) ádáz harca (négy éve Tirts nyert), de a két kisebb párt is izgalmas embereket küldött: az SZDSZ a likőrbáró Zwack Pétert, a MIÉP pedig Schuster Lóránt nyugalmazott rocksztárt, aki egykor Várszegi Gábor dalszövegeinek értő tolmácsolásával szerzett magának nem múló hírnevet az ínyenc csöves közönség körében (sajnos máig sem készült megbízható politikai-szociológiai felmérés arról, hogy kire is szavaznak manapság az aluljárók egykori fiai, a kiöregedett babos kendősök meg a fekete bárányok).

Szupergrupp indul a XII. kerületben is: Pokorni pártvezérrel ismét az MSZP-s Bakonyi Tibor küzd meg életre-halálra, mindez megfejelve az SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánnal és a MIÉP-es Lentner Csabával; utóbbi négy éve még Szobon indult, de hát tudjuk, előbb-utóbb minden út a Svábhegyre vezet.

Fél a játszótér

Vélhetően jól szórakoznak majd a zuglói polgárok is. Az egyik itteni választókerületben tudniillik ´ry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára küzd majd a szocialista Baráth Etele egykori expóbiztossal (négy éve pár szavazat döntött csak ´ry javára); mellettük jól szerepelhet Magyar Bálint is. Kisebb az esélye az egykoron a Galaktikában sűrűn publikáló Szentmihályi Szabó Péternek, a MIÉP házi sci-fi költőjének. Külön érdekesség, hogy a szocialisták a már említett belvárosi körzeten és Vitányin kívül négy másik zónában is változtattak a nyertes felálláson: a 13. választókörzetben (Ferencváros durvább fele meg a vele határos erzsébeti részek) hiába keressük Csintalan Sándor nevét - igaz, őt közben a párt is lehagyta magáról, miként négy éve vesztes fideszes ellenfele (Fölk P. Zoltán) is eltűnt: utóbbi helyett a közismert és -kedvelt Rogán képviselő, előbbi helyett egy bizonyos Pál Tibor indul. A Kőbányán négy éve még nyertes szocialista Nagyiványi Zoltánt erre a szezonra az egzotikus nevű Csicsay Claudius Iván váltotta, míg a négy éve vesztes kormánypárti Révész Máriusz ezúttal Pestszentlőrincen indul (amúgy Katona Béla ellen), míg helyére a kerületi polgármester, György István került.

Kispest (28. vk.) megint csak az érdekes helyszínek közé tartozik: négy éve Burány Sándor még legyőzte az azóta titokügyi államtitkárrá, sőt Szabó téeszjogász esetleges utódaként honvédelmi miniszterjelöltté avanzsált ellenfelét (Simicskó István); ráadásul a harmadik helyért is neves emberek küzdenek, hogy mást ne mondjunk, MIÉP-színekben Franka Tibor, a Centrum-párt részéről pedig Balaton Péter, akinek ez már legalább a negyedik pártjelvénye.

Mindenki legnagyobb sajnálatára a Fidesz visszavonta a csata első vonalából néhány ismert és közkedvelt - ámbár négy éve alulmaradt - politikusát: nem indul például a 30. körzetben Kosztolányi Dénes és a 31.-ben Kövér László (igaz, ő sziklaszilárd helyen áll az országos listán), helyettük a két csepeli választókerületben a jóval ismeretlenebb Soltész Miklós és Németh Szilárd startol. Nagy kár, mert egyébként Kosztolányinak, a pitonok nagy barátjának például Bauer Tamással és Thürmer Gyulával, míg Kövérnek az exállamtitkár Avarkeszi Dezsővel (MSZP), az exminiszter Lotz Károllyal (SZDSZ) és a MIÉP-es Hajdú Demeter Dénessel kellett volna megküzdeni; róla a legutóbbi bírósági ítélet után már tudjuk, hogy nem hungarista (viszont Demeter titokminiszter édesapja).

Nem mehetünk el viszont említés nélkül ama örvendetes tény mellett, hogy a XXII. kerületben (Budafok, Tétény stb.) ismét létrejött Németh Zsolt fideszes külügyér és Lendvai Ildikó szoci kultúrpolitikus csatája - legutóbb Németh fölényesen győzött.

Ki, tekint

A főváros-centrikusság ezúttal sem túl gyümölcsöző, hiszen számos vidéki körzet legalább ennyire izgalmas lesz. Itt és most - hely hiányában - csak a legexponáltabb kerületeket tekintjük át. Székesfehérváron például a kormánypárti és címvédő Balsay István expolgármester és exállamtitkár szocialista kihívója Warvasovszky Tihamér mostani polgármester (ő az autóbalesetben elhunyt Vancsik helyett lesz a kihívó), míg ugyanitt a 2. vk.-ben az időközin diadalmaskodó MSZP-s Molnár Albert ellen a kormánypárt részéről Gógl Árpád bukott miniszter indul. Pécsett az első választókerület esélyese most is a négy éve győztes kormánypárti Mikes Éva államtitkár, első számú ellenfele a jóval kevésbé ismert szocialista Kékes Ferenc (ő a négy éve ugyanitt alulmaradt Meixner Andrást váltotta), ezzel szemben a kettes körzetben Szili Katalin áll jobban: négy éve is ő győzött, igaz, kis többséggel; akkor Révész Mária előtt, most a Fidesz De Blasio Antoniót indítja. A kormánypárti konglomeráció jelöltjeként nagy nevekkel találkozhatunk BAZ megyében is: itt indul a sajtószabadságért elkötelezett Répássy Róbert (Miskolc 3. vk.), a miniszter Fónagy János ("zd) vagy a PM-államtitkár Tállai András (Mezőkövesd). Szocialista ellenfeleik országos szinten úgyszólván teljesen ismeretlenek (Simon Gábor, Tóth István, illetve Molnár József). A fideszesek közül kettő ´98-ban is befutott, Fónagyot viszont akkor legyőzte az azóta lecserélt Benedek Mihály (MSZP).

Kaposváron az 1. vk.-ben Szita Károly fideszes polgármester lesz a címvédő szocialista Lamperth Mónika kihívója (az akkor minimális különbséggel alulmaradt Mátrai Márta ezúttal csak listán indul), míg az SZDSZ Ungár Klárát küldi harcba (a másik exfideszes, Fodor Gábor Gyöngyösön küzd meg többek között egykori párttársával, a kormánypárti Mánya Kristóffal). Nyíregyházán a 2. vk.-ben a négy éve is győztes Mádi László, a Matolcsy-minisztérium államtitkára és Csabai Lászlóné, a szocialista polgármester a két fő ellenfél (az utóbbi az első vonalból visszavont Baja Ferenc helyére került), míg a szombathelyi 1. választókerületben az országban példátlan koncentráció eredményeként csak hárman indulnak: a kormánypárti és címvédő Gyimesi József ellen az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeként az utóbbi politikusa, Hankó Faragó Miklós indul, s mellettük csak a MIÉP-es történész Bakay Kornélt választhatják a vk. polgárai, igaz, az ő harmadik helye legalább biztos. Szegeden a 2. vk.-ben a kormánypárt részéről az MDF-es, s a parlamentben eddig igencsak aktív Balogh László próbálkozik a szocialista Géczi József ellen, míg a 3. vk.-ben a lapunk hasábjain is gyakran szerepelt fideszes polgármester, Bartha László első számú kihívója a szocialista Botka László lesz; négy éve mindkét jobboldali fölényesen győzött.

Korántsem meglepő, hogy a főváros környéki választókörzetekben a politikai "nagyvadak" fajlagos sűrűsége semmivel sem kisebb a budapesti értéknél. Budaörsön (9. vk.) például Selmeczi Gabriella fideszes exállamtitkár Keller László szocialista, szintén exállamtitkárral és a harmadik helyre esélyes Wittinghoff Tamás szabaddemokrata polgármesterrel küzd majd, hogy megújrázza ´98-as diadalát. Pilisvörösváron (10. vk.) viszont a négy éve is győztes Frajna Imre menesztett államtitkár (kormánypárti lista) kihívója már megint a szigorú tekintetű Nikolits István egykori titokminiszter (MSZP), de hogy nagyobb legyen az izgalom, ebben a kerületben indul G. Nagyné Maczó Ágnes (megint kisgazdapárt) és ifj. Hegedűs Lóránt, a MIÉP Galícia-szakértője is.

Barotányi Zoltán

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?