Van öt igazán nyomós érvünk amellett, hogy miért is indokolt ma tüntetni Felcsúton

  • narancs.hu
  • 2017. május 20.

Belpol

Összegyűjtöttük, hogy milyen volt a kormány és Orbán Viktor kedvenc vállalkozójának lenni az elmúlt két hétben. Mit is mondjunk? Felemelő.

Az, hogy egy 1800 fős falu életét fel kell-e bolygatni tüntetésekkel, önmagában talán kelthet némi kételyt, azonban Felcsút csakis Orbán Viktornak és kebelbarátjának, Mészáros Lőrincnek köszönheti, hogy a sajtóban a legemlegetettebb kistelepüléssé nőtte ki magát azóta, hogy hasít a Nemzeti Együttműködés Rendszere, és hogy mára a legmagasabb szintű korrupció egyik jelképévé vált.

Szombat délután kettőtől Orbán Viktor felcsúti háza és második otthona, a Puskás Akadémia közötti területen tüntetnek majd – minden bizonnyal – több százan a korrupció és az ellen, hogy Mészáros Lőrinc néhány év alatt az ország majdnem leggazdagabb embere lett csak azért, mert a miniszterelnök és a Fidesz-kormány jóvoltából hatalmas cégbirodalmat építhetett.

Az elmúlt két hét Mészáros Lőrinc bizniszeit érintő híreiből összeszedtünk ötöt, amely már egyenként is kivághatja biztosítékot, és amelyek jól mutatják, miért is tüntetnek ma Vágó Gáborék Felcsúton, íme:

Kifelé, a tó az enyém!

Az előző héten mutattuk be azt a hatalmas területet, amelyet Mészáros Lőrinc cége vásárolt meg Bicske határában, és ahonnan kizárta a helyieket, illetve egy ott működő horgászegyesületet. A 45 hektáros birtok köré kerítést húzatott a felcsúti polgármester, és a tó partján – egyebek közt – csináltatott két csodás faházat. A levegőből néztük meg, milyen is egy százmilliárdos tava.

Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

Szépen kipofozta a felcsúti polgármester a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet. A helyiek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz. Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. Mindez azután történt, hogy a felcsúti polgármester érdekeltsége felvásárolta az akkorra csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft.-t.

Mindig jól jön a segítség, főleg, ha állami

Néhány napja az is kiderült, hogy az állami tulajdonú Eximbank és az MKB nyújt hitelt Mészáros Lőrinc legújabb nagyberuházásához, a visontai keményítőgyárhoz kapott kölcsön nagyjából 15 milliárd forintra rúg. Amikor áprilisban lerakták az ország egyetlen búzakeményítő-üzemének alapkövét, azt közölték, hogy a beruházásra létrehozott projektcég 25 millió eurót tol bele az építkezésbe, 20 millió jön az államtól támogatásként, további 50 millió euró pedig hitel lesz. És ez utóbbi hitel is állami érdekeltségű bankoktól jött, ki gondolta volna.

Mindenki örül Mészárosnak és az alapkőnek

Mindenki örül Mészárosnak és az alapkőnek

Fotó: MTI

 

Tatabányán is gyarmatosít

Főtere még nem volt Mészáros Lőrincnek, hát szerzett egy darabkát Tatabányán. A sztori pontosabban úgy szól, hogy egy Mészáros-érdekeltség 88 millió forintért megvásárolta a Tatabánya főterét birtokló városi cég harmadát, a téren egy-két éven belül bevásárlóközpont épül – erről a csütörtökön megjelent HVG írt. Persze pályáztatás nem volt, Mészárosék versenytárs nélkül vették meg az önkormányzati cég egy részét, mi több, elővásárlási joguk van a város üzletrészeire. Ez aztán a jó biznisz! Persze, nem a tatabányaiaknak.

Beszállnak az atombizniszbe is?

Csütörtökön robbant a bomba: stratégiai partnerséget kötött a Mészáros Lőrinchez kötődő Opimus Group és a Konzum Nyrt. azzal a cseh Královopolská Riával (KP RIA), amely egyebek közt hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozik, így van már tapasztalatuk jócskán erőművek tervezésében és tesztelésében. Az Opimus és a Konzum 51 százalékos többséget szerzett a cseh cég magyar leányvállalatában, és Mészárosék közölték, hogy terjeszkedni akarnak a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén. Ezek után senki se legyen meglepve, ha a felcsúti fenomén érdekeltségei felbukkannak majd az orosz hitelből finanszírozott paksi bővítés munkálataiban.

Egy újabb állami megbízás

A péntek sem telt el örömhír nélkül: az Átlátszó szúrta ki, hogy Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. 7,6 milliárd forintért dolgozhat a Budapest–Esztergom vasútvonalon. Egy rakás állomáson új biztosítóberendezést épít ki, a peronokon és P+R parkolókban térfigyelő rendszert szerel fel, és sok más feladatot is elvégez a felcsúti polgármester cége. A pénz többségét persze az Európai Unió adja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?