Czeglédy: A jogállamiság megszűnt

  • narancs.hu
  • 2018. március 5.

Belpol

Marad a börtönben a szocialista politikus.

Véget ért Czeglédy Csaba tárgyalása, újra előzetes letartóztatásba helyezték a Szegedi Járásbíróság nyomozó bírójának döntése alapján.

Czeglédyt 8,5 hónap után engedték ki a börtönből alig egy napra, majd annyira felgyorsultak az események, hogy még pénteken este őrizetbe vették.

Polt Péter legfőbb ügyész kérésére a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette Czeglédy mentelmi jogát, amit azáltal szerzett, hogy Szombathelyen független országgyűlési képviselőjelöltként regisztrálták.

Czeglédy tárgyalása előtt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a DK elnöke tartott sajtótájékoztatót a Szegedi Járásbíróság épülete előtt. (A szombathelyi politikus ügyvédként többször képviselte a volt kormányfőt, továbbá Gyurcsány feleségének a cége, az Altus Portfólió Kft. korábban mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott Czeglédy kérésére a büntetőügyben érintett Humán Operátor Zrt.-nek.) Gyurcsány hétfőn kijelentette: szerinte egy köztörvényes bűncselekményből csinál a kormány és a médiája politikai ügyet, mert azt akarják bizonyítani, hogy a demokratikus ellenzéki pártok tiltott pártfinanszírozása van a Czeglédy-ügy mögött.

„Hazudnak reggel, délben és este” – idézte fel (más kontextusban elhíresült) 2006-os mondatát a DK elnöke. Szerinte a miniszterelnök és pártja gyáva, mert politikán kívüli eszközökkel próbálja támadni őket, „de személyében emberére talált”. Gyurcsány úgy vélte, Czeglédyt hamis tanúzásra akarták rábírni, amellyel a hatalom célja, hogy a rendszer ellen küzdőket az igazságszolgáltatás révén befeketítsék. Újságírói kérdésre elmondta, csütörtök este és pénteken is beszélt telefonon Czeglédyvel, többször váltottak SMS-t. Czeglédy „hogyléte” mellett szót váltottak „a miniszterelnök és szárnysegédje elmeállapotáról is”.

Az ügyről korábban részletes írást közöltünk nyomtatott kiadásunkban:

We love money! – A Czeglédy-ügy háttere

Minden eddiginél részletesebben tárjuk fel nyilvános információk alapján az ún. Czeglédy-ügyben érintett cégek működését. Az I Love Diákmunka nevű ernyőszervezet árnyékában különös alakok tűnnek fel, milliárdok tűnnek el. És van egy letartóztatott szocialista politikus.

(via mno.hu)

Figyelmébe ajánljuk