Vidnyánszky: "Megosztó valakivé váltam"

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

Ez a következménye annak, hogy beleállt és felvállalt bizonyos témákat - mondta a Nemzeti Színház igazgatója.

Szeretik a rendezéseit, de nem jól oldja meg az SZFE körüli helyzetet. Felvállalt olyan témákat, amelyek miatt sokakkal konfrontálódott. Felvállalta a színházi taó és a színházak átalakításának kérdését. „Megosztó valakivé váltam, ez a következménye annak, hogy beleálltam ezen kérdések végigcsinálásába” - mondta Vidnyánszky Attila. A Nemzeti igazgatója és sok-sok más tisztsége mellett az SZFE kuratóriumi elnöke minderről a Spirit FM Exkluzív című műsorában beszélt 35 percben. Az adást az atv.hu szemlézte.

Vidnyánszky szerint az SZFE-n egy 35-40 főből álló aktív mag van, akik a tanköztársaságot működtetik. „Szerintem iszonyúan antidemokratikus, jogsértő, törvénytelen módon. Nem a mi kuratóriumunk lett jogsértően kinevezve, hanem az jogsértő, ami ott történik” – fogalmazott a kuratóriumi elnök. Egyben elárulta, levelet kaptak az egyetem melletti lakóktól, akik „borzalmas” állapotokról számoltak be: nem tudnak pihenni, nem tudják a munkájukat végezni, áramlik ki a dohányfüst az épületből.

Azt állította, arról is vannak információi, hogy agresszív az említett kisebbség, nem tud megszólalni a többség. (Lapunknak adott interjújában az SZFE hallgatói önkormányzati elnöke és egy fórumokat szervező hallgató a napokban arról beszélt, a 340 nappali tagozatos diák közül több százan vesznek részt olyan megbeszéléseken, fórumokon, amelyeken éles helyzetekről döntenek.) Vidnyánszky a műsorban úgy fogalmazott, hamarosan kiderül, hogy az egyetemen folyó sztrájk jogszerűtlen, és abban is biztos, hogy ha a bíróság kimondja, ez így nem mehet tovább, akkor lesz helyette másik tiltakozási forma. „A diákok akciója kifulladni látszik: egyre kevesebben vannak a tüntetéseken, egyre kisebb az őrség létszáma, elfárad ez a történet. Abban reménykedek, hátha a józanész felülkerekedik” - mondta. Jelezte, keresik az alternatív megoldásokat; vagyis ha folytatódik a blokád, megszervezik az oktatást és az adminisztrációt egy másik helyszínen, ami már meg is van. Szarka Gábor kancellár egy másik épületből dolgozik jelenleg, a jövő héten pedig várhatóan az egész titkárság átköltözik.

„Vannak olyan erők, akiknek a célja, hogy torzsalkodás legyen. Én még mindig hiszek abban, hogy ebben az országban együtt lehet élni úgy, hogy mást gondolunk a világról” - hangsúlyozta Vidnyánszky, majd pont ezután mondta magáról az adásban, hogy megosztó figurává vált. Azért hozzáfűzte azt is, szeretné, ha a felmondott szenátus és a vezetők tanárként az egyetemen maradnának.

Az új kuratórium is szóba került a műsorban. Erről a hazai színházi élet mindenható ura úgy fogalmazott, "egészséges, kemény viták vannak" a testületben. Reméli, tette hozzá, hogy a jövő héten már megjelennek az új tanárok nevével is. (Az atv.hu szemléje arra nem tér ki, hogy az adásban szóba került-e a Vidnyánszky vezette kuratórium napközben kibocsátott ultimátumszerű közleménye, amiben befejezettnek tekintik az egyetemfoglalást.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?