Bekeményít az SZFE vezetése: befejezettnek tekintik az egyetemfoglalást

  • narancs.hu
  • 2020.10.13 14:07

Belpol

Mindenkit meg fognak keresni levélben, hogy nyilatkozzanak az együttműködési szándékukról.

Újabb közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) szeptembertől fenntartó Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium által kinevezett általános rektorhelyettes, Novák Emil és a szintén frissen kinevezett kancellár, Szarka Gábor.

A közleményben felidézték, hogy az október elején előterjesztett kiegyezéses javaslatukat a hallgatók és az Egyetem sztrájkbizottsága elutasította, majd azt írták:

"a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja."

A döntést azzal indokolták, hogy az Upor László volt általános rektorhelyettes által a tanévnyitón bejelentett "tanköztársaság" elnevezésű oktatási modell "mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetettlenné tett minden párbeszédet".

Mivel befejezettnek tekintik a dolgot, ezért

"amennyiben a 'tanköztársaság' a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti".

Azt is írták, hogy az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját meg fogják keresni levélben a következő napokban, "hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról".

A közlemény szerint az egyetem létesítményei vissza fognak állni a korábbi működési rendre, "melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik".

A közleményben azt is írták, hogy amúgy kiállnak "az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett", és a korábbi szenátust tették felelőssé ennek megingása miatt, mondván a lemondással a szenátus "önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját".

Azt is ígérték, hogy legkésőbb január 30-ig szenátusi választásokat tartanak.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.