Bekeményít az SZFE vezetése: befejezettnek tekintik az egyetemfoglalást

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

Mindenkit meg fognak keresni levélben, hogy nyilatkozzanak az együttműködési szándékukról.

Újabb közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) szeptembertől fenntartó Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium által kinevezett általános rektorhelyettes, Novák Emil és a szintén frissen kinevezett kancellár, Szarka Gábor.

A közleményben felidézték, hogy az október elején előterjesztett kiegyezéses javaslatukat a hallgatók és az Egyetem sztrájkbizottsága elutasította, majd azt írták:

"a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja."

A döntést azzal indokolták, hogy az Upor László volt általános rektorhelyettes által a tanévnyitón bejelentett "tanköztársaság" elnevezésű oktatási modell "mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetettlenné tett minden párbeszédet".

Mivel befejezettnek tekintik a dolgot, ezért

"amennyiben a 'tanköztársaság' a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti".

Azt is írták, hogy az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját meg fogják keresni levélben a következő napokban, "hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról".

A közlemény szerint az egyetem létesítményei vissza fognak állni a korábbi működési rendre, "melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik".

A közleményben azt is írták, hogy amúgy kiállnak "az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett", és a korábbi szenátust tették felelőssé ennek megingása miatt, mondván a lemondással a szenátus "önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját".

Azt is ígérték, hogy legkésőbb január 30-ig szenátusi választásokat tartanak.

Figyelmébe ajánljuk