Vona Gábor néppártosodása az Egészséges Fejbőrrel – Miért népszerűsít a Jobbik egy rasszista portált?

  • - ngm -
  • 2017. július 19.

Belpol

Neonáci meghívottal tűzdelt fesztivált támogat közpénzből a Jobbik.

Erősen kezdték a júliust Zagyvarékason: ezt onnan tudom, hogy egyik nap elsétáltam a Jobbik Villányi úti pártirodája előtt, és átböngésztem a bejárat mellé felragasztott szórólapot. Ezen volt a műsor:

false

 

Láttam, hogy Zagyvarékason például a szkinhed Egészséges Fejbőrnek volt koncertje, fellépett a Romantikus Erőszak is, feltűntek még táltosok, mágusok, betyárok, és akadt önvédelmi műsor is: szóval egy sor olyan igazi szélsőjobbos dolog, ami a Jobbiktól már kicsit idegen a néppártosodás óta, de azért mindig is jól jött Vona Gábor pártjának, ha innen is kapnak szavazatokat.


false

Nem hiába támogatta ezt a szubkultúrát éveken át súlyos közpénzmilliókkal pártalapítványán keresztül a Jobbik, és nem hiába támogatta idén is félmillió forinttal a Magyar Önvédelmi Mozgalom által szervezett zagyvarékasi napokat. A párt lapunknak küldött tájékoztatása szerint az 500 ezer forint a koncertekre és a gyerekprogramokra ment, ebből pedig az következik, hogy az Egészséges Fejbőr fellépését is segítették így. Egy korábbi cikkünkben emlékeztünk meg róla, hogy a Csodaszarvas című CD-jén az Egészséges Fejbőr ilyeneket mond: „Űzzük ki innen kufárok hadát, / Kaftánon száradjon vér!” (Új lángot visz a szél)

De nemcsak emiatt érdekes, hogy az esemény szórólapját a Jobbik saját irodája ajtajára kiragasztva hirdeti. Az eseményen egy kerekasztal-beszélgetésen megjelent a vállaltan náci és rassztudattal rendelkező Tyirityán Zsolt is, aki Zagyvarékas után amúgy nem sokkal már Vecsésen indított politikai mozgalmat az Identitesszel együtt: a Betyársereg vezetője korábban épp a Narancsnak fejtegette, hogy mindezt azért teszi, mert a Jobbik mára elvesztette szélsőjobboldali jellegét.

A kiragasztott szórólapon egyébként jól látszik, hogy a Jobbik által támogatott esemény médiatámogatója az a kuruc.info, amely eddigi működése során számos rasszista és antiszemita cikket, véleményt jelentetett meg. Most valamiért mégis vállalhatók lettek a Jobbik pártirodájában. Hogyhogy?

false

(Abban pedig már semmi meglepő, hogy a Jobbik alelnöke egy neonáci mellett vett részt egy kerekasztal-beszélgetésen, de hát azt már korábban is megírtuk, hogy Toroczkai László gondolkodása mennyire nem passzol bele a Jobbik által meghirdetett mérséklődésbe.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.