Vádat emeltek egy nő ellen, aki Covid elleni vakcinát fejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Bűn

3,7 millió forintot csalt ki ezzel két férfitől.

A Szolnoki Járási Ügyészség csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a tószegi nővel szemben, aki 2020 novemberében Szolnokon, azzal a hamis indokkal kért kölcsönt két helybéli férfitől, hogy a pénzt kutatóorvosi tevékenységére, egy Covid-19 vírus elleni vakcina kifejlesztésére fogja fordítani.

A vádirat szerint a 31 éves nő 2020 novemberében megismerkedett két férfivel, akiknek kutatóorvosként mutatkozott be, s valótlanul azt állította, hogy egy Covid-19 vírus elleni vakcina elkészítésén dolgozik. A fejlesztés már végső fázisában van, de annak befejezéshez pénzre lenne szüksége. Az orvosi végzettséggel nem rendelkező nő olyan hitelesen adta elő kérését, hogy a két férfi, abban bízva, hogy a pénz jó célt szolgál, összesen 3,7 millió forintot adott neki kölcsön.

A valós, kizárólag a pénz megszerzésére irányuló szándékát álcázó nő írásba foglalt szerződésben vállalta, hogy a vakcina fejlesztésre kapott kölcsönt 2021. február végéig visszafizeti a két férfinek, de ígéretét a határidő lejártát hónapokkal követően sem teljesítette. A két férfi végül 2021 júliusában felszólító levélben kérte a pénz visszafizetését. A nő igyekezett továbbra is fenntartani annak látszatát, hogy kutatóorvos, s szándékában áll a kölcsön visszafizetése, de e-mailjeiben és egy hamis banki bizonylat bemutatásával csak hitegette a sértetteket, pénzüket azonban nem adta vissza.

A járási ügyészség vádiratában – mivel a büntetlen előéletű nő a büntetőeljárás megindítását követően megtérítette a kárt – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság dönt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?