Huszonegy embert rabolt el az El Machete „önvédelmi csoport” Mexikóban

  • narancs.hu
  • 2021. július 28.

Bűn

Több száz fegyveres ütött rajta a San Cristóbal de las Casas nevű kisvároson.

Hétfő délután álarcos fegyveres férfiak szállták meg Pantelho kisvárost, utcáról utcára haladva, miközben állítólagos bűnözőket kerestek – áll a hatóságok tájékoztatásában az MTI beszámolója szerint. A támadás miatt pánik tört ki a közösség tagjai között, mert a fegyveresek gépkocsikat és házakat gyújtottak fel, és megrongálták a városházát is.

Pedro Gomez helyi aktivista szerint legalább három jármű és legalább egytucat ház lett a lángok martaléka. A helyi tisztségviselők az „El Machete” (Bozótvágókés) nevű, újonnan alakult, önhatalmú igazságtevő csoportot okolják, amely alig egy hete jelentette be megalakulását.

A csoport azt ígérte, hogy a drogkartellek ellen fog harcolni, amelyek Chiapas állam többnyire őslakosok által lakott hegyi közösségeit fenyegetik. Az önkényes igazságtevő csoport tagjai között tzotzil őslakos indiánok is vannak, és „önvédelmi erőknek” nevezik magukat.

Ilyen csoportok már évekkel ezelőtt is megjelentek számos nyugat-mexikói államban. Chiapas állam ügyészi hivatalának egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elmondta, hogy nyomozást indítottak az eseményekkel kapcsolatban. A hivatalnok szerint a fegyveresek az „El Machete” csoporthoz tartoztak, és úgy tűnik, a „Los Herreras” (Kovácsok) elnevezésű másik csoport tagjait keresték.

A 21 elrabolt helyi lakost San José Buenavista Tercero nevű településre vitték, ahol a fegyveres csoport állítólagos székhelye van. Az „El Machete” megalakulásának júliusi bejelentése után Andrés Manuel Lopez Obrador mexikói elnök kijelentette, hogy nem fogja elfogadni az úgynevezett "önvédelmi erők" jelenlétét.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.