Lövöldözés volt egy általános iskolában Finnországban

  • narancs.hu
  • 2024. április 2.

Bűn

Az eddigi információk szerint három kiskorú sebesült meg. Az elkövető 12 éves.

Többen is megsérültek egy finnországi általános iskolában egy kedd reggel történt lövöldözésben. A finn rendőrség közlése szerint a gyanúsítottat elfogták.

A Reuters azt írja, a lövöldözés Helsinki külvárosában, Vantaában történt a Viertola iskolában, ahol körülbelül 800 diák tanul.

BBC finn rendőrségi információi szerint a lövöldözésben érintettek mindegyike kiskorú volt, közülük hárman megsebesültek. Az első információk arról szóltak, hogy mindannyian 13 évesek, majd kiderült, 12 évesek az érintett sebesültek. És az elkövető is ennyi idős.

Sari Laasila, az iskola igazgatója azt mondta, a közvetlen veszély elmúlt, a rendőrség egyik szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a sebesülteket kórházba vitték.

A gyanúsított őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást, de lőfegyver volt nála – jelentette a Helsingin Sanomat (HS) saját értesülései alapján.

Petteri Orpo miniszterelnök mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket. Mari Rantanen belügyminiszter az X-en szintén megdöbbenésének adott hangot, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal.

2019-ben egy finn középiskolában történt tömeges késelés, akkor egy ember meghalt, és legalább 10-en megsérültek. Korábban pedig, 2007-ben 8 ember meghalt és 12 megsebesült, amikor egy 18 éves diák lövöldözött egy finnországi gimnáziumban.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte. Az 5,6 millió lakosú országban - ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk