Diplomáciai jegyzet

Búcsú Goodfriendtől – Senki nem hiszi el a családi okokat

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még az is lehet, hogy Goodfriendet tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Karácsony előtt pár nappal, egy budapesti virágüzletben néhányan arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi tört, de jól érhető magyarsággal kér egy virágcsokrot, s amikor ki akarja fizetni, a virágkötő hölgy a következőt mondja neki: „Uram, én tartozom önnek köszönettel azért, mert segíteni próbál a hazámon.”

A férfit André Goodfriendnek hívták.

false

 

Fotó: MTI

Mindez egy másik történetet idézett fel bennem. García Márquez közvetlenül az 1956-os forradalom után Magyarországon járt. Kószált a fővárosban, s amikor megpróbált szóba elegyedni egy rozoga villamos kalauzával, az elővett egy papírt, felírt rá két szót, Save Hungary, s átadta a megrendült fiatal írónak.

Az amerikai ügyvivő virágcsokros történetét egy közeli barátomtól hallottam, aki szemtanúja volt az esetnek, tehát nincs okom kételkedni valóságtartalmában, mindazonáltal az eset olyan kerek és olyan frappánsan, sőt olyan megrendítően fejezi ki a mai magyarországi helyzetet, hogy azonnal a folklór részévé vált. És már örökké az is marad, épp úgy, ahogy azok a történetek, melyeknek kortárs szemtanúi lehettünk negyed évszázaddal ezelőtt, s amelyeknek főhőse szintén egy nagyszerű amerikai diplomata volt, Mark Palmer nagykövet.

Nem csoda, hogy André Goodfriend visszahívása nem csak mellbe vágott, de mérhetetlenül el is szomorított sok ezer embert.

Új arc kell

Akár még az is lehet, hogy Goodfriendet – amint az a hivatalos közlésben szerepelt – tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Én is azt mondom: ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Pedig számtalan racionális ok szól a visszahívás mellet, belátom. Mindenekelőtt az, hogy Colleen Bell személyében most már van egy tényleges magyarországi nagykövete az Egyesült Államoknak. Ha Goodfriend marad, az előtörténetek miatt a demokrácia elkötelezett híveinek továbbra is ő marad hazája nem „tényleges”, hanem „igazi” nagykövete. Ez pedig – lássuk be – a diplomáciai ügymenet és hatékonyság szempontjából a legcsekélyebb mértékben sem szerencsés.

Minthogy a magyar–amerikai kapcsolatok felmelegedésében legfeljebb az illúziók rabjai hihetnek, hisz a kleptokrata kormányelit ma ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta, s Orbán oroszokkal ellejtett pávatánca is legfeljebb annak szól, hogy szimbolikus gesztusokkal ellensúlyozza a Putyin-látogatás hosszú távú gázüzletekben és a Paks 2-ben realizálódó végzetes következményeit, s így további szankciók remélhetők a magyar kormánnyal szemben. Ezekhez pedig új arc kell, mert hogy az nemcsak az amerikai politika folytonosságát erősíti meg, hanem annak eltökéltségét is.

Ugyanakkor persze megeshet, hogy Goodfriend személye mégis egy taktikai lépéskényszernek esett áldozatul, mely épp úgy lehet Washington részéről egy józanító gesztus Orbán felé, miként a magyar belpolitikai realitások átértékelése, az ellenzék rovására.

Lemondtak

Elméletileg elképzelhető például, hogy valamilyen megállapodás jött létre amerikai–magyar kormányszinten, melynek lényege, hogy Orbán ígéretet tett: feladja eddigi politikáját. Ám nem hiszem, hogy ezt valaki is komolyan gondolhatja Washingtonban.

De az is megeshet, hogy – az új magyarországi közvélemény-kutatások fényében – Washingtonban felmérték, a Jobbik annyira megerősödött, hogy kizárólag ez a párt lehet a Fidesz váltópártja. És az előretörése olyan elementáris, hogy nemcsak Fidesz-kihívó már, hanem a következő nyertes. Nos, ha ez így van, akkor Amerikának inkább érdeke Orbán mellé állni. Ő egyelőre csak üzletelni akar az oroszokkal, és (talán/egyelőre) nem kivinni az országot az unióból és a NATO-ból, cserébe azért, hogy totális hatalmát meghagyják a magyar határokon belül. Míg a Jobbik minden tekintetben a guruló rubelektől és a moszkovita ideológiai klímától függ.

Ha ez így van, akkor természetesen nem csak André Goodfriendtől kell búcsút vennünk, hisz ez nem kevesebbet jelent, minthogy Amerikában – ha átmenetileg is, de – lemondtak a magyarországi demokratikus kibontakozásról; azt 2018 után sem tekintik lehetségesnek.

(A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.)

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  grrr
  2015. február 16., hétfő 08:13
  Kedves Cyranom, az ellenzéki pártok vezetői az egész ellenzéki intelligenciával egyetemben kvázi lebeg a nép felett az ő fényességes eszének birtokában. Minden kudarcukat áthárítják a lakosságra amely nem érti meg őket, nem bír felemelkedni azokra a csúcsokra amelyeken ők imbolyognak.
  A pártok - mindegyik párt - hülyesége hat vissza a lakosságra amely lakosság önmagához képest roppant alacsony szinten teljesít. Nemcsak egy személy lehet rossz passzban, nem csak egy individuum lehet indiszponált, lehet az egy egész ország is.
  Ennek vagyunk a tanui. A boldogtalan népek ostorozásával ez a lelkiállapot csak súlyosbodni képes.
  A mi drágáink - vö. a hülyeség tengere - népnevelésre, néplenézésre, népkioktatásra, néprasszistázásra képesek.
 2. 20
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 07:51
  Drága grrr, akadjon már le erről a hülyeségről.
  Az ellenzéki pártok tagjai is a népből vannak, szóval ne tess ekkora hülyeséget mondani, hogy nem kíváncsi a népre. A pártok nem lebegnek a nép fölött. A nép hülyeségét pedig a két vezető párt illusztrálja a legjobban. A fidesz dúlása miatt romokban minden, ami csak lerombolható volt, a szociális hálótól az oktatásig. Létbizonytalanság, az elvándorlás miatt szétszakadó családok, az egyre jobban lecsúszó középosztály, az egyre mélyülő nyomor sem elég ahhoz, hogy kinyíljon a fenséges nép szeme. Ami pedig a jobbikot illeti, erősödése egy olyan országban, melynek vezetője azt az iszlámot nevezi az emberiség utolsó menedékének, amely 150 évig nyögte ennek vallásnak a nevében elkövetett borzalmakat (nem mellékesen az iszlám állam rémtetteinek "fényében"), és láthatóan orosz befolyás is nőttön nő a pártban (a közeli 45 év itt tartózkodásuk után)...és még mindig hitelesnek tekintik...hát ott bizony komoly gondok vannak a zemberek gondolkodásával.
 3. 19
  grrr
  2015. február 16., hétfő 07:05

  Andre, a családtag

  Andre Goodfriend távozásával mintha egy családtagot veszítettem volna el. Már kötelességként nézem az angol könyvet is. Eddig vonzott mint a mágnes, most már csak feladat lett belőle amit a hiúság okán is tovább kell csinálni, de amelynek a varázsa eltűnt.
  Soha nem fogok twitterezni a mi Andrenkkal.

  A hülyeség tengere. Az maradt nekünk. Goodfriendből nem tanult a tisztelt ellenzék semmit. Igaz, ők nem is óhajtanak tanulni senkitől semmit, őt mindent tudnak, ők állati klasszak, a népeket kell itt nevelni amely népekről ostoba és hamis képzeteik vannak és amely képzetekhez mániákusan ragaszkodnak. Isten őrizz hogy felülvizsgálják ezeket a képzeteket. Bele is pusztulnának.

  Nincs senki az ellenzéki oldalon aki kíváncsi lenne az ország lakosságára, aki elfogulatlan érdeklődéssel viszonyulna hozzánk. Mindenki mindent tud és egyetlen baj, hogy mi, népek nem vagyunk eléggé megnevelve, felvilágosítva. Pallérozatlanok vagyunk, de majd a mi hőslelkű ellenzéki értelmiségünk leereszkedik hozzánk és lenyomja a torkunkon az igét.
  Hja. Csak tudnám, hogy akkor mi lesz. Világvége hangulatomhoz Andre távozásán kívül jelentősen hozzájárul, hogy elkezdtem nézni tegnap a DEKÁ-t. Ami nekem is meglepetés volt, nem tudtam eddig, hogy engem vonz a katasztrófa turizmus.
  A szokásos dögunalom lengte be a teret, de amikor odáig jutottak, hogy valamilyen szöveget le kell majd egyszerűsíteni, hogy a Mari bácsi és a Pista néni is megértse, akkor áramtalanítottam a számítógépet.

  Összegyűltek a presziőzök és Trissotin úr elszavalta a szonettjét Elulália hercegnő hideglelése alkalmából.
 4. 18
  grrr
  2015. február 15., 20:09
  Aha. Pedig bizony azért. Ez nem legenda kérem, ez a bánatos valóság.
 5. 17
  Cyrano
  2015. február 15., 16:04
  Meg kell majd békülni azzal, hogy igazam van, ha látja, hány barátja, honfitársa fog a jobbikra szavazni, kedves grrr.:(((
 6. 16
  grrr
  2015. február 15., 15:37
  "... amelyik morális orr húzogatásával segített sokat a fidesznek. Érdekes Jobbik kapcsán ugyanez a magas morál bokamagasságba csúszik.:( A másik a tisztességtelen pártja volt, amely a támadásokban nem áll mögé, ezzel a választóit jól összezavarta. A harmadik tényező pedig maga a honnak az ő polgára: a kicsinyes, megalkuvó, haszonleső."

  Kedves Cyranom, ez egy mítosz a hülye népről és a kiemelkedő Gyurcsányról akit a hülye nép és az ő hülye pártja nem ért meg.

  Tele vagyunk mítoszokkal. És nem fogynak ám egy csöppet sem.
 7. 15
  Cyrano
  2015. február 15., 15:31
  Cheyenne:

  Két dologba ugatnék bele:
  1.) Gyurcsány és Putyin. Amikor ők találkoztak akkor még Putyin akár jó irányba is fordulhatott volna. (Ahogy OrvBánnak is volt erre lehetősége.) Gyurcsány is azt nyilatkozta, a mai Putyinnal nem akarna. (Orbán viszont akarta. Sőt , mint azt a lengyelektől megtudtuk, még "boldoggá is tette". Nyilván ez a "hős" felel meg jobban önnek.)
  2.) Az pedig, hogy az orbáni dúlást Gyurcsányra keni, vicc. Volt itten egy hangadó értelmiség (a mi jaj de nagyon függetlenek vagyunk fajta - akik közül több is osztja manapság is az észt), amelyik morális orr húzogatásával segített sokat a fidesznek. Érdekes Jobbik kapcsán ugyanez a magas morál bokamagasságba csúszik.:( A másik a tisztességtelen pártja volt, amely a támadásokban nem áll mögé, ezzel a választóit jól összezavarta. A harmadik tényező pedig maga a honnak az ő polgára: a kicsinyes, megalkuvó, haszonleső. Aki amögé áll, aki megígéri, hogy nem kell fizetnie semmiért, maradhat a langyi kis pocsétában. Hogy ezeknek így együtt nem kellett Gyurcsány az érthető. Mert ő szerette volna (szeretné most is,) ha nagykorú állampolgárként léteznénk. Ez pedig - lássuk be - sem a pártoknak, sem a magukat "értelmiséginek" hazudóknak, sem a többségnek nem kell. Úgyhogy fölöslegesen aggódik, Gyurcsánynak ebben az országban nem sok esélye van.
 8. 14
  Pap
  2015. február 15., 15:10
  Meglepő lenne, ha Goodfriend távozását némelyek nem Gyurcsánnyal hoznák összefüggésbe, olyan logikus.
  Ha most süt a nap, fantasztikus! (legfeljebb megadóztatjuk a napelemeket), 10 évvel ezelőtt szarul sütött. 8 éve a hó is görbén hullott....
 9. 13
  Cheyenne
  2015. február 15., 14:31
  Kedves hakohen!
  a magam hülye-e vagyok szintjén arra próbáltam rámutatni, hogy a nevezetes szerző úr mennyire hiteltelen szösszeneteket ír ide. éppen annyira hiteltelen szösszeneteket, amennyire kenyéradó gazdája hiteltelen figura. mert valóban bassza a csőrömet, hogy orbán és vona mellett a legsötétebb, leghiteltelenebb figurának (gyurcsány) a külpolitikai tanácsadója (régi mancs-haver) nyomja egy elvileg szabadelvű lapban a gyurcsányi sötétet.

  tehát: ha csöppet hiteles kívánna lenni a szerző úr, akkor bezony kontextusba (összefüggés, you know) kéne raknia külpolos gondolatmenéseit, mert lehet csak az én dk-hoz nem mérhető figyelmemet kerülte el, de mintha arakovács annak idején nem bírálta volna gyurcsányfricit putyin-barátsága miatt (kellet volna, de kurvára). na most, gyurcsány épp mostanság mutasssa meg mekkora putyin-ellenes (mint minden valódi demokratának lenni e kellene e kishazában), és mivel ettől a szövegétől (is) kicsit hányingerem van, kencsi lennék biza külpolos katonájának okosságaira.

  amennyiben pedig kísérletet teszel arra, hogy faék egyszerűségű szövegértésedtől elrugaszkodj, akkor gondold végig: azért, mert valaki gyurcsányt (orbánt, vonát stb.) szidja, még nem pártkatona.

  és akkor esterházy egy szösszenetének parafrázisát had ajánljam figyelmedbe:

  gyurcsányozni néha jó (original version, you know: kommunistázni néha jó). mert különben elfeledjük az előjátékot. mert ahhoz, hogy orbán és bandája éppen szétbassza e hont, ahhoz ipeg frici balfasz előjátéka kellett. erőszak-baszás előtt, némi elbaszott előjáték, you know. But I prefer I get kissed, before I get fucked, you know bro'..

  hátha sikerül mindezen szagos mondataimat végiggondolnod. sohasem késő..
 10. 12
  Péter Bányai
  2015. február 15., 13:09
  Esetleg hozzájárult e döntéshez, akarata ellenére, Mc Cain szenátor? Amikor a meghallgatáson szapulta a követnőt, határozottan dicsérte Goodfriendet,,,
  Az asszonyt ez tán megalázta,,,ismeretlenül is "riválist" látott Goodfiendben, nem akart vele együttműködni?
  Elékpzelhető ez is

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk