„Nem szimulál és nem hazudik”: a hipochondria

Élet + Mód

A kiút a pszichoterápia lehet, de kevés az ingyenesen elérhető lehetőség. Összegyűjtöttük, hova lehet fordulni, ha baj van.

Ha valaki egyre-másra súlyos betegségeket diagnosztizál önmagán, könnyen megkaphatja, hogy hipochonder. Van ebben lenézés, korholás, de előítélet is, miszerint az ilyen, orvostól orvosig rohangáló embernek valójában semmi baja. Ez azonban a legkevésbé sem igaz: a hipochondriázis is betegség, csak éppen nem az, aminek a páciens képzeli.

A kezelés módja a kognitiív viselkedésterápia lehet, azonban kevés a szakember és kevés a tb-támogatottan elérhető helyek száma is. Összegyűjtöttük, hova lehet fordulni, ha valaki hasonló problémával küzd:

Tb által finanszírozott terápiás lehetőségek betegségszorongással küzdőknek

 

Nemcsak „hipo-”, hanem „kiber-”

A médiumokban, főképpen az interneten megjelenő betegségekkel kapcsolatos információk is befolyásolják a hipochondriázis kezdetét és fókuszát. A kiberchondria az a jelenség, amikor a személy állandóan rákeres a tüneteire, és a felmerülő lehetőségek közül mindig a lehető legsúlyosabb okot választja ki magának. Az internetes „öndiagnosztizálással” a legnagyobb baj, hogy az internethasználók „szakemberként tekintenek a keresőprogramokra”, miközben a szervi bajt nem találó orvosban egyre kevésbé bíznak. Ráadásul az interneten található információ 80 százaléka nem adekvát: a komplett butaságtól a rejtett marketingen keresztül széles a skála. Sőt az adekvátnak tűnő információ is lehet téves: hiába írta a talált cikket akár egy híres professzor, ha az információ már elavult benne. Az orvostudomány jelenleg ugyanis olyan ütemben fejlődik, hogy az egy-két éves írások is idejétmúltak lehetnek; sok betegség van, amelynek a kezelésében az utóbbi években komoly előrelépés történt.

A hipochondriáról szóló átfogó cikkünk a nyomtatott Narancsban elérhető:

Magyar Narancs - Archívum részletes

Talán terjedelmes naplójában említi Kierkegaard, hogy Hegel rendszere mindent meg tud magyarázni, csak azt nem, mit tegyen egy fiatal férfi a nászéjszakán. S ha Kierkegaard szóvá tehette a hegeli elmélet gyakorlati alkalmazhatóságát eme intim pillanatban, akkor ezen a társadalmi nemek tudományát kutatóknak is érdemes elgondolkodniuk.

 

TB által finanszírozott terápiás lehetőségek betegségszorongással küzdőknek

Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (MISEK) Csanyiki Pszichoterápiás Osztály - van

Ha tud további lehetőségeket, kérjük, ossza meg velünk is! A listát frissítjük.

Figyelmébe ajánljuk