Büfé-szak 1.

  • Kálmán C. György
  • 2015. április 16.

Első változat

A jelenlegi oktatásirányítás ferde szemmel nézi azokat a szakokat, amelyek szerinte nem adnak kézzelfogható és a gyakorlatban közvetlenül alkalmazható tudást. Vagyis: a büfé-szakokat.

(Hosszú – de nem bonyolult – témába vágok bele, ezért kettévágom, pár nap múlva folytatom.)

false

A „büfé-szak” kifejezést már az én időmben is használták, ma megint (vagy még mindig) hallani. Vitriolos gúny van benne azokkal az egyetemi-főiskolai képzésekkel szemben, amelyekről úgy véljük: hasznavehetetlen tudást adnak, akik oda járnak, szívesebben töltik idejüket a büfében, tanulás helyett csevegéssel, bulizással, csajozással-pasizással foglalkoznak. Rengeteg ilyen diákkal találkoztam én is annak idején a büfében (ami, khm, persze azt is jelenti, hogy én is gyakran megfordultam ott). Gúnyolódás ide vagy oda, azért igazán komolyan nem gondoltuk, hogy le kellene nézni a büfé-szakosokat – voltak közöttük éleseszű, szellemes, értelmes hallgatók, sokukkal jól el lehetett beszélgetni, a fene se tudja, miért éppen azt a szakot választották.

Manapság pedig még megértőbb vagyok. Szemben azzal, amit a kormány – meg mindenféle kormányzati körök – sugallnak, még a legfölöslegesebbnek látszó szakok is sokkal jobb kilátásokat nyújthatnak az ott végzőknek, mint hogyha nem járnak sehova; ezt egyszerűsítve úgy szokás összefoglalni, hogy a bölcsészek korántsem hasznavehetetlenek (de ez biztosan azokra is igaz, akik nem éppen bölcsészkaron, de valami lenézett szakon végeznek). Az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteg írás jelent meg erről, a hajdani államtitkár, Klinghammer „tücsök-szakjainak” és a jelenlegi eszement oktatásirányítás újra meg újra előkerülő racionalizálási rohamainak cáfolatául. Lásd pl. itt meg itt.)

A dolog nyitja: a büfé.

Azt mondjuk durva volna állítani (bár jól hangzana), hogy a könyvtár társalgójában, előterében (régen: dohányzójában) többet lehet tanulni, mint odabent, a könyvtárban. De azért van benne valami. Talán nem többet – de mást. Egyrészt orientálódni lehet: megtudni, mások mit olvasnak (és mit olvasnak ki belőle), mennyit, hogyan, milyen rendszer szerint, miért. Másrészt mindenféléről lehet beszélgetni, nemcsak könyvekről, de jó filmekről, zenékről, csajokról-pasikról, evésről, kultúráról. Harmadrészt meg ki lehet ereszteni, egyszerűen hülyéskedni, ismerkedni, valami mást csinálni, mint odabent. Ennek a (legalább) hármas funkciónak felel meg a büfé is. Itt számol be mindenki az aznapi élményeiről és szorongásairól (amelyek igen gyakran éppen a kötelező, hivatalos elfoglaltsággal, vagyis az oktatással függnek össze), itt születnek meg az ítéletek a tanárokról és a tananyagról, az órákról és az adminisztrációról, a büfé a lazulás helye is, meg a szenvedélyes eszmecseréké is.

Aki ebből kimarad, az sokat veszít; aki „büfé szakos” - tehát: van ideje és kedve a kötelező tanórákon kívül társadalmi életet élni, kíváncsian hallgatni másokat és bekapcsolódni a társalgásba, információkat adni és kapni, élesíteni az elméjét viccekkel és filozófiai diszkussziókkal - , az jól jár. Sőt általában: aki egyetemet-főiskolát végez, és közben beszélget, tájékozódik, vitatkozik és társasági életet él, az előnyben van azzal szemben, aki ezt nem tapasztalta meg; még ha az órákat szórványosan látogatja is, és az eredményei sem fényesek. Vannak persze olyan szakok (és szakmák), amelyek nagyon komoly erőbefektetést és kemény munkát követelnek (orvos, mérnök) – de ott is nagy jelentősége van a tanításon kívüli interakciónak, a kocsmázásnak-büfézésnek, dumálásnak, vitának, közös hülyülésnek. És mindez nem adatik meg annak, aki nem vesz részt a felsőoktatásban.

Szocializáció – a szó mindkét értelmében: társasági érintkezés és beletanulás a szokásokba, az érintkezés szabályaiba, a hatalmi és emberi viszonyokba. Ez tesz képessé valakit arra, hogy könnyebben megtalálja a helyét majdani szakmájában, vagy akár azon kívül. És ennek a terepe a büfé. Aki azt hiszi, hogy az egyetem lényege az óra, ahol csendben ül és jegyzetel a diák (amikor nem éppen referátumot tart, zéhát ír vagy felel), meg a vizsga – az téved. Sok fontos helyszín van még – a folyosó, a büfé, az aula, a könyvtár előtere, a közeli kocsma, a klub. Ezekkel mi van? Érdekel valakit?

Na, erről legközelebb.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.