Konok Péter: „Már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 13., 15:52
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nagyon keserű írás.

Konok Péter történész és médiaszemélyiség, egykori bloggerünk, a Történetek a kerítés tövéből című könyv szerzője nem sokkal a civiltörvény megszavazása után közzétett írásában többek között ez is szerepel:

Lehet, hogy kicsit más lesz, minden diktatúra más. De már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra, hogy lehet még vitatkozni a rendszer jellegéről. Ez bizony AZ. Velünk történik, itt, most.

A teljes szöveg itt:

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 13., 15:52
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Konok Péter
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 reuters
  reuters
  2017. június 17., szombat 14:03
  "Nincs egy jó értelemben vett példamutató elit..."
  Nincs bizony! Rendszerváltáskor eladták magukat, ki fillérekért, ki nagyobb tételért. Beálltak a rendszerváltó hazugok/pártemberek szószszólóinak.
  Egy friss gyöngyszem a (Rákosi időket idéző) Magyar Időkből:
  http://magyaridok.hu/velemeny/magyar-miniszterelnokok-martiromsaga-1796605/?utm_


 2. 5 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 14:40
  Independent, teljesen igazad van, sokkal nagyobb a baj.

  Sok éve tart a vergődés azon, hogy hol van a helyzet nyitja, a legtöbben valamilyen kábulatnak, valami ármánynak tulajdonítják a tehetetlenséget, és ki egyik, ki másik tényezőt hibáztatja, nem érzékelve, hogy nem a felszínnel, nem egy bizonyos dologgal kapcsolatos a probléma, hanem régről, nagyon mélyen gyökerező, szerteágazó.

  A tévhitek, a hiedelmek, a szembenézés hiánya ebben a társadalomban borzasztó munkát végeztek.

  Realitásérzék, a tényekkel való szembenézés képessége helyett irracionalitás, kritika helyett vádaskodás, önkritika helyett önmarcangolás - ebből ritkán lehet jól kiindulni.

  Szintén tragikus az a társadalmi mértékű passzivitás, ami az emberek tömegét jellemzi. Azt gondolják, a politika a profi politikusok dolga, és pont úgy viselkednek a közélettel kapcsolatban, mintha az egy futballmérkőzés lenne: a partvonalon kívülről nézik, drukkolnak és pocskondiáznak. De míg a focinál rendben van, hogy a pályán csak a játékosok lehetnek, a politikában, a közéletben ez a passzív kívülmaradás borzasztó, a politikusok számára viszont gyönyörűséges, ugyan nem fogják őket nagyon szeretni, de legalább azt csinálhatnak, amit akarnak, a folyamatos morgás és ciccegés nem egyenlő a társadalmi kontrollal.

  Az ország az elitjével és az alsóbb társadalmi tömegeivel együtt mélységesen bentragadt egy későfeudális világban.
  Tagadja a modernitást, tagadja a polgári rend alapvető értékeit, szolidaritás helyett önzésre, gyanakvásra, idegengedésre szocializált.

  Nehéz optimistának lenni itten.
 3. 4 Independent
  Independent
  2017. június 15., csütörtök 09:46
  Kedves Rumata és a Többiek,
  Sajnos nagy a baj! A legnagyobb baj ugyanis nem az ellenzékkel meg a baloldallal meg az Unióval....stb. Hanem a magyar honpolgárral. A magyar honpolgár egy beteg társadalom nagybetege . A korrupcióval az a legnagyobb baja, ha kimarad belőle. Nem akar igazságot, mutyizik, kibekkel, alámerül, megcsinálja "okosba!" Másokra hárítja a felelősséget. Hogy itt tart az ország, arról nem az ellenzék és nem az Unió, hanem ELSŐSORBAN a magyar honpolgár tehet! Amikor kiherélték a Munka Törvénykönyvét, ami 4-5 millió embert érint 1500-an voltunk kint a Roosevelt téren. Az AB kiherélésekor 3 helyszínen 5 ezren! A trafikmutyinál néhány százan! A magánnyugdíj vagyon lenyúlásakor 2-3 ezren. A kedves magyar honpolgár MIÉRT NEM áll ki nem hogy másokért, de SAJÁT MAGÁÉRT SEM! A magyar honpolgár miért nem emeli fel a valagát, ha nem tetszik neki valami? Bekajolta hogy a nyugdíjpénztárak eltőzsdézték a pénzét, vagy egyszerűen csak GYÁVA VOLT? A válság után 5 év óta évi 10% az átlagos hozamuk. Elbukta, mert nem állt ki saját magáért! Meg is érdemli. Mit is írt Kertész Ákos, amiért kiutálták az országból? "A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: »ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.« De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni." Kedves magyar honpolgár, ajánlom figyelmedbe Karel Havlicek Borovsky cseh író gondolatát: „csak az egészséges és művelt nemzetnek lehet a szabadsággal párosuló jó kormányzata… a műveletlen nemzet, vérezzen is el érte forradalmakban, a szabadságot és jogot el nem nyerheti, hanem újra meg újra megcsalatják s az önkényuralom alá hajtják. Az erkölcsileg romlott nemzetet, még ha akár művelt is, romlottsága újra az önkényuralom szerencsétlen állapotába juttatja.“ A következő kérdés persze ebből következően, hogy MIÉRT? Szerintem, a tévedés lehetőségével együtt így gondolom, a leginkább azért, mert Mo-n igazából sosem volt mentális értelemben polgárosodás (egzisztenciálisan talán valamennyire igen). Nincsenek általánosan elfogadott értékek, etalonok. Nincs egy jó értelemben vett példamutató elit sem. Mi a véleményetek?
 4. 3 Rumata
  Rumata
  2017. június 14., szerda 23:27
  Az, hogy a jobboldal a tehetségtelenek, gerinctelenek és gazemberek gyűjtőhelye, kezdettől világos volt.

  Naná hogy gazemberségeket csináltak.

  De a baloldal vajon miért asszisztált mindehhez?

  A baloldal cinkos asszisztálása nélkül a jobboldal soha nem juthatott volna szóhoz ebben az országban.

  Az, hogy a jobboldal hazaárulók csürhéje, mindig is világos volt.

  De a baloldal mivel magyarázza a saját elvei - és a hazája - elárulását?

  Ez az, amit nem tudok megérteni.
 5. 2 rworse
  rworse
  2017. június 13., kedd 19:33
  Valakicske

  No igen, még ha Antallnak voltak is skrupulusai a Horthy-rendszerrel és Horthyval szemben, a holdudvarának kevésbé, és azért Antall is alapvetően abban az eszmei körben mozgott, amiben a Horthy-rendszer - mondjuk például Bethlen miniszterelnöksége idején. Tehát olyan hajdenagy késztetést nem érzett az előbúvó, önátmentő férgek "eltaposására", sőt, ha esetleg finnyáskodva is, de használta is őket a modern européerek ("urbánusok") ellen - lásd Csúcs, N(y)álig, Szabad, Für, Pálfigé.
  Szóval volt már akkor is több "nullkilométerkő", nem csak egy, akkor is már apránként petéztek belénk, részben az említettek, részben egyebek, például ispáni-főispáni hivatal tervezése, cselédet kereső újsághirdetések, Kónya-Pethő "vita", Csurka dolgozat, Kónya dolgozat... Megannyi határkő.
 6. 1 Valakicske
  Valakicske
  2017. június 13., kedd 18:22
  Göncz Árpád kifütyülésénél korábbra tenném a "nulla kilométerkövet", amikor már látszott, hogy valami nem gömbölyű: a Horthy-temetéskor, mikor bocskaiba bújt a sok korábbi lumpenproletár és elkezdtek hangosan is zsidózni.
  Na, akkor kellett volna megálljt parancsolni - de Antall (remélem, a pokolban ég!) - egy gyáva féreg volt, egy megúszós egoista, itt is a "kinn is vagyok, benn is vagyok, hű de nagyon boldog vagyok" -elvhez hűen viselkedett. A többi meg ....
  Hát így.
  Konok mindig jót ír. Sajnos ...

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk