Konok Péter: „Már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 13., 15:52
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nagyon keserű írás.

Konok Péter történész és médiaszemélyiség, egykori bloggerünk, a Történetek a kerítés tövéből című könyv szerzője nem sokkal a civiltörvény megszavazása után közzétett írásában többek között ez is szerepel:

Lehet, hogy kicsit más lesz, minden diktatúra más. De már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra, hogy lehet még vitatkozni a rendszer jellegéről. Ez bizony AZ. Velünk történik, itt, most.

A teljes szöveg itt:

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 13., 15:52
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Konok Péter
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 reuters
  reuters
  2017. június 17., szombat 14:03
  "Nincs egy jó értelemben vett példamutató elit..."
  Nincs bizony! Rendszerváltáskor eladták magukat, ki fillérekért, ki nagyobb tételért. Beálltak a rendszerváltó hazugok/pártemberek szószszólóinak.
  Egy friss gyöngyszem a (Rákosi időket idéző) Magyar Időkből:
  http://magyaridok.hu/velemeny/magyar-miniszterelnokok-martiromsaga-1796605/?utm_


 2. 5 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 14:40
  Independent, teljesen igazad van, sokkal nagyobb a baj.

  Sok éve tart a vergődés azon, hogy hol van a helyzet nyitja, a legtöbben valamilyen kábulatnak, valami ármánynak tulajdonítják a tehetetlenséget, és ki egyik, ki másik tényezőt hibáztatja, nem érzékelve, hogy nem a felszínnel, nem egy bizonyos dologgal kapcsolatos a probléma, hanem régről, nagyon mélyen gyökerező, szerteágazó.

  A tévhitek, a hiedelmek, a szembenézés hiánya ebben a társadalomban borzasztó munkát végeztek.

  Realitásérzék, a tényekkel való szembenézés képessége helyett irracionalitás, kritika helyett vádaskodás, önkritika helyett önmarcangolás - ebből ritkán lehet jól kiindulni.

  Szintén tragikus az a társadalmi mértékű passzivitás, ami az emberek tömegét jellemzi. Azt gondolják, a politika a profi politikusok dolga, és pont úgy viselkednek a közélettel kapcsolatban, mintha az egy futballmérkőzés lenne: a partvonalon kívülről nézik, drukkolnak és pocskondiáznak. De míg a focinál rendben van, hogy a pályán csak a játékosok lehetnek, a politikában, a közéletben ez a passzív kívülmaradás borzasztó, a politikusok számára viszont gyönyörűséges, ugyan nem fogják őket nagyon szeretni, de legalább azt csinálhatnak, amit akarnak, a folyamatos morgás és ciccegés nem egyenlő a társadalmi kontrollal.

  Az ország az elitjével és az alsóbb társadalmi tömegeivel együtt mélységesen bentragadt egy későfeudális világban.
  Tagadja a modernitást, tagadja a polgári rend alapvető értékeit, szolidaritás helyett önzésre, gyanakvásra, idegengedésre szocializált.

  Nehéz optimistának lenni itten.
 3. 4 Independent
  Independent
  2017. június 15., csütörtök 09:46
  Kedves Rumata és a Többiek,
  Sajnos nagy a baj! A legnagyobb baj ugyanis nem az ellenzékkel meg a baloldallal meg az Unióval....stb. Hanem a magyar honpolgárral. A magyar honpolgár egy beteg társadalom nagybetege . A korrupcióval az a legnagyobb baja, ha kimarad belőle. Nem akar igazságot, mutyizik, kibekkel, alámerül, megcsinálja "okosba!" Másokra hárítja a felelősséget. Hogy itt tart az ország, arról nem az ellenzék és nem az Unió, hanem ELSŐSORBAN a magyar honpolgár tehet! Amikor kiherélték a Munka Törvénykönyvét, ami 4-5 millió embert érint 1500-an voltunk kint a Roosevelt téren. Az AB kiherélésekor 3 helyszínen 5 ezren! A trafikmutyinál néhány százan! A magánnyugdíj vagyon lenyúlásakor 2-3 ezren. A kedves magyar honpolgár MIÉRT NEM áll ki nem hogy másokért, de SAJÁT MAGÁÉRT SEM! A magyar honpolgár miért nem emeli fel a valagát, ha nem tetszik neki valami? Bekajolta hogy a nyugdíjpénztárak eltőzsdézték a pénzét, vagy egyszerűen csak GYÁVA VOLT? A válság után 5 év óta évi 10% az átlagos hozamuk. Elbukta, mert nem állt ki saját magáért! Meg is érdemli. Mit is írt Kertész Ákos, amiért kiutálták az országból? "A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: »ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.« De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni." Kedves magyar honpolgár, ajánlom figyelmedbe Karel Havlicek Borovsky cseh író gondolatát: „csak az egészséges és művelt nemzetnek lehet a szabadsággal párosuló jó kormányzata… a műveletlen nemzet, vérezzen is el érte forradalmakban, a szabadságot és jogot el nem nyerheti, hanem újra meg újra megcsalatják s az önkényuralom alá hajtják. Az erkölcsileg romlott nemzetet, még ha akár művelt is, romlottsága újra az önkényuralom szerencsétlen állapotába juttatja.“ A következő kérdés persze ebből következően, hogy MIÉRT? Szerintem, a tévedés lehetőségével együtt így gondolom, a leginkább azért, mert Mo-n igazából sosem volt mentális értelemben polgárosodás (egzisztenciálisan talán valamennyire igen). Nincsenek általánosan elfogadott értékek, etalonok. Nincs egy jó értelemben vett példamutató elit sem. Mi a véleményetek?
 4. 3 Rumata
  Rumata
  2017. június 14., szerda 23:27
  Az, hogy a jobboldal a tehetségtelenek, gerinctelenek és gazemberek gyűjtőhelye, kezdettől világos volt.

  Naná hogy gazemberségeket csináltak.

  De a baloldal vajon miért asszisztált mindehhez?

  A baloldal cinkos asszisztálása nélkül a jobboldal soha nem juthatott volna szóhoz ebben az országban.

  Az, hogy a jobboldal hazaárulók csürhéje, mindig is világos volt.

  De a baloldal mivel magyarázza a saját elvei - és a hazája - elárulását?

  Ez az, amit nem tudok megérteni.
 5. 2 rworse
  rworse
  2017. június 13., kedd 19:33
  Valakicske

  No igen, még ha Antallnak voltak is skrupulusai a Horthy-rendszerrel és Horthyval szemben, a holdudvarának kevésbé, és azért Antall is alapvetően abban az eszmei körben mozgott, amiben a Horthy-rendszer - mondjuk például Bethlen miniszterelnöksége idején. Tehát olyan hajdenagy késztetést nem érzett az előbúvó, önátmentő férgek "eltaposására", sőt, ha esetleg finnyáskodva is, de használta is őket a modern européerek ("urbánusok") ellen - lásd Csúcs, N(y)álig, Szabad, Für, Pálfigé.
  Szóval volt már akkor is több "nullkilométerkő", nem csak egy, akkor is már apránként petéztek belénk, részben az említettek, részben egyebek, például ispáni-főispáni hivatal tervezése, cselédet kereső újsághirdetések, Kónya-Pethő "vita", Csurka dolgozat, Kónya dolgozat... Megannyi határkő.
 6. 1 Valakicske
  Valakicske
  2017. június 13., kedd 18:22
  Göncz Árpád kifütyülésénél korábbra tenném a "nulla kilométerkövet", amikor már látszott, hogy valami nem gömbölyű: a Horthy-temetéskor, mikor bocskaiba bújt a sok korábbi lumpenproletár és elkezdtek hangosan is zsidózni.
  Na, akkor kellett volna megálljt parancsolni - de Antall (remélem, a pokolban ég!) - egy gyáva féreg volt, egy megúszós egoista, itt is a "kinn is vagyok, benn is vagyok, hű de nagyon boldog vagyok" -elvhez hűen viselkedett. A többi meg ....
  Hát így.
  Konok mindig jót ír. Sajnos ...

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt