"Ki merem nyitni a számat" - Für Anikó színésznő

  • .
  • 2010. június 17.

Film

rés a présen: Az Örkény Színház utolsó bemutatója a szezonban a Kihagyhatatlan című darab. Mit játszol benne?

Für Anikó: Ezer dolgot játszom benne, mint mindnyájan, mert ez egy össztársulati szív- és agymenés, illetve kollektív segélykiáltás, ezek az én definícióim. Dömötör András rendező, Váradi Zsuzsa dramaturg és Tasnádi István író összefésülésével és irányításával születik. Remélhetőleg szórakoztató segélykiáltás attól való félelmünkben, hogy a valóság tálalása milyen szinten folyik mostanában a bulvármédiában. Olyan dolgok keverednek, illetve sorsdöntő dolgok kerülnek az ember elé olyan ízléstelenül, hogy az egészen húsbavágó. Szerintem tudattalanul még az is szenved tőle, aki netán fogyasztója az ilyesminek. Mondják, hogy van igény rá, de erre azt szoktam mondani, hogy nyilvános kivégzésekre lenne a legnagyobb igény ilyen alapon. Június 18-án lesz a bemutató - 19-e, 20-a, 23-a, 24-e és 25-e a további előadások időpontja.

rap: Jó nyárkezdet. Hogyan tovább?

FA: A hat előadás után, június 26-án lesz még egy fényes estém a 30y zenekar társaságában a MűPában - együtt ünnepelhetem velük a tízéves jubileumukat. Lévai Balázsnak köszönhetem ezt, akinek már több nagyszerű zenei kalandot is, például a tankcsapdás MTV Icon-fellépésemet Roy és Ádámmal.

rap: 30y-rajongó vagy?

FA: Inkább úgy mondanám, hogy nagyon szeretem a zenéjüket. Ahogy meghallottam pár évvel ezelőtt a Rajzszöggel középre című számukat a rádióban, rögtön érdekelt, hogy kik ők, és azóta kerültem hozzájuk közelebb, aztán a Dob meg Basszusban együtt énekelhettem velük a Pécsi tánctanárt. Ezt fogjuk most megismételni a MűPában a Hey June! Fesztivál keretében.

rap: Saját lemezed és koncertested is van. Az is műsoron lesz még?

FA: Hrutka Róbert zeneszerzővel már tíz éve tart a barátságunk, ennek a gyümölcse a 2006-ban megjelent Nőstény álom című lemezem, amelynek Bereményi Géza írta a szövegeit, és az Örkény Színház adott otthont a lemezbemutatónak és a koncerteknek. Aztán országszerte is felléptünk, több fesztiválon, és idén újra hivatalos vagyok a Volt Fesztiválra június 30-án ezzel a műsorral, Hrutka Róbert új zenekarával, meglepetésdalokkal.

rap: A végén még rocksztár leszel!

FA: Hogy egyáltalán ki merem nyitni a számat, azt Bagó Gizellának köszönhetem, aki az énekmesterem a főiskola első éve óta, és folyamatosan hajlandó velem foglalkozni. A barátaim tették fel a kérdést egy Oliver!-előadás után - hiszen színészként musicalszerepeket is énekeltem -, hogy miért nincs nekem lemezem. Mondtam, hogy egyrészt nem gondoltam rá, másrészt sokba kerül. Mondták, hogy a szponzorációt ők elintézik, én a szerzőgárdát verbuváljam. Vicces, hogy a pályámon eltöltött húsz év után leszek popénekesnő, de ez tényleg egy másik dimenzió. Mentségemre szolgáljon, hogy rettenetesen szórakoztató és izgalmas.

Figyelmébe ajánljuk