"Nem hozta haza a szerepeit" - Bela Lugosi Jr.

Film

A papa a filmtörténet leghíresebb vérszívója volt, a fiú hollywoodi mogulokkal harcolt, hogy megörökölhesse apja arcmását. A Lugosi v. Universal Pictures a show-business híres pere volt, mely egy hollywoodi celebritytörvény, a California Celebrities Rights Act elfogadásához vezetett.

Magyar Narancs: Lugosi Béla Magyarországon ismert színházi színész volt, erről az időszakáról mesélt önnek?

Béla Jézusként - 1909

Béla Jézusként - 1909

 

Bela Lugosi Jr.: Szeretett az óhazáról, a színpadon töltött évekről diskurálni. Úgy mesélte, hogy amióta csak az eszét tudta, színész akart lenni. Ott téblábolt a színpadok körül, mindent eljátszott, csak hogy a deszkákat koptathassa. Hosszú évek kitartó munkájával csiszolgatta a technikáját - ezt sokszor emlegette, meg azt is, hogy a közelébe se menjek a filmiparnak, mert ott minden hatalom a producerek és ügynökök kezében van. Nem is mentem, ügyvédnek tanultam. De vegye figyelembe, hogy 56 éves volt, amikor megszülettem, szóval azért nálam volt értőbb közönsége is, akinek a régi történeteket mesélhette.

MN: Volt olyan, ami miatt keserű volt?

BL: Sokszor felemlegette, hogy bárcsak megadatott volna, hogy több vígjátékban szerepelhessen. Vágyott a romantikus szerepekre is. De örökre beskatulyázták mint horrorfilmsztárt.

false

MN: Greta Garbo mellett feltűnik a Ninocskában, de jelentősebb vígjátéki szerepei nem voltak...

BL: Ott volt Igor, Frankenstein púpos szolgálója, akit a Frankenstein fiában és a Frankenstein szellemében is eljátszott. Ezek, ha nem is mindig az alkotói szándék szerint, de komikusi alakítások. Persze az apám nem ilyenekre, hanem klasszikus komédiákra vágyott.

MN: Milyen volt az apja otthon?

BL: Szerencsére nem hozta haza a szerepeit, de gyakran tanúja voltam, ahogy tanulja őket. Apám sűrűn járt magyar társaságba. Minden vasárnap felkerekedtünk, és elmentünk a Los Angeles-i Magyar Házba, ahol más magyar családok is összegyűltek. Apám szerette a társaságot, szeretett viccelődni, de mire eljutott a csattanóig, rendszerint belezavarodott. Ilyenkor nagyon tudott magán nevetni. Pocsék viccmesélő volt, de remekül szórakozott ezen a fogyatékosságán.

Lugosi & Lugosi jr.

Lugosi & Lugosi jr.

 

MN: Ügyvédként beperelte a Drakulát gyártó Universal filmstúdiót. Mit vétettek?

BL: Az apám a Drakula című filmre szerződött a Universallal, de az nem szerepelt a szerződésben, hogy a stúdió üzleti célból korlátlanul használhatja a nevét és a képmását. Pedig ezt tették, mindenféle Drakula-árucikket, bábukat, maketteket, pólókat és posztereket dobtak a piacra. Még egyetemre jártam, amikor elindult a nagybani Lugosi-biznisz. Én viszont azt mondtam, hogy apám neve és képmása minket illet. A hatvanas években indítottam pert a filmstúdió ellen, több mint egy évtizedig harcoltam a jogainkért. Az ügy egészen a kaliforniai legfelsőbb bíróságig jutott. Vesztettem ugyan, de később sikerült elfogadtatni egy törvényt, melynek értelmében a sztárok neve és képmása igenis örökölhető. Ma már nálam van minden Lugosi Béla-jog, ha az apám képmásáról vagy a nevéről van szó.

MN: Lugosi Bélából ma mi van a piacon?

BL: Három különböző rockgitár. Számos figura. Egy nyerőgép. És egy képregény: a Bela Lugosi's Tales from the Grave (Lugosi Béla: mesék a sírból).

false

MN: A Lugosi-gitárok hogy festenek?

BL: Az egyiken A fehér zombi, a másikon a Drakula, a harmadikon a Lugosi Béla-képregények dizájnja szerepel.

false

MN: És a többi Universal-szörnyeteg? A Farkasembert alakító Lon Chaney Jr. és a Frankenstein szörnyetegeként híres Boris Karloff leszármazottai is hasonlóképp jártak el a papa örökségével?

BL: Miután a törvényt elfogadták, a Chaney és a Karloff család is hozzájutott a jogokhoz. Mindenki a maga bábuinak kovácsa.

MN: Mi van akkor, ha - mint például a Frankenstein Meets the Wolf Man című filmben - találkoznak a szörnyek? Ha szörnykollekciót dobnak piacra, a családok egyesülnek?

BL: Nem gond, barátok vagyunk. Együtt járjuk a bemutatókat, vásárokat. Ha cross-over van, megoldjuk.

Bela, Boris, Peter (Lorre)

Bela, Boris, Peter (Lorre)

 

MN: A legenda szerint Lugosi és Karloff híresen rosszban voltak...

BL: Tévedés. Híresen jóban voltak.

MN: Összejártak?

BL: Annyira azért nem voltak jóban.

Lugosi szerepében Martin Landau

Lugosi szerepében Martin Landau

 

MN: Tim Burton Ed Wood című filmjében a papája drogfüggő öregemberként jelenik meg, aki kedveli a kényelmes koporsókat.

BL: Apám emlékének megcsúfolása volt ez a film. De ebbe nem mennék bele.

MN: Ed Woodot ismerte személyesen?

BL: Igen, volt hozzá szerencsém. Micsoda figura volt! Burton filmje pont úgy ábrázolja, amilyen a valóságban is volt.

Ed Wood, az igazi

Ed Wood, az igazi

 

MN: Női ruhát hordott?

BL: Azt hiszem, be kell fejeznünk a beszélgetést.

false

MN: Lapunk nemrég azzal fordult az illetékesekhez, hogy legyen Budapesten Lugosi Béla utca. Sajnos a politikusokon elakadt az ügy. Támogatja?

BL: Hogyne. A család mindent megtesz, hogy Lugosi Béla emléke fennmaradjon. Csodálatos lenne, ha Budapesten is elismernék.

Kattintson ide és olvassa el, mit mond Andy Vajna, Mundruczó Kornél és a többiek; legyen-e utcája Lugosi Bélának vagy sem?

Figyelmébe ajánljuk