Ön melyik filmet küldené a jövő évi Oscarra?

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 07., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szakmai zsűrinek 20 film közül kell választania, nincs könnyű helyzetben.

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország egyet nevezhet a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között hazai moziforgalmazásban bemutatott alkotások közül. Ebben az időszakban volt többek között Herendi Gábor Kincsem című romantikus kalandfilmjének, Mundruczó Kornél legújabb alkotásának (A Jupiter holdja), valamint Török Ferenc 1945 című drámájának és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjének a premierje.

Érdemes élni és szeretni – Enyedi Ildikó szerelmes filmje tarolt a Berlinalén

„Félelmetesen abszurd országban élünk, mégis folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások” – mondta Enyedi. De mit mond a filmje? Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, az Arany Medvét. Ilyen sikert magyar film utoljára 1975-ben aratott: Mészáros Márta Örökbefogadása.

A „nem tudom” borzongató félelme – Mundruczó Kornél rendező

Új filmje egy szír menekültről szól, aki rájön, hogy tud repülni. A Jupiter holdja a cannes-i bemutatkozás után már fut is a pesti mozikban. Politikai állásfoglalásról, gyávaságról és szétszakadt Európáról beszélgettünk. Magyar Narancs: A Guardian kritikusa szerint a filmed úgy is értelmezhető, mint egy szatíra arról, hogy túldimenzionáljuk a menekültkérdést.

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt idén. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről. 


szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 07., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  galambocskám
  2017. augusztus 08., kedd 11:01
  Mint már említettem, irtózom az ország gyalázása árán elérendő....hm...sikertől.

  grrreselyű
 2. 3
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 09:57
  Nem véletlen, hogy a grrreselyűnek a "repülős szíresre" van fixációja.
 3. 2
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 17:44
  kretén
 4. 1
  galambocskám
  2017. augusztus 07., hétfő 15:08
  Aha. Arra szavaztam amire a legtöbben, mivel jó ízlésem van. Nem mintha láttam volna a filmet de az illetőtől már többet is láttam és mind jó volt. Nagyon jó.

  Hiába: aki tud az tud.


  Amire nem szavaztam az a repülős szíres. Noha teljes szívemből kívánom bár a Vajna is röpülne, de az ország gyalázásától irtózom. Hiába mondogatom magamnak hogy művészi szabadság, alkotói szabadság, a művész lelkének szabad szárnyalása, meg ilyesmi, a balta nagyon nyugtalankodik a zsebemben.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...