étel, hordó

Babka

  • ételhordó
  • 2018. szeptember 23.

Gasztro

Valaha cukrászda volt a Pozsonyi út elején, a Budai Nagy Antal utca sarkán, de ma már kevesen emlékeznek a korabeli süteményekre. Az egységet 1949-ben államosították, Szamovár eszpresszónak nevezték el. Nehéz elképzelni, hogy akkor (és még évtizedekig) a 15-ös villamos végállomása volt itt, és az 1949-es év nagy vívmánya, a trolibusz csak 1977 óta kanyarodik a bejárata előtt. A presszó sokáig tartotta magát, de aztán túl nagy és értékes lett ahhoz, hogy csak kávézzanak, italozzanak benne; lassan tíz éve, hogy mi is beszámoltunk (Étel, hordó, 2009. január 8.) az itt működő Mocco „étterem és kávéházról”, ami az előételek tálalásáig volt sokat ígérő. Nem figyeltük, hogy a létesítmény azóta hányszor cserélt gazdát, csak annyi biztos, hogy ma Babkának hívják. Az elnevezés kifőzdét sejtet, mintha a tulaj nénikéje lenne az ihletadó, de nem erről van szó.

A babka Izraelből származó sütemény, valami foszlós kalács csokis töltelékkel. Csalódni fog, aki ebből fantasztikus sóletekre, kóser konyhára számít, a Babka inkább a „közel-keleti ízekre” helyezi a hangsúlyt, úgyhogy náluk valóban béke van az olajfák hegyén, a zsidó ételek mellett arab, török és örmény fogások is készülhetnek. Vagy éppen gulyásleves.

A származást illetően zavarba ejtő a shawarma (1200 Ft), egyesek török csemegének, mások zsidó gírosznak mondják, de a lényeg a csirkemájjal töltött pita. Már a kiváló „kenyér” és a jól elkészített belsőség is bearanyozza a napunkat, de a nagy szám az ízesítés: koriandert és gránátalmát tettek bele, naná, hogy ettől emlékezetes. A hideg paradicsomleves (1100 Ft) az újdonság erejével győz le: tisztes távolságtartás a magyar és az olasz rokonoktól, bár arra nem tudnánk válaszolni, hogy pontosan milyen ízekkel idézték elő a külön utat. A fűszeres marharagu (2900 Ft) esetében a „fűszeres” a fontosabb információ, mivel ránézésre pont olyan, mint egy tipikus marhapörkölt. De a látszat csal, erről eszünkbe nem jutna a délibábos Hortobágy. Az pedig különösen jól áll neki, hogy a köret krumpli, nokedli vagy rizs helyett kuszkusz.

A legnagyobb meglepetést azonban a desszert, a künefe nevű török sütemény (1200 Ft) okozza. Noha elmondva nem sok jót ígér, mivel pontosan olyan, mintha a tejfölös, sajtos tésztát keresztezték volna a baklavával, a végeredmény egészen fantasztikus. Soha nem ettünk még ilyen jó keleti édességet.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.