étel, kihordó

Bohémtanya  

  • ételhordó
  • 2021. január 20.

Gasztro

A Paulay Ede utca egykor oly felkapott vendéglője tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, ami különösen annak fényében nagy dolog, hogy azok a bizonyos szebb napok legalább harminc éve véget értek.

Ám úgy tűnik, hogy a túléléshez nem kell feltétlenül a kirakatban lenni, bár a Bohémtanya példája nyomán a nosztalgia önmagában nem sokat ér. Minden bizonnyal a megújulás (és az egészséges táplálkozás) jegyében váltottak profilt, s hirdetik magukat gluténmentes étteremként, ami a név megtartása mellett a megtestesült stílustörés, de annyi baj legyen. Mert igaz ugyan, hogy elég furcsán fest, hogy a neten egyenesen Gluténmentes Bohémtanya néven fut a hely, de mivel a választék teljes körű (frissensültek, pizzák, hamburgerek stb.), mindez akár újabb túlélési gyakorlatnak is felfogható.

Az biztos, hogy a csomagolást nem bonyolítják túl. A frissensülteket simán alufóliával burkolták, a hungarocelldoboz a köreteknek jutott, ellenben a leves dobozkáját úgy betekerték folpackkal, hogy alig bírtuk kicsomagolni.

De megéri a fáradságot. A fokhagymakrémleves (990 Ft) sűrű, jóízű, „téli hangulatú”, a képen látható kruton helyett egy szelet, minden bizonnyal gluténmentes pék­árut is adtak mellé, félúton a kenyér és a kalács között. A bécsi szelet (3090 Ft) akkora, mint egy frizbi, a hússal nem is lenne bajunk, de a „mentes” panírozás valahogy nem az igazi. Noha sok jót nem vártunk az „óriás” hekktől (2890 Ft) azok után, hogy már a fotózás alatt olajos lett tőle az asztal, pedig alufóliával együtt fényképeztük, ám a valóság minden képzeletünket felülmúlta, „felbontás után” ugyanis kiderült, hogy a hal belső szerveit nem távolították el. Márpedig ez olyan gyomorba vágó látványosság, hogy nemhogy nem kóstolnánk meg, de a többi ételből sem bírunk többet enni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.