chili&vanília

Gerslis káposzta

Gasztro

Gerslis káposzta májas hurkával

Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenségből, de legalábbis abból a státuszból, amely kizárólag bio­bol­tok hátsó polcára száműzte ezeket. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is gyakran előfordulnak. Tönköly, köles, hajdina, kamut, vagy Latin-Amerika ősi növényei, a quinoa vagy az amaránt – mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes állaggal bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük.

A gersli, vagyis árpagyöngye elsősorban magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az ismertebb felhasználási módokon túl – sólet, töltelék, leves stb. – igen változatosan lehet különlegesebb fogásokba, akár salátákba is beépíteni. Érdemes mindig nagyobb adagot főzni belőle egyszerre, egyrészt mert elég hosszú (kb. 40 perc) a főzési ideje, másrészt mert hűtőben kiválóan eláll, és remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe (gombával pl. fantasztikus, a lengyel konyha erre nagyon jó ötletekkel tud szolgálni), lehet sima köret, selymes zöldségpürével (pl. zöldborsó, karfiol, sárgarépa) összekeverve pedig készülhet belőle gersli­rizottó is. Az alábbi, kifejezetten téli hangulatú egytálételt piaci csevegés ihlette. Zöldségárusom arról számolt be ugyanis, hogy a székelykáposztát az ő családjukban úgy készítik, hogy gerslit főznek bele. Máskor pedig májas hurkát kevernek bele a főzési idő végén, ami extra fűszerezést ad a káposztának. Az alábbi étel paprikamentes, a gersli pedig valójában egyrészt remekül sűrít, másrészt harapható állagával apró meglepetéseket okoz minden falatban. A gersli keményítőtartalma nagyszerűen krémesíti is az ételt, erre kevéske tejszínnel még rá is erősítünk. A hurka nagyon jól illik hozzá, de a fogás könnyen készíthető teljesen növényi alapúra is.

 

Gerslis káposzta májas hurkával

Hozzávalók (6 adag)

 

2 dkg szárított erdei gomba

2 evőkanál mangalicazsír

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

só, bors

1 kg savanyú káposzta (lehetőleg jófajta, kovászolt)

15 dkg gersli (árpagyöngye)

2 babérlevél

ha hozzájutunk: néhány szál csombor

1 dl tejszín (elhagyható)

2 pár májas hurka, megsütve

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk