étel, hordó

Japanika

szerző
ételhordó
publikálva
2018/23. (06. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Szent István tér között nemcsak a Bazilika magasodik, itt van az a zóna is, ahol egymásba érnek az idegenforgalom legvisszataszítóbb jelenségei. Hop on, hop off palifogók, szuvenírárusok, majmok Segwayjel vagy elektromos rollerrel, de mindenekelőtt számos turistamenüvel csábító vendéglátóegység. E nyomorúságos tarkaságban kimondottan üdítő elem a hatvanas években épült, tájidegen szürke-fekete irodaház – nemcsak nem illik ide, de az is kész csoda, hogy nem bontották le. Ráadásul a földszinten japán étterem működik, ami a beharangozójukban még büfének tűnik.

„A Japanika története 2004 telén kezdődött Tel-Avivban, az évek során egy egész Izraelt behálózó fast-food étteremláncolattá fejlődött, és 2016-ban átlépte Európa határait is. Budapest szívében, a Bazilika szomszédságában nyílt meg első európai üzlete” – írják, de semmi nem utal gyorskajáldára: az étlapnak szusi-, wok-, grill- és sok egyéb fejezete van, a teríték példás, a felszolgálás barátságos, de nem bizalmaskodó. Az asztalon rákszirom, rég ettünk ilyen jó csipszet. A mizó leves (980 Ft) különösen jólesik a kánikulában; nem jelzik külön, de két személyre méretezett. A szusikínálat káprázatos; az avokádóval és édesburgonyával töltött ún. kifordított makit (1390 Ft/6 db) kóstoljuk meg, ilyenkor a rizs van kívül, és az alga öleli a tölteléket. Nem csalódunk. Torikatchunak (2890 Ft) hívják az ételt, amit a japánira finnyásoknak találtak ki. Konkrétan egy rántott csirkemell rizzsel és salátával, különbség csak a prézliben van. A hússzeletet természetesen pankómorzsában sütötték ki, amit egyes receptorok „japán szilánkos kenyérnek” neveznek. Felőlünk nevezhetik a felkelő nap darájának is, az a lényeg, hogy nem tocsog az olajban. A sumoi nevű csípős wokkészítmény (2590 Ft) meglehetős mutatvány: a currys, kókusztejes alapba belekeverik egy zöldségüzlet teljes kínálatát, amiből a hagyma, a gomba és a brokkoli a legemlékezetesebb. A feltétért külön kell fizetni. A garnéla 890 forintos felárral megy, cserébe azt az illúziót kelti, mintha nem is konzervből lenne.

szerző
ételhordó
publikálva
2018/23. (06. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
ételhordó
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...