Drágábban adja vakcináját a Moderna és a Pfizer is

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 2.

Gazdaság

A két gyártó emelt az árakon, az Unió 4-6 euróval drágábban veheti tőlük az oltóanyagok adagját.

Betekintést kapott az európai uniós vakcinaszerződésekbe a Financial Times, a látottak pedig nem éppen kedvezőek a vevők számára – mutat rá a forbes.hu.

A pénzügyi lap értesülései szerint a a Pfizer 19,5 euróra emelte egy adag árát a korábbi 15,5 euró helyett, a Moderna egy adagja pedig 19 euróról 25,5 euróra emelkedett.

A Moderna nem kívánt reagálni a Financial Times megkeresésére, a Pfizer pedig a titoktartásra hivatkozva nem akarta kommentálni az értesülést.

A Pfizer 2021 második negyedévében 9,2 milliárd dolláros bevételt ért el vakcinaeladásokból. Az előző év azonos időszakában ez 1,2 milliárd dollár volt. A Pfizer-Biontech vakcinájából idén a tervek szerint 2,1 milliárd dózist gyártanának le év végéig. Ez a Pfizernek 33,5 milliárd dollárt (10 ezer milliárd forintot) hozhat 2021-ben.  Ez közel a magyar államkassza tervezett éves (22,7 ezer milliárd forintos) bevételének.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket itt.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk