Hitellel és még több külföldi munkással mentené a gazdaságot Szijjártó

  • 2021. július 14.

Gazdaság

150 milliárdos vállalkozói hitelt és egy magyar építőipari vállalatot ígért a külügyminiszter a szerdai kormányülés után.

Összesen hét gazdaságmentő és beruházáskönnyítő intézkedést jelentett be szerdán Szijjártó Péter: a külügyminiszter a tőle megszokott módon, Facebook-videóban összegezte a kormányülés legfontosabb döntéseit.

 

Mint a Telex idézi szavait, Szijjártó szerint Magyarország helyét a világgazdasági versenyben az dönti el, hogy mennyi beruházást tud hazai pályára hozni.

 

  • A kormány reagálni szeretne az elszabaduló építőipari árakra: a helyzetet egy építőipari anyagokat gyártó magyar céggel orvosolnák. A vállalkozás Biharkeresztesen építene 12 ezer négyzetméteres gyárat, a 14 milliárd forintos beruházást pedig 5,5 milliárd forinttal támogatja majd az állam.
  • 100 milliárd forintos kedvezményes beruházási hitellel támogatja az Eximbank a magyar kis- és középvállalkozásokat, az eddigi 500 milliárdon túl, amit ezer magyar cég igényelhetett. A kkv-knak 0,1 százalékos kamattal biztosítanának forrást.
  • Egy fejlesztési, beruházási hitelprogram is indul mikrovállalkozások számára. Szijjártó úgy látja, a bankszektor nem szívesen foglalkozik a mikrocégekkel a nagy adminisztrációs teher miatt, pedig több mint 4000 kis cégről van szó. A Széchenyi-kártya programon belül egy mikrohitelprogramot is indítanak, amelyre tíz év alatt 50 milliárd forrást szán a kormány. Tíz éves futamidejű hitelről van szó, az ügyleti kamat pedig 0,5 százalékos lesz.
  • Egységesítik a közbeszerzések rendszerét: az állam úgynevezett "blanketta kiírásokat", sablonokat alkalmaz majd, így az előzetes vizsgálatok ideje a korábbi egy hónapról öt napra csökkenne.
  • A Lechner Tudásközpont és a HIPA ügynökség adatbázisait összevonva egy beruházási helyszínkereső szolgáltatást indít – főleg külföldi vállalatok számára, akik Szijjártó szerint a legkedvezőbb helyszíneket, a leggyorsabban találhatják meg nálunk.
  • A külföldi tulajdonú cégek az eddigi 10 százalék helyett ezentúl a munkavállalói létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi dolgozókat. Ez Szijjártó szerint azért fontos lépés, mert másképp nem nálunk fejlesztenek ezek a vállalatok, vagy akár el is hagyhatják az országot.  A külügyminiszter gyorsan elébe is ment a „dilettáns támadásoknak”, melyekben a kormányt azért kérnék számon, mert nem a magyar embereknek biztosítanak plusz munkahelyeket.
  • Az Eximbank 400 millió eurós értékben hoz létre egy  termőföld tőkealapot, hogy a stabil élelmiszer-alapanyag ellátás biztosított legyen.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?