Kúria: Közpénz a tao
Ilyen nagy kezekkel lapátolják ide

Kúria: Közpénz a tao

  • narancs.hu
  • 2017. október 25.

Gazdaság

Nincs hova bújnia Mészárosnak, ki kell adni, mire költötte az adómilliárdokat.

A Kúria jogerős ítéletben mondta ki, hogy közpénznek számítanak azok a pénzek, amelyekkel cégek támogatják a sportegyesületeket. Ha pedig közpénz, annak sorsa nyilvános, azaz az egyesületeknek ki kell adni, mire költötték el. A rendszer legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti akadémiája sem kivétel.

Az adatok nyilvánosságáért a  Transparency International (TI) indított pert, írja a hvg.hu. A TI azt akarta elérni, hogy a tao-támogatásban érintett látványsportok (labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong) szövetségei adják ki az egyesületeknek a társaságiadó-kedvezmény terhére nyújtott támogatások után keletkezett, 2011 és 2016 közötti támogatási igazolásokat. A Kúria mostani döntésével helyben hagyta a másodfokú ítéletet.

A bírósággal ellentétben Orbán Viktor szerint a tao-pénz nem közpénz, és úgy érvelt, „kommunista beidegződés”, hogy egyesek annak tartják. A tavalyi idényben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2,92 milliárd forintot kapott így, a Tállai András NAV-elnök igazgatta Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót, a Seszták Miklós miniszterhez kötődő Kisvárda 581 milliót kapott a tao-ból.

A döntésnek azért is lehet jelentősége, mert egy tervezett módosítással a kormány végleg eltitkolná, hová vándorolnak a tao-pénzek. Az új adótörvény szerint hiába közérdekű adat a tao-támogatások összege, az adótitoknak minősül.

Ravasz átadások

Immár hétpecsétes titok, hogy mely vállalkozások küldik a pénzt többek között a felcsúti fociakadémiának, mivel a kormány szerint magánadománynak számít a társasági adókedvezmény címen befolyt közpénz. Közben bírósági ítéletek mondják ki, hogy az adókedvezmények igenis nyilvános adatok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.