Leminősítette Magyarországot az egyik legnagyobb hitelminősítő

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Gazdaság

Utoljára 2012-ben volt erre példa.

Az eddigi BBB-ről BBB mínuszra minősítette le Magyarországot a Standard & Poor’s pénteken – írja a Portfolio. Ezzel még mindig a befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk, de már csak egy fokozattal annak határa felett.

A Standard & Poor’s indoklása szerint nálunk tartósan magas az infláció, a forintárfolyam ingadozása miatt a monetáris politika nem konvencionális eszközökkel operál, magasak az energiaárak és bizonytalanok a gazdasági kilátások. Az emelkedő kamatkiadások a magas adósságállomány mellett nyomást helyeznek a költségvetésre. Nem utolsósorban az uniós források sorsa bizonytalan.

A vállalat szerint ugyanakkor a magyar gazdaság kezelni tudja majd a háború okozta kockázatokat, és a következő két évben stabilizálódhat a gazdaság helyzete. „További leminősítés jöhet, ha az EU jelentősen csökkenti a Magyarországnak járó forrásokat, illetve az energiaszállítás bizonytalanná válik” – írják.

Az S&P becslései szerint a magyar gazdaság idén mindössze 0,3%-kal növekedhet, az éves infláció 18,5%-ra emelkedhet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek küldött közleményében reagált a Standard & Poor’s besorolására. „2024-ben a gazdaság újra kilőhet, dinamikusan 4 százalék felett nőhet a GDP, amelynek alapja a beruházás-vezérelt növekedés.” Nagy Márton két napja egyébként arról beszélt a Mandinernek, hogy az árstoppos termékekből azért van hiány a boltokban, mert azok a raktárban maradnak, nem kerülnek ki a polcra, ami szerinte „mesterséges hiánygerjesztés”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk