Falus Ferenc megbukott Kocsis Máté szerint, de Horváth Csaba jó csávó

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 10.

Hírnarancs

Elfogadom, nem fogadom el, de mégis, de mégsem – A Pál utcai fiúkból Kolnayt és Barabást játssza az MSZP. A Fidesz megdöbben, az LMP megért, Orbán avat. Vasárnap sem történt semmi érdemleges.

Pénteken elvileg megállapodott a fővárosi koordinált indulás feltételeiről az Együtt–PM, a DK és az MSZP. Megvan a közös főpolgármester-jelölt, megnevezték a kerületi polgármesterjelölteket, és rögzítették, hogy az egyes pártok milyen arányban indítanak egyéni jelölteket. A változás ezek után annyi, hogy míg péntek előtt nagyjából félnaponként jöttek hírek arról, hogy az MSZP-nek éppen mi a baja az összefogással, addig az egyezséget követően már csak naponta. A haladás tehát szembetűnő.

A Fidesz mindenesetre aggódva figyeli a fejleményeket, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester – egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója – a Hír Tv-ben hüledezett, hogy ennyire bugyuta azért csak nem lehet a magyar baloldal, majd az MSZP hoppon maradt korábbi főpolgármester-jelöltjének, Horváth Csabának a fővárosi frakcióvezetői munkásságát méltatta meleg szavakkal (még ha Horváth mondott is marhaságokat, jegyezte meg Kocsis, eleget téve a kiegyensúlyozottság követelményének). Tarlós István kihívóját, a baloldal által közösen támogatott Falus Ferencet „bukott tiszti főorvosnak” nevezte.

A Csaba? Régi haverom.

– A Csaba? Régi haverom! – Ne mondja!

Fotó: MTI

Ezen túl is zajlik az élet Budapesten október 12-re készülődve: az LMP és a 4K! sajtótájékoztatón jelentették be vasárnap, hogy 10 kerületben állítanak közös jelölteket. Ezek közül néhányban – például Zuglóban vagy Rákospalotán – az Együtt–DK–MSZP triónak komoly esélye van a Fidesz legyőzésére. Kérdés, bekavar-e ebbe az LMP és a 4K! szövetsége.

Az LMP-nek nem a Fidesz valóságértelmezésével, hanem a bajokra adott válaszával van problémája – többek között ezt mondta Schiffer András Baján, az Ökopolisz Alapítvány rendezvényén, ahol Tamás Gáspár Miklóssal és Krekó Péter elemzővel vitatkozott a magyar demokrácia állapotáról. A párt a megoldást a részvételi demokrácia megteremtésében látja.

Holnap mindenkit ellenőriz a Miniszterelnökség, hogy ma 19.00-től megtekintette-e a Fradi-stadion avatóünnepségét, és hogy minimum a tévében élőben követte-e Orbán Viktor miniszterelnök úr üdvözlőszavait. A távolmaradásra a legenyhébb ok a szív- vagy az agyi infarktus, de ez esetben kötelező a megfelelő orvosi igazolás bemutatása. (A tegnapi főpróbát még következmények nélkül lehetett elbliccelni.) Csak viccelünk ám, mert ilyen vidám hangulatban vagyunk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének ötödik évében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?