A fiúknak kukija van, de mi van a lányoknak?

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 12.

Hírnarancs

Gyurcsányék elvesztették Óbudát. Orbán Viktorral példálózik az Economist. Kezdődik a vígszínházi évad. Czeizel Endre a kismamákra gondol. Újabb hülyeség egy állami tankönyvben. És más hírek egy esős pénteken.

A fűnyíró elv

Újra meg újra arról számol be hol a BKK, hol a média, hogy az 1-es villamos meghosszabbítása, felújítása sorozatos problémákkal jár. Hol az átadási határidő csúszik, hol az útba eső fákért kell aggódni, hol a helyi lakóközösségnek nem tetszik, hogy a jövőben erre vagy arra fog kanyarogni a villamos. Tiszta sor. Közben sorozatosan a nap idiótája címet kapja a sajtótól az az autós vagy BKV-s, aki épp felszántja a vágányok közti gyepet.

false

 

Agassi: ahol tud, segít

Hasít a magyar gazdaság: Norbi hamarosan tőzsdére viszi Update-birodalmát.

 

Víg évad lesz

Hat bemutatóval indul a vígszínházi évad, jelentette be sajtótájékoztatóján Eszenyi Enikő, aki első igazgatói ciklusának utolsó (plusz) évét tölti. A színházban rendez: Marton László, Michal Docekal, Alföldi Róbert, Bodó Viktor, Gothár Péter, Valló Péter és Robert Wilson.

 

Czeizel-vitamin

Czeizel Endre utolsó erejével is magzatvédő vitaminját népszerűsíti. Ma épp sajtótájékoztatót tartott a Margit kórházban, ahol kiderült, hogy ez a bogyó más, mint a többi, abban különbözik az egyebektől, hogy nincs benne minden, ami a kismamáknak kell.

 

Gyurcsányék bukták Óbudát

Öt egyéni választókerületben nem indulhat a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje az októberi önkormányzati választáson, vagyis Gyurcsány Ferencéknek Óbudán nem lehet listája. Ugyanis a III. kerületi választási bizottság visszautasította öt egyéni választókerületi jelöltjük nyilvántartásba vételét, méghozzá azért, mert nem tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges számú érvényes ajánlást. A DK szerint azonban igenis megvan az elegendő aláírás.

 

„valosagot erosito keptelenseg”

A hét verse ezúttal próza a Literán, (mondhatni) EP-ujjgyak, Esterházy Péter könnyű keze munkája vagy keze könnyű munkája.

„Mi lesz a leggombbel, de valojaban azt gondolja, mi lesz velem? Mi lesz az eletemmel? Nem a halalara gondol, mar es meg, tenyleg az eletere gondol, »ahogy irva van«. (…) Idaig, eddig a pontig kepzeljuk magunk ele az irot, aki most visszahajol a Narcisszosz-tartasbol, hogy utaneredjen az idonek, amelyet ot perce hagyott ott Magyarorszagon, centraljuroptajmkent. Nem tudjuk, mi lesz.”

EP

EP

Fotó: Sióréti Gábor

Lesz-e vagy legyen-e olimpia?

Tarlós István főpolgármester szerint nem életszerű most felvetni a 2024-es olimpia budapesti rendezését. Az ötletet Schmitt Pál ex-álamfő dobta be egy hete, aztán jött Borkai Zsolt MOB-elnök, majd ma Falus Ferenc tartott módfelett szürreális sajtóeseményt, és közleményben kérdezte Tarlóstól, hogy reálisnak és szükségesnek tartja-e a 2024-es olimpiát.

Mindennapi lecke

Újabb gyöngyszemre bukkant a 444.hu az állami tankönyvek valamelyikében. Ezúttal a 6. osztályosoknak készült természetismeret-könyvben szerepel, hogy „a fiúk és a lányok bizonyos testi adottságokban és szellemi képességekben különbözőek”. De hogy biztosak legyünk, hogy nem értjük félre a leírtakat, még példákat is sorolnak e remek könyv szerzői:

  • a fiúk jobbak bizonyos sportokban,
  • a lányok viszont kézügyesebbek,
  • a lányok állítólag (tényleg oda van írva a könyvben, hogy állítólag) könnyebben tanulnak olvasni,
  • a fiúk viszont (nem állítólag) matematikában ügyesebbek.

De azt is megtudhatják a gyerekek, hogy „a lányok máshogy nyilvánítják ki az érzéseiket, mint a fiúk”. De a legsúlyosabb mégis az, hogy „a lányok jól érzik magukat anyaszerepben, feleség szerepében, a fiúk pedig apaszerepben, a férj szerepében”. Hát nem szép?

Nem jó példa

Vezércikkében és egy hosszabb elemzésében foglalkozik a legfrissebb Economist (itt és itt) a nem kormányzati szervezetek külföldi támogatásának kérdésével, illetve a meggyengítésükre irányuló autokratikus kormányzati fellépéssel. Az elemzésben példaként Orbán Viktor és intézkedései is szerepelnek, sőt a miniszterelnök viselt dolgaira is kitérnek.

Figyelmébe ajánljuk