A Világgazdaságnál finomhangolás van, és olyan újságíró távozik, aki az MNB zűrös pénzügyeiről írt

  • narancs.hu
  • 2016. november 27.

Hírnarancs

Meghalt Fidel Castro, NER-kompatibilis lesz a Világgazdaság is, már az úszóedzők is renitensek, a franciák választanak, a marokkóiak meg verik a nőket. Elégett egy Sex Pistols-gyűjtemény. Hírek advent első vasárnapján.

Castro halott

Szombaton, életének kilencvenedik évében meghalt Fidel Castro, a kubai forradalom elindítója, majd az országot majdnem 50 évig vezető diktátor. A halálhírre számos politikai és egyházi vezető reagált, például Ferenc pápa, aki spanyol nyelvű üzenetet küldött Raúl Castrónak, Fidel testvérének és utódának, mely szerint imádkozik a volt államfő lelki üdvéért. Castro jelentőségét senki sem vonta kétségbe, az európai politikusok azonban igyekeztek visszafogott hangvételű közleményeket kiadni, a forradalmár és a diktátor kettősségére és ellentmondásaira is rávilágítva. Donald Trump viszont nem vacakolt, először csak annyit írt ki Twitterjére: „Fidel Castro halott!” Majd kiadott egy bővebb közleményt, ahol kifejti, milyen brutális diktátor volt. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök meglepően baráti hangot ütött meg nekrológjában, amit aztán jól ki is figuráztak.

false

Finomhangolás

Folytatódik az átalakulás a Mediaworksnél, most éppen a Világgazdaságról, a kiadó üzleti lapjáról van szó. Onnan távozott november közepén ugyanis közös megegyezéssel Csabai Károly újságíró, pár nappal előtte pedig Mezősi Tamás főszerkesztővel is szerződést bontottak (helyére a Magyar Időktől átigazolt Deák Bálint ült). Csabai írt elsőként az MNB-alapítványok botrányairól. A Népszabadság kinyírásához hasonlóra a VG-nél nem kell számítani, Liszkay Gáborék inkább egy kormánybarát pénzügyi napilapot akarnak csinálni. Első lépésként ki is lehet pipálni a csütörtöki Orbán-interjút – ez nem valami eredeti forgatókönyv, láttunk már ilyet az Origónál is. A finomhangolás tehát megkezdődött, aminek állítólag Matolcsy György is roppantul örül.

Elúszott

Egyeztetést hívott össze szombatra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a „lázadó” úszók (Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Verrasztó testvérek) edzőivel, de a nagy találkozás elmaradt. Az edzők ugyanis lemondták a meetinget, így a valószínűsíthető számonkérésre sem kerülhetett sor. Minderről a Nemzeti Sport számolt be, mire a MÚSZ vasárnap kiadott egy közleményt, hogy az újság „sorozatosan téves, hamis, ellenőrizetlen híreket, információkat tesz közzé”. Bővebben azonban nem magyarázták meg, mire gondolnak.

Hírek a nagyvilágból

Előválasztanak ma a franciák: vasárnap tartják a jobboldali francia elnöki előválasztás második fordulóját, ahol az állampolgárok François Fillon és Alain Juppé közül választhatnak. Az első fordulóban egyébként kiesett a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy, Fillon pedig győzedelmeskedett. A jobboldali jelölt a jövő tavasszal tartott elnökválasztás második fordulójában a szélsőjobboldali Marine Le Pen ellen indulhat majd.

Az amerikaiak újabb érvet találtak Trump ellen: alkotmányellenes ugyanis, hogy amerikai elnökként valaki külföldről jövő pénzt fogadjon el, márpedig Trump üzleti érdekeltségein keresztül mást sem tesz. Jogászok szerint, ha decemberig, amikor is Trump találkozik az elektorokkal, még mindig tulajdonosa lesz cégeinek, el kell utasítani elnökké választását. Trump szerint persze semmilyen összeférhetetlenség nincs, és esze ágában sincs lemondani üzleteiről.

Marokkóban külön műsorral adóznak a kék-zöldre vert nőknek, méghozzá úgy, hogy kellemes pár percben mutatják be, hogyan kell eltüntetni sminkkel, ha családon belüli erőszak áldozata lettél, azaz ha a kedves férjed összevert.

Elégett

false

Berágott a Sex Pistols egykori menedzserének, Malcolm McLarennek a fia, Joe Carré, és szombat este szépen felgyújtotta a Temzén legendás gyűjteményét. Carré szerint azzal, hogy múzeumok, galériák és könyvtárak emlékeznek meg a bandáról, a szubkultúráról, intézményesítik a punkmozgalmat, amit semmiképp sem lenne szabad. Részéről meg is tette, ami tőle telik: egy múzeumnyi posztert, ritka felvételt, ruhákat és egyéb tárgyakat égetett el anyja, Vivienne Westwood dizájner kíséretében, aki beszédet is mondott e nem mindennapi eseményen.

Figyelmébe ajánljuk