Lázár János nem vadászik fácánra Ibizán

  • narancs.hu
  • 2015. december 10.

Hírnarancs

Orbán stratégiai partnerrel barátkozik, s közben csendesen mémesedik, még mindig sok közalkalmazott vár a fizetésére – hírek egy szürke napon.

Orbán az Audi-igazgatóval és az Economistban

Miniszterelnökünk, akit szerdán még saját, nehéz természetű kreatúrája, Tőkés László hozott kínos helyzetbe a Magyar Állandó Értekezleten (lásd a nol.hu cikkét), ma a jövőbeli együttműködésről tárgyalt Peter Kösslerrel, az Audi Hungaria Motor Kft. új ügyvezető igazgatójával, akit a kormányfő arra kért: a jövőben az Audi fejlesztésénél kellő súllyal képviselje Magyarországot a konszernen belül.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hirado.hu termelési riportja szerint  Orbán biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy „Magyarország jóban-rosszban kiáll és kitart az Audi mellett”. De a nyugati sajtó sem feledkezett meg róla: egy őt Donald Trump és Marine Le Pen társaságába helyező rajz illusztrálja a címlapon a friss Economist vezércikkét. Csak megjegyeznénk: a kissé elnagyolt portré – nyilván az ármánykodó ellenség aknamunkája miatt – részben mintha nem is Orbánt, de mindjárt Kádárt ábrázolná.

 

Nem fizeti ki az állam a közszolgákat

Komoly problémákkal küzd a sikert sikerre halmozó magyar állam: közalkalmazottak százezrei nem kapják meg időben a juttatásaikat, sokan hónapok óta várnak a pénzükre. A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az állam ne legyen képes kifizetni időben a közszféra béreit – most ezt is megértük. Az eddigi kormányzati magyarázat, mely szerint informatikai átállás van az államkincstárnál már önmagában is rendkívül kínos, de még csak nem is túl meggyőző. A nol.hu cikke idéz olyan véleményeket, melyek szerint az érintett ágazatok pénzhiányán kívül az államadóssággal és az uniós támogatásokkal történő trükközés is az okok között lehet.

Közalkalmazottak, köztük egészségügyi dolgozók, tanárok, szociális munkások késve kapták meg a novemberi, majd a decemberi bérüket is. A probléma a teljes közszolgálati szektort érinti, több százezer ember nem jut időben a pénzéhez.

 

Lázár ma sem pihent

Bár a héten nem volt kormányülés, Lázár János kancelláriaminiszter most sem tudta magát türtőztetni, és örömest tájékoztatta a sajtó képviselőit országunk ügyes-bajos dolgairól. Először is Magyarország (azaz: ők) megtámadta az Európai Bíróságon az Európai Bizottság menekültkvótáról szóló döntését. A kormány, Lázár tolmácsolásában, Brüsszel bosszújának tartja a magyar menekültügyi szabályok miatt indított, ma bejelentett kötelezettségszegési eljárást, nem jogi, hanem politikai kérdésnek. A miniszter beszélt a Norvég Civil Támogatási Alap ügyéről, amelyben – erősítette meg – megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják. A 2014–2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot – fogalmazott.

false

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A mezőhegyesi ménesbirtokból mintagazdaság lesz, amelyet egy kormánybiztos vezet majd. Lázár szerint azért nem utalták el pár ezer ember bérét a közszférában, mert elszámolástechnikai hiba történt, nem arról van szó, hogy a kormány nem tudná vagy akarná kifizetni a béreket. Az átlátszó magyarázkodás után Lázár János kitért arra is: ha budapesti lenne, támogatna a népszavazást a 2024-es olimpiáról, de a kormány nem tervezi kiírni, így sajnos erre sem lesz módja. És a végére hagyta, amit mindenki várt: Lázár ugyan nem látta Habony Árpád ibizai videóját (lásd minapi, vizuális elemekben gazdag cikkünket), de hallott róla, valamint kollégái elmesélték neki, hogy a csinos hölgyek miatt érdemes megnézni, nem Habony miatt. A továbbiakban csak ennyit fűzött hozzá: „Én nem így töltöm el a szabadidőmet.” Ezt a magunk részéről mi is megértjük: az említett élménydiszkóban speciel fácánra még nem lehet vadászni.

false

 

 

Szeparatizmus Ózdon

Kissé ezoterikus történetről számol be a Magyar Nemzet: visszavonta Ózd vezetése az engedélyt a Bolyok feliratú táblák kitételére, és egyes helyekről már el is távolították azokat – olvasható a település honlapján. Azt Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere is elismerte, hogy a táblák kitételét az előző városvezetés és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyezte a Bolyokvasvári Polgári Körnek, ami évek óta dolgozott a projekten. A feliratokkal a régi Bolyok határait kívánták jelölni, a táblákat a városon áthaladó főutakon több helyen is kitették.

Ózd mostani vezetése viszont visszavonta az engedélyt, a félig rovásírásos táblát pedig néhol már le is szedték. Janiczak Dávid szerint hasonló jelzéseket nem helyezhet el bárki a városban, a tábláknak fontos szerepük van, kitételük pedig engedélyhez kötött. „Ezek eredeti településnév-jelző táblák, tehát egyáltalán nem valami történelmi dolgot jelölnek, de még ha azt jelölnének, akkor sincs tudomása a városlakóknak arról, hogy Bolyok ekkora kiterjedésű lett volna, hiszen a városrészek Ózdon mindig jól elkülöníthetőek voltak” – fejtette ki a jobbikos polgármester. Többen az Ózdi Városi Televízió Facebook-oldalán is arra panaszkodtak, hogy rossz helyre tették ki a táblákat.

 

Már a küszöbön topog az influenza

Egyelőre nincs influenzajárvány az országban, azonban a betegség elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Tél, illetve ami helyette van

A hét hátralévő részén is folytatódik a szürke, borongós, zömmel csapadékmentes, napközben nem túl hideg, de éjszakánként már fagyos idő, mely a tél eme korai szakaszában egyáltalán nem szokatlan – olvasható e hétre szóló frissített prognózisunkban. Az igazán télszerű tél bekövetkeztére még várnunk kell, fehér karácsonyról pedig szó se essék!

Figyelmébe ajánljuk