Balog Zoltán megint túltolta a biciklit, de a bicikli a hibás

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 11., 19:56
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lázár János fenyeget, Orbánnak már a török se jó. Borították a Köznevelési Kerekasztalt, és mindig csak az evés. Torkos csütörtöki hírek.

Török para, német para

Ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni” – mondta Orbán Viktor két évvel ezelőtt, Erdoğan elnök budapesti látogatása idején a törökre célozva, ám úgy tűnik, minden csoda három napig tart. A Magyar Idők ma már arról számolt be, hogy Orbán szerint a török összefogott a némettel, tegnap „Lillafüreden egy német–török titkos paktumról beszélt, melyről úgy tudja, hogy már megkötötték, de egyelőre nem mernek nyilvánosságra hozni. (…) A titkos megállapodás lényege az, hogy 4-500 ezer bevándorolót közvetlenül Törökországból az Európai Unió területére szállítanak, de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem kötelező erővel szétosztanák őket a tagállamok között. Orbán Viktor a következő időszak egyik legfontosabb feladatának a török–német paktum elhárítását nevezte”.

false

 

Fotó: MTI–Vajda János

Mindenesetre mai miskolci sajtótájékoztatóján Orbán már arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy nem a szokásos paranoiája elővigyázatossága miatt állt elő a titkos török–német veszéllyel. Az MTI tudósítása szerint e paktum „azért is nem került nyilvánosságra (…) mert számos uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani”. Most már csak az a kérdés, hogy ha ez így volt, akkor mégis mi a fenét titkoltak annyira a tárgyaló felek?

Orbán persze arról sem feledkezett meg, hogy „az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomásról” is megemlékezzen, majd pont arról nem!  Hiszen újra a régi erejével dübörög a migránsozás, amióta a pedagógusok mozgolódni kezdtek.

Lesz tüntetés

Márpedig mozgolódnak. Úgy tűnik, Balog Zoltán napközis foglalkozása mégsem nyugtatta meg annyira a tárgyaló (és nem tárgyaló) feleket, ahogyan azt pár nappal ezelőtt sejteni vélték a Klik háza táján. „A tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. (…) Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk, ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan” – írta még tegnap a Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott iskolák nevében tárgyaló Törlei Katalin (Budapest – Kölcsey), Pilz Olivér (Miskolc – Herman) és Pukli István (Budapest – Teleki), ma pedig Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke juttatott el egy közleményt a 168 órához, melyben ezt írja: „Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére.”

Tüntetés Pécsen

Tüntetés Pécsen

Fotó: Sóki Tamás/MTI

Ugyanekkor Balog azzal jött, hogy a kerekasztalról eleve távol maradó Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) csábította tárgyalásra, ám Lázár János a délutáni Kormányinfón már keményebben fogalmazott: „Ha a PSZ felelősen gondolkodik, akkor nem balhéval, hanem tárgyalásokkal tudja elérni, hogy a gyermekek helyzete, az oktatás minősége javuljon!” Mi több, diszkréten megfenyegette a PSZ elnökét is, hiszen mi mást jelenthet a következő mondat, mint fenyegetést: „Gallónénak nagy a személyes felelőssége, hogy politika lesz az iskolában, vagy értelmes munka.” Lázár szavaira így reagált a PSZ: A Pedagógusok Szakszervezete mindig kész a tárgyalásra, ha egyenlő felek ülnek az asztal mellett. Nem ül tárgyalási asztalhoz olyan helyzetben, amikor a sajtó útján ország-világnak, így a tárgyaló feleknek is üzenetet küld a kormány mindenhez értő tagja: ne balhézzanak a pedagógusok, és érdemi változtatásra ne is számítsanak.”

Kíváncsian várjuk a folytatást, ám azt csak remélni merjük, hogy a Balog-kerekasztal további lovagjai – mint például a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége vagy a Magyar Művészeti Akadémia – most az egyszer tartózkodnak a véleménynyilvánítástól.

Lázár kuncogtat

A Szépművészeti Múzeum tíz festménye került 2013 végén abba a Szerb utcai lakásba, amelyben korábbi információk szerint Habony Árpád is lakott. A múzeum a műtárgyakat kölcsönadta, és a festmények rendben vissza is kerültek az intézményhez. De hozzájuthat egy múzeumi műtárgyhoz az is, akinek semmi kapcsolata a miniszterelnökkel? A kölcsönzés előtt pár héttel történt egy érdekes törvénymódosítás” – írja az Index, de a szépen felgöngyölített disznóság vége az, hogy valójában legfeljebb erkölcsi alapon lehet belekötni a Szerb utcai minitárlatba. Ennek fényében Lázár János a Kormányinfón ezt mondta: „A ki nem mondott kérdésére válaszolva azt gondolom, hogy örüljünk annak, hogy a mai világban, a 21. században vannak, akik érdeklődnek a 18. századi képzőművészet iránt. Ez egy fontos és nagy dolog” – írja az Origo, hozzátéve, hogy „Lázár János maga is mosolygott, miközben ezt mondta, a Kormányinfónak helyet adó teremben pedig morajló kuncogás futott végig”.

false

 

Fotó: MTI–Marjai János

 

És azt tudták, hogy a torkos csütörtök „néphagyományra épülő”?

Mi sem. De most majd megtanuljuk. Ezt írja az MTI: „A torkos csütörtökkel kezdetét vette a Magyar Turizmus Zrt. Gasztroélmények éve 2016 programsorozata, a néphagyományra épülő gasztronómiai akcióhoz idén több mint 600 étterem csatlakozott, ahol ezen a napon fél áron lehet fogyasztani – jelentették be a szervezők képviselői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. (…) Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója közölte: a torkos csütörtök rendezvény során együttműködnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH), kiemelt figyelmet fordítva a szabályok betartására, hogy a vendégek és a vendéglátóhelyek elégedettsége a lehető legmagasabb legyen. Az idei újdonságok között említette a megújult arculat mellett, hogy a vendéglátóhelyeknek nem kötelező az alkoholtartalmú italokra 50 százalékos kedvezményt adni, minden másra azonban továbbra is 50 százalékos kedvezményt kell nyújtaniuk.”

Jó étvágyat, ha maradt még.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 11., 19:56
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Cyrano
    2016. február 11., csütörtök 23:27
    Mondhatta volna Lézer Jani fenyegetés helyett ezt is:

    http://kepeslajoska.tumblr.com/image/139129285585

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Hírnarancs

Lemaradt a napi hírekről? Ne csüggedjen! A HírNarancs minden este lakásába szállítja a legfontosabbakat.

Hírnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk