Brüsszelben nem engedik ki az utcára az embereket

  • narancs.hu
  • 2015. november 22.

Hírnarancs

Teljes készültség Belgiumban. Megdöbbentő adatok a családon belüli erőszakról. Ellenzéki összefogás a földmutyi ellen. És a belpolitika legmocskosabb rövid hírei a hétvégéről.

Mindennapos terror

A párizsihoz hasonló terrortámadástól tartanak, ezért a legmagasabb szintre emelték szombat hajnalban Brüsszelben a terrorkészültséget. Lezárták a metrót, a legtöbb kulturális intézményt, sportlétesítményt, bevásárlóközpontot és a pályaudvarok egy részét. Hétfőn nem indulnak metrók, és zárva lesznek az iskolák. Az utcákon katonai járművek és állig felfegyverzett katonák járőröznek – írja az Index, amelynek tudósításában percről percre követhetik az eseményeket. A legfrissebb hírek között szerepel, hogy a belvárosi szállodákból nem engedik ki az embereket az utcára.

Katonák Brüsszel belvárosában

Katonák Brüsszel belvárosában

Fotó: MTI/EPA

Újabb részletek derültek ki a keddi német–holland barátságos mérkőzésre tervezett merényletről. Mint ismeretes, a meccset kezdés előtt nem sokkal lefújták. A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint jól kidolgozott forgatókönyve volt a terroristacsoportnak, amelynek tagjai a Bild szerint egy mentőautóban akarták a stadionba juttatni a robbanóanyagokat. A mérkőzést a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel. A terroristasejtet nem sikerült elfogni, ezért a továbbiakban is veszélyt jelenthet.

A Guardian megszólaltatott egy ápolót, aki a párizsi merényletek alatt az egyik megtámadott kávézóban tartózkodott. A robbanások után kiszaladt, és nekiállt újraéleszteni egy földön fekvő férfit. Amikor letépte a pólóját, meglátta a drótokat, és megértette, hogy azt az embert próbálja megmenteni, aki az életére tört. Ezen a linken videót is találnak a vallomásról.

Családon belül és kívül

„Jelenleg Magyarországon nagyságrendileg több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben a partnere fizikailag és/vagy szexuálisan áldozattá teszi” – nyitotta meg Bombera Krisztina az ELTE Állam- és Jogtudományi karán megrendezett megemlékezést, amiről itt tudósítottunk.

A 444 pedig – a Vice és a The New York Times nyomán – arról írt, hogy az amerikai rendőrség az elmúlt évtizedekben több tízezer nemi erőszakot nem vizsgált ki, a bizonyítékok raktárakban porosodnak. A felhalmozódott esetek feldolgozására a rendőrségnek egyszerűen nincs pénze, ezért civilek gyűjtöttek külön erre a célra: az eredmény számos letartóztatás és elindult per. A helyzet különösen visszás, ha hozzátesszük, hogy az Egyesült Államokban – kis túlzással – újabban már a mezei füvesekre is komplett rohamosztagok törik rá az ajtót, miközben például a nemi erőszak felderítésére nincs pénz.

Együtt a földrablás ellen

A ménesbirtok egyben maradását sürgették a Mezőhegyesen tartott vasárnapi nagygyűlés szónokai, hangsúlyozva, a Békés megyei településnek csak akkor van jövője, ha az 1800 hektár eladásra kínált földbirtokot mégsem árverezik el. Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM politikusai segítséget ígértek a helybélieknek – tudósított az MTI. Az Origo szerint az LMP is ott volt Sallai R. Benedek személyében, akivel létrejöhetett (volna?) a demokratikus ellenzék oly ritka teljes összefogása.

Gyurcsány és Gőgös Mezőhegyesen

Gyurcsány és Gőgös Mezőhegyesen

Fotó: MTI

Híreink végén húzzunk le néhány rövidet:

Orbán Viktor füllentett a felcsútiaknak

Juncker legújabb rajongója a Jobbik

Medgyessy Péter végképp beépült a NER-be

Szijjártó sem mondja meg, közpénzből vett-e tévét Vajna

És Mesterházy kérdésére is képtelen volt válaszolni

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?