Kannibalizmus és orális szex Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2016. április 26.

Hírnarancs

Csernobil 30, taxisblokád reloaded, épül-szépül Orbán kisvasútja, perelnek a romák. Magyar Bill Clinton, kissé hűvös a tavasz. Hírek.

Csernobil

Harminc éve pontosan ezen a napon történt a nukleáris ipar eddigi legsúlyosabb, máig ható következményekkel járó tragédiája: felrobbant a csernobili négyes reaktor. Ukrajnában a BBC tudósítása szerint ugyanabban a percben szólaltak meg a szirénák, hogy emlékeztessenek a tragédiára (mind múlt heti, mind e héten megjelenő print számunk bőven foglalkozik a katasztrófával és utóéletével, némi ízelítőt itt olvashatnak a már megjelent anyagokból).

A sötétség mélye: A 4-es blokk roncsai

A sötétség mélye: a 4-es blokk roncsai

Fotó: Sióréti Gábor

Kövér kitilt

Határozatlan időre kitiltotta a parlamentből Kövér László házelnök az Index két újságíróját, Fábián Tamást és Bakró-Nagy Ferencet, a hvg.hu-tól Fekete Norbertet, valamint a 24.hu és a nol.hu videós munkatársát. Az elvetemült bűnösök hétfőn valamennyien videót forgattak a parlamentben arról, mit szólnak a képviselők ahhoz, hogy a Matolcsy György vezette MNB a haveroknak osztott ki rengeteg közpénzt titokban, különböző alapítványokon keresztül. Az Index úgy tudja, hogy a házelnök azért döntött így, mert az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli társalgóban és a Kupolateremben), ahol (itt olvasható) rendelkezése szerint ezt nem tehették volna meg, és a felszólítás ellenére sem hagyták abba a forgatást. A cikk szerint a videósok hétfőn is ott forgattak, ahol minden más alkalommal, de tegnap a sajtóért felelős személyek sokkal szigorúbbak voltak az újságírókkal – tán az évfordulós ülésen tiszteletét tevő Orbán Viktor miatt. Olyan helyre akarták terelni az újságírókat, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen képviselőket megszólítani, ezért nem tettek eleget a felszólításnak, és forgattak tovább.

Kövér beszél - a kép nem a helyszínen készült!

Kövér beszél – a kép nem a helyszínen készült!

Fotó: MTI

Taxisblokád

Ezúttal a változatosság kedvéért a Lánchidat zárták le több órára a konkurencia, azaz az Uber ellen demonstráló taxisok. Utána sajtótájékoztatót is tartottak a taxistüntetés szervezői, ahol elmondták, hogy a demonstráció sikeres volt – már abban a tekintetben, hogy tudniillik sokan vettek benne részt. A taxisok ígérik, ha kell, egy hét múlva is felvonulnak, a budapestiektől pedig elnézést kértek a kényelmetlenségért. Azt, hogy elérték-e a céljukat, még nem tudják, hiszen a Belügyminisztérium egyelőre semmilyen formában nem reagált. Márpedig a BM aligha fog akciójukra az Uber haladéktalan betiltásával válaszolni. Ezzel szemben a fejlesztési minisztérium a 24.hu cikke szerint délután, legalábbis szavakban már kiállt a taxisok mellett, majd azzal a lendülettel le is teremtette őket az „infokommunikációs megoldások” alkalmazásának hiánya miatt. Az Uber pedig kihasználta az alkalmat, és félárú utazást ígért azoknak, akik elakadtak a taxissztrájk miatti dugóban.

false

Perelnek a roma fiatalok

Leckét évekig nem kaptak, mert úgysem tudják megcsinálni, a farsangi bálba nem engedték be őket, osztálykiránduláson sem voltak soha, ahogy az iskolai úszásoktatásból is kimaradtak – az abcúg.hu cikke szerint így vallottak a bíróság előtt azok a gyöngyöspatai fiatalok, akiket elkülönülten oktatott a helyi általános iskola, s most kártérítést szeretnének a szerintük meghiúsult jövőjükért.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) alapítvány segítségével összesen 63 roma fiatal indított kártérítési pert az iskolai évek alatt elszenvedett szegregáció, és azok következményei miatt – az iskolától, az önkormányzattól és a Kliktől várnak kompenzációt. A Kúria már tavaly márciusban kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskola roma diákjait jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, és a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatást kaptak.

Kisvasút: még egy kis vajszínű árnyalat

Légkondicionáló, vajszínű műbőr ülések és gyönyörűen kidolgozott belső tér, áram és folyó víz is lesz a Vál-völgyi kisvasút egyik vagonjában, amelyben az egymás felé fordított foteleknek köszönhetően akár tárgyalásokat is lehet tartani – ez is kiderül a nol.hu ma kitett videójából. Persze a többi vagonban a régi UV villamosok fapadjai köszönnek vissza, de azért ki az, aki megtagadná ezt kis luxust országunk sokat dolgozó vezetőitől, üzletembereitől. (További kérdéseknek elébe menve: nem, páncélvonat sajnos nem fér rá a keskeny nyomtávú sínre!) A kisvasút átadásáig már csak néhány nap van hátra, mi is izgatottan vágjuk a centit!

 

De hol megy majd a kisvasút?

De hol megy majd a kisvasút?

Fotó: Sióréti Gábor

Polgármester a pácban

A nap cikkcímét (Blikkre, Borsra ráverve) kétségtelenül szintén a nol.hu produkálta, habár a Kannibál bérgyilkosai is vannak a szexbotrányba kevert polgármesternek? felütés keltette várakozásokat csupán részben elégíti ki a cikk, amelynek csak a végén és ott is csak hipotetikusan kerülnek elő az afrikai emberevő brávók. Az írás fő mondanivalója (ti. azzal vádolják Drávapiski polgármesterét, Mali Zoltánt, hogy orális szexre kényszerített egy fiatal lányt, hogy az cserébe megtarthassa a közmunkáját, szülei pedig az önkormányzati lakást) ugyanakkor remekül illusztrálja, milyen kiszolgáltatott helyzeteket teremt a kegyelemkenyérként osztott közmunka. Függetlenül attól, miként ítél a bíróság, hiszen közben Mali is feljelentette vádlóit.

Végül is még csak tavasz van

Kissé hűvös lett az utóbbi napokban, s a felmelegedést nem szolgálja a holnap befutó újabb hidegfront sem – ez áll e hétre szóló, folyamatosan frissülő prognózisunkban is. Hétvégére azért némi melegedéssel tudjuk kecsegtetni olvasóinkat.

Figyelmébe ajánljuk