Majálisra megjavul – Időjárás a héten

A hét elején még elég hűvös lesz, később kissé már melegszik, de szerdán egy ciklon is közbeszól.

A múlt vasárnapi, kiadós csapadékkal érkező (múlt heti bejegyzésünkben prognosztizált) lehűlés még e hét elején is érzékelteti hatását. Hétfőn még igen hűvös, kellemetlenül szeles idő lesz, s még többfelé hullhat főleg kis mennyiségű csapadék. Keddre némileg javul az idő, amit a szélirány délnyugatira fordulása is jelez, de ezen a napon is elkel majd a kiskabát. Estétől azonban egy újabb hullámzó frontrendszer érkezik, s az ennek mentén kialakuló sekély ciklon éppen itt fog tábort verni. Ennek úgynevezett meleg oldalán szerdán előbb még viszonylag kellemes hőmérsékletű levegő érkezik jelentős szél kíséretében délnyugatról, de közben az ország mind nagyobb részét éri el a ciklon záporokat hozó vastag felhőzete. Szerda késő délutántól pedig ismét megerősödő északnyugati széllel megint hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, még ha a lehűlés nem is lesz oly alapos, mint az előző hétvégén.

Az átmenetileg ismét hűvösre forduló idő csupán lassan javul, összefüggésben azzal, hogy a Balkánon, zömmel tőlünk délre, illetve délkeletre a hét utolsó napjain is ciklontevékenység zajlik: ez ugyan várhatóan az ország területét csak részben érinti (pénteken inkább keleten várhatók záporok), de hátoldalán ismét kissé hűvösebb levegő érkezik hozzánk. A hétvégén nyugodtabb, csendesebb légmozgással jellemezhető, lassan melegedő időnk lesz, helyenként már 20 fokhoz közeli (de még zömmel az alatti) maximumokkal – szabadtéri programokhoz ez szinte ideális! Vasárnap, május 1-jén kezdetben változóan felhős, időnként napos idő lesz, napközben azonban délnyugat felől fokozatosan beterít minket egy mediterrán ciklon felhőzete és délután még csak a Dunántúlon, estefelé már a fővárosban is esni fog.

Előbb még hűvös

Hétfő: Erősebben felhős, ritkán napsütéses, hideg időnk lesz, többfelé (főleg délen és a keleti országrészben, délután esetleg a nyugati határnál) fordul elő főleg kisebb eső, zápor. Délutánra is csak 7, 11 fokig melegszünk. A mindenhol legalább élénk északnyugati-északi szél a Dunántúlon, a főváros környékén és az ország keleti harmadán fúj a legerősebben. Éjjel jelentősen mérséklődik a légmozgás, kiderül, így kifejezetten hideg lesz –1, +3 fokos minimumokkal, északon és a Dunántúlon többfelé fagyni fog.

Kedd: Változóan, északkeleten erősebben felhős, máshol néha napos időben délután már 13, 16 fokot is mérhetünk. Főleg a Nyugat-Dunántúlon erősödik meg a délnyugati szél, de keletebbre is élénk délnyugati-nyugati szél fog fújni. A délután második felében pont a Nyugat-Dunántúlon fog beborulni, ahol eshet is. Éjjel felhős, északon és a Dunántúlon csapadékos időben, kissé élénk déli szélben 3, 7 fokos minimumok várhatók.

Szerda: Felhős, a Dunántúlon, az északi és a középső országrészben (így a főváros környékén is) egyre többfelé esős, záporos, délkeleten délutánig még csapadékmentes idő lesz, a nap azért néha (akár két zápor között is) előbújhat. Az intenzívebb csapadékzóna délután egyre keletebbre terjeszkedik, útját záporok, sőt zivatarok kísérhetik. Napközben mindenhol megerősödik a szél - délen és keleten kezdetben még déli, délnyugati irányból fúj majd, ám  a Dunántúlon már délelőtt fokozatosan északnyugatira vált a szélirány és ezzel hidegebb levegő érkezik.  Napközben, főleg a nap első felében még 12, 18 fokig emelkednek a hőmérsékletek (délkeleten lesz a  legmelegebb, viszont a nyugati határnál sokfelé már 10 fok se lesz!), de a délután során előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is alaposan lehűl majd a levegő. Éjszaka kezdetben sokfelé fog esni, majd hajnalra az ország nagyobb részén lassan csökken a felhőzet, a szél előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is mérséklődik. Kora reggel -1, +7 fokos minimumokat mérhetünk (északon és nyugaton ismét többfelé lehet talaj menti fagy).

Csütörtök: A keleti határnál kezdetben még erősen felhős idő lesz, de délelőttre itt is mindenhol eláll az eső. Máshol egész nap enyhén gomolyfelhős égre tekinthetünk fel (az Észak-Dunántúlon futó záporok is előfordulnak), délután 10, 16 fokos csúcsértékekre számíthatunk (nyugaton lesz hűvösebb). A Dunántúl déli és nyugati részén mérsékelt déli-délkeleti szél fog fújni, keletebbre gyenge marad a légmozgás. Éjjel gyenge légmozgás mellett 1, 8 fokos minimumok várhatók, délen, délkeleten (késő estig még északon is) esni fog.

Péntek: Az ország nagyobb részén változóan, délen és keleten erősebben felhős, idő lesz, napközben az ország déli harmadán, majd egyre inkább a Tiszántúlon és északkeleten várható eső, zápor, máshol nem fog esni. Délután 11, 17 fokos csúcsértékek várhatók, talán a csapadékos keleten lesz a leghűvösebb. Többnyire mérsékelt, keleten néha élénkebb északkeleti szél fog fújni. Éjszaka is legfeljebb a Tiszántúlon, és az északkeleti határ mentén vastagszik meg a felhőzet, csapadék máshol sem várható, hajnalra igen mérsékelt légmozgás mellett 2, 8 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Változóan felhős, kezdetben zömmel csapadékmentes időben délutánra 15, 19 fokig melegszünk. Délután azért már több gomolyfelhő tűnik fel az égen, s északkeleten (kisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon) elszórtan várhatók záporok is. Északkeleten kissé élénk északkeleti szél fog fújni, de az ország nagyobb részén mérsékelt, változó irányú légmozgást tapasztalunk. Éjszaka nyugaton derült idő lesz, keleten még előfordulnak záporok. Mérsékelt légmozgás mellett 3, 9 fokos hajnali minimumokkal számolhatunk.

Vasárnap: Május első napján 15, 20 fokig emelkedhetnek a hőmérsékletek: kezdetben még több napsütésben lehet részünk, de napközben előbb a Dunántúlon, majd máshol erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és  kisebb-nagyobb záporok is kialakulhatnak, majd estefelé már kiadósabb csapadék is hullhat. Napközben főleg délen és keleten élénkül meg az északkeleti szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan, napról napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk