Mozgássérült menekülteket tart fogva a TEK, Szijjártó beszólt az olasz miniszterelnöknek

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 28.

Hírnarancs

A német ügyészség is nyomoz a lemondott VW-vezér ellen, Törökország Szíriában építene menekülttábort, négy új államtitkárt kap Varga Mihály, egy éve nem volt ilyen erős a Fidesz. Hétfői hírek.

Szijjártó vs. Renzi

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint Európa problémája nem Oroszország, hanem Magyarország. Renzi a La Repubblica beszámolója szerint New Yorkban azt mondta, hogy Európa jövője Oroszország nélkül „tragikus hiba” lenne. Renzi hozzátette: a „valódi kockázat” Európa számára nem Oroszország vagy a gazdasági megszorítások, hanem az új falat építő Magyarország. Az olasz miniszterelnök szerint országa tíz éven belül újra Európa vezetője lehet.

A bírálatot természetesen nem hagyhatta szó nélkül a külföldi diplomatákat mostanában rendre kiosztó Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: „Az Európai Tanács legutóbbi ülésén kimondta, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, meg kell védeni az EU külső határait.”

false

 

Fotó: MTI

A tárca kitért Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter szavaira is, ugyanis a politikus egy hétvégi rendezvényen azt mondta: „Amit Orbán Viktor Magyarországa tesz, az tűrhetetlen. Ez nem Európa.” Minderre Szijjártó Péter tárcavezető úgy reagált, hogy Magyarországra idén eddig 275 389 bevándorló érkezett. Magyarország, vállalva a komoly terheket, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátta az illegális bevándorlókat és többségüket regisztrálta. Szijjártó szerint „minél kevesebb időt töltenek egy ország vezetői mások kritizálásával, annál hatékonyabban tudnak eleget tenni az európai előírásoknak”.

Jöjjenek Letenyére, maradjanak Szíriában

A már több millió szíriai menekültet befogadó Törökország azt javasolta hétfőn Brüsszelnek, hogy a válság kezeléséhez Szíriában, egy védelmi övezetben létesítsen egy 300 ezer fős konténervárost. Ankara javaslata szerint ott kellene regisztrálni a menedékkérőket, ellentétben azzal az európai uniós felvetéssel, hogy Törökország területén történjék mindez. „Megmondtuk az európaiaknak, hogy semmiféle befogadóközpont nem lesz Törökországban” – jelentette ki Ahmet Davutoğlu török kormányfő a Hürriyet című napilapnak adott interjúban az MTI tudósítása szerint. Davutoğlu elmondta, hogy ha az EU állja a konténerek költségeit, Törökország vállalja azok felépítését.

Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől Magyarországra belépő menekülteket fogják regisztrálni. Letenyén hétfő délig tizenhárom konténert állítottak fel és további tizenöt érkezik még ma. A helyszín a senki földje, vagyis a régi magyar–horvát közúti átkelőhely, a Mura-híd közelében lévő terület.

Műszaki zár a Mura-hídon

Műszaki zár a Mura-hídon

Fotó: MTI

Mozgássérült menekülteket vádolnak zavargással

A Helsinki Bizottság beszámolója szerint a TEK több embert tart fogva tömegzavargás vádjával, néhányuk védelmét pedig a bizottság ügyvédjei látják el. Három menekült házi őrizetét rendelték el, ami azt jelenti, hogy a kiskunhalasi őrzött szálláson kell lenniük. A helyszínen járó ügyvéd szerint „éppen felügyelet nélkül, bezárt ajtók mögött volt egy zárkában a három személy. A fogvatartottak nem rokonok, egyikük nő. Az egyik férfi lába elsorvadt; hasfalában katéter van, csak a speciális orvosi eszközzel (protézis) tud járni, amivel feküdni nem lehet, de felszerelni ½ óra, és alapesetben nem is hordja, mert nem jól illeszkedik, így az elsorvadt lábát is nyomja. Ezért, ha WC-re szeretne menni, akkor gyakorlatilag csúszik-mászik a padlón abba a mellékhelyiségbe, amely egy függönnyel van elválasztva a zárka többi részétől”. A másik fogva tartott férfi fogyatékkal élő, a „háborúban sérült meg a lába, nagyon nehézkes, fájdalmas számára a járás is” – írja a helyszínen járt ügyvéd.

Varga új államtitkárai

Tállai András a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem lesz a NAV elnöke, hanem miniszterhelyettesként felügyeli majd az adóügyeket. A Nemzetgazdasági Minisztériumon belül ugyanis önálló adóügyi államtitkárság lesz, Tállai pedig azt fogja vezetni.

false

 

Fotó: MTI

Hornung Ágnes lesz a pénzügypolitikáért felelős államtitkár október elsejétől. Orbán Gábor júliusban távozott a minisztériumtól. A jogász-közgazdász végzettségű Hornung az elmúlt két évben Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének pénzügyi tanácsosa, a Gazdasági és Pénzügyi (ECOFIN) csoport vezetője volt. Távozik Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Helyére szintén októbertől Cseresnyés Péter érkezik. Cseresnyés 2002 óta fideszes parlamenti képviselő, 2010-től négy évig Nagykanizsa polgármestere volt. Varga negyedik új államtitkára Lepsényi István lesz, és november 1-jétől érkezik Glattfelder Béla helyére. Lepsényi 1991 és 1994 között a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgatója, az elmúlt több mint húsz évben pedig a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Dagad a dízelgate

Világszerte 2,1 millió olyan Audit értékesítettek, melyre telepítve volt az a szoftver, amely csalt a környezetvédelmi vizsgálatokon. Az érintett modellek szinte az összes dízeles Audit lefedik, ezek többségét Nyugat-Európában adták el. Közben a német ügyészség vizsgálatot indított Martin Winterkorn, a cég lemondott vezérigazgatója ellen.

Lemondott a szegedi kancellár

Devecz Miklós, a szegedi egyetem kancellárja szexista és menekültellenes fotót osztott meg a Facebookon. Az azóta már eltávolított képen tucatnyi meztelen nő ül egy csónakban, fölöttük pedig az olvasható, hogy „végre normális bevándorlók”. Múlt héten az Átlátszó Oktatás írt a kancellár kifogásolható posztjáról, ám Devecz először tagadta, hogy ő osztotta volna meg a képet, mondván, „feltörték” a fiókját. A hvg.hu úgy értesült, a kancellár mégis lemondott, méghozzá azért, hogy „megkímélje az intézményt a személyét érintő támadások következményeitől”.

Nézőpont: erőre kapott a Fidesz

false

 

Fotó: Nézőpont Intézet

Szeptember utolsó hetében 5 százalékponttal 34 százalékra erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében a nem nagyon baloldali Nézőpont Intézet legújabb kutatása szerint. A Jobbik 17 százalékra jött fel, az MSZP (8), a DK (5) és az LMP (4) augusztushoz képest 1 százalékkal gyengült. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz–KDNP-tábor így vélhetően innen gyarapodott. A teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar–szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága, ezzel a magyarok közel háromnegyede támogatja már.

Figyelmébe ajánljuk