Nem hiányzik, és blöffnek tartják a magyarok a kerítésépítést

  • narancs.hu
  • 2015. július 12.

Hírnarancs

Pride, fuccsba ment EU-csúcs, díjeső Karlovy Varyban, jogtalan aratás Kishantoson, fokozott menekültkrízis. Nagy bajban vannak a görögök, és jön a nyár talán legnagyobb tüntetése: nem kérünk a kerítésépítésből!

Pride 2015

Megvolt a 20., jubileumi Budapest Pride: móka és kacagás, buli, tánc és szabad elfogadás jellemezte a közel kétórás vonulást. Az eseményről készült képgalériánkat itt, Felvonulók kérték kívánságműsorunkat itt, körkérdésünket, amelyből kiderül, miért fontos a Pride, és ki mit gondol a szélsőséges tüntetőkről, itt olvashatják, utóbbira Simon Márton, Kurta Niké, Gigor Attila, Oltai Kata és Tordai Bence is válaszolt. A tárgyban Gulyás Márton írt érdekes publicisztikát.

Kurta Niké színész és Gigor Attila rendező

Kurta Niké színész és Gigor Attila rendező

Fotó: Németh Dániel

Húsz éve történt a screbrenicai mészárlás

Noha nyílt levélben ítélte el a húsz évvel ezelőtti srebrenicai „szörnyű bűncselekményeket” Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, szombaton, a tömegmészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, amikor az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el, kővel dobálták meg. Ahogy az Index írta, Aleksandar Vučić személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt – még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: „Ha meggyilkoltok egy szerbet, mi száz muszlimot gyilkolunk meg.” (Ezen a linken összeszedték a rengeteg azonosított áldozat személyét. Nincsenek szavak.)

Nem hiányzik a kerítés?

A magyarok 34 százaléka ért egyet a szerb–magyar kerítés felépítésével, míg 56 százalékuk inkább nem húzná fel azt a déli határra – ez derül ki a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet által június 7–9. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. 11 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

A többség szerint a szerb–magyar határra tervezett kerítés inkább figyelemelterelés, mintsem a menekültek megállítása. A megkérdezettek 54 százaléka ért egyet az erre vonatkozó állítással, míg csupán kevesebb mint 30 százalékuk gondolja másként.

A megkérdezettek 67 százaléka alkalmatlannak gondolja a szerb–magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket. Mindössze a megkérdezettek 23 százaléka gondolja azt, hogy a kerítés valamennyire alkalmas lesz arra, hogy ellássa „legfontosabb feladatát”. Az intézet felmérése szerint ugyanakkor az emberek komoly problémának látják a menekültkérdést.

Mégse csúcs

Az utolsó pillanatban törölte a vasárnap délutánra összehívott rendkívüli EU-csúcsot Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – írta Twitter-oldalán. Az eurózóna pénzügyminisztereinek eddigi megbeszéléséről annyit tudni, hogy a tagállamok sok pontban egymással vagy Görögországgal nem értenek egyet.

false

Korábban bejelentették, hogy ma Orbán Viktor is a rendkívüli csúcsra utazik, ugyanis ezen a tanácskozáson döntöttek volna a görögök sorsáról. De ezek szerint tovább csúszik a döntés, mi legyen a görögökkel, így a nem az eurózónához tartozó kormányfőknek – persze Orbánnak se – osztanak lapot még egy darabig e kérdésben.

Ettől függetlenül megkezdődött a másik tárgyalás, az eurózóna vezetői Brüsszelben Görögország helyzetéről tanácskoznak. A megbeszélés tétje az, hogy maradnak-e a görögök az eurónál, és milyen áron.

Angela Merkel német kancellár előzetesen rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet. Azt mondta, hogy nem bármi áron akarnak megállapodásra jutni. Mint hozzátette, tudja, hogy az idegek pattanásig feszültek, de akkor is gondoskodni kell arról, hogy a megállapodás több előnnyel, mint hátránnyal járjon. A kancellár a bizalom túl alacsony szintjében látja a legfőbb gondot. (A hvg.hu cikke folyamatosan frissül.)

Antropológus az antropológiáért írt Balog Zoltánnak

Nyílt levelet írt a világhírű antropológus, dokumentumfilmes André Singer a Királyi Antropológiai Intézet nevében Balog Zoltánnak, az Emmi miniszterének. Singer abból az apropóból írt, hogy hallott róla, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. Ezt Singer enyhén szólva nem tartja jó ötletnek, ezért szakmai vita kezdeményezését ajánlja Balognak.

Aratás Karlovy Varyban

Horváth Lili első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek nyerte el az 50. Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West versenyszekciójának díját, valamint a háromfős, kritikusokból álló FEDEORA zsűri elismerését is. A kritikusok indoklása szerint „narratív íve, biztos kezű rendezése és a két főszereplő meggyőző karakterábrázolása miatt a Szerdai gyerek jóval többről szól, mint amit a vásznon látunk”. Az egykori intézetis múltjával és a felnőtté válással megküzdő fiatal lányanyáról szóló Szerdai gyerek rendezőjével készült interjúnk itt olvasható.

false

 

Fotó: Facebook/Szerdai gyerek

Újabb kishantosi csetepaté

Nemcsak Karlovy Varyban, de Kishantoson is megkezdődött az aratás, csakhogy jogtalanul. Merthogy a Mező Vidék Bt. – semmibe véve a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet – arattatásba kezdett az általa egykor bérelt kishantosi földterületen. A vállalkozás földbérleti szerződését 2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék semmisnek nyilvánította.
A helyszínre érkező Ács Sándornénak, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének a vállalkozás által felbérelt arató üvöltözve „megtiltotta” az esemény fotózását, és dulakodva elvették tőle a fényképezőgépét, majd úgy kapta vissza, hogy a képeket letörölték – írja a Greenpeace Facebook-oldalán.
A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint egyébként még csak nem is pályázhatott volna a területre, mert soha (!) nem foglalkozott mezőgazdasággal, és ez eset is mutatja, hogy úgy tűnik, még csak saját munkagépei sincsenek.

Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal!

Közel húsz emberjogi civil szervezet tiltakozik kedden a kormány menekültpolitikai intézkedései, valamint a magyar–szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen. A szervezők közleménye itt olvasható, az esemény linkje pedig itt található. Save the date!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?