Orbán nyomott egy barackot L. Simon kobakjára

  • narancs.hu
  • 2015. július 30.

Hírnarancs

Megint átszabdalják a felsőoktatást, kereszteket állítanak a déli határon, Lázár nem segít az egyenruhásoknak, és visszatér a nyár a hétvégére. A nap hírei.

Megtalálták a maláj gép roncsait?

A világ hírportáljai ma főhelyen (például itt vagy itt) számolnak be arról, hogy az Indiai-óceán déli medencéjében található, francia fennhatóság alatt álló Réunion szigetén egy repülőgép darabját vetette partra a víz. Egy úgynevezett csűrőfékszárnyról van szó, amely nagy valószínűséggel egy olyan Boeing 777-es repülőgéphez tartozhatott, amilyen a tavaly rejtélyes körülmények között eltűnt „másik” maláj gép is volt – márpedig más ilyen gép nem tűnt el a tágabb környéken. A két méter hosszú roncsdarabot mindenesetre Franciaországba küldték azonosításra. Helyi források szerint helyi lakosok egy partra mosott csomagmaradványt is találtak – de ennek azonosításával egyelőre nem foglalkoznak a francia hatóságok.

Ha más nem jut az eszedbe, szervezd át

Palkovics

Palkovics, a végrehajtó

Fotó: Németh Dániel

A nap belföldi híre szerint (amit Palkovics államtitkár az Indexnek adott interjújában is megerősített) elkészült a felsőoktatás szerkezeti átalakításának koncepciója. A lényeg: ami eddig egyben volt, azt szétszedik, ami külön, azt összevonják. Az érintett egyetemek egy hónapot kaptak, hogy eldöntsék, mi lesz velük – azután majd az Emmi úgyis kitalálja a jövőjüket. A részletek? Nem lesz többé Nyugat-magyarországi Egyetem: Sopron (főleg erdészeti profillal) önállósul, de az egyetem része maradna a Közgazdaságtudományi Kar és a nevét tekintve is párját ritkító Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar is. Alighanem Szombathelyen is önálló intézmény jön létre a Savaria Egyetemi Központ bázisán. A győri és a mosonmagyaróvári karokat a Győri Széchenyi Egyetemhez csatolják – a kétszáz éves agrárakadémiai múlttal büszkélkedő Mosonmagyaróváron idővel csak az élelmiszer-tudományi képzés marad (hogy ne legyen Keszthelynek és Kaposvárnak konkurenciája). A zalaegerszegi (ahol rendkívül menő elnevezésű mechatronikai mérnöki képzés zajlik) a Pannon Egyetemhez kerül (aminek központja Veszprém). A Corvinust, ahol „nem működött a szinergia”, kíméletlenül szétszedik: a közgáz önállósul, a kertészeti kart (egyelőre még ingatlanjaival együtt) hozzácsapják a gödöllői Szent István Egyetemhez, amiből viszont kiválik és önállósul az állatorvos-tudományi képzés, ami termeli a pénzt és bőven megáll a saját lábán is. Emellett egyesítik a szolnoki és a kecskeméti főiskolákat, melyek némi túlzással konganak az ürességtől.

Reméljük, tudták követni és nem szédültek el: gondoljuk, aligha ez lesz az utolsó átalakítás, pláne, hogy e műtéti beavatkozások narrációjában folyton visszaköszön az ötvenes-hatvanas évek oktatáspolitikai voluntarizmusa. Igazán nem akarnánk az óvodás Micsurin-viccek szomorú emlékét feleleveníteni, de az olvasó is tudja, hogy mi történik, ha a kígyót keresztezik a sünnel – és mindjárt a következő témánknál is vagyunk.

Cirkusz a határon

A hvg.hu cikke szerint érdekes és egyben riasztó fejlemények zajlanak a még kerítésre váró határon. A hétvégén a „krisztusi magyarságért és az életvédő Európáért” kiálló Alfa Szövetség fehér kereszteket vert le a határ mentén Ásotthalomnál, hogy elriasszák a zöld határon érkező menekülteket. Reméljük, éjszakára előzékenyen meg is gyújtják őket. A maga butaságában még viszonylag ártalmatlan gesztus csupán jel: az önkéntes határvadászok újabb csatlakozókat várnak a migránsok feltartóztatására, míg Toroczkai László, mostanában ásotthalmi polgármester egy gumilövedékes fegyvereket forgalmazó cég videóját posztolta a Facebookra, naná, a helyzet megfelelő kezelése érdekében – a kéretlen nemzetvédő kommentelők meg már azon vitatkoznak, hogy asszonyra, gyerekre is lehet-e lőni, ha megrongálnák a (még el sem készült) kerítést.

A rendőrség természetesen a helyén van és intézkedik: ma például razziát tartottak a Keletiben, a menekültek között, akiket kitessékeltek az aluljáróból.

Álmodtam egy barackmagról

Az Index információi szerint maga Orbán Viktor is magyarázatot kért L. Simon Lászlótól, annak családi barackmagüzlete és az ügy botrányosan stupid kommunikációja miatt. A miniszterelnökségi államtitkár borászata korábban zacskózott sárgabarackmagokat hozott fogalomba saját termékként, és azt hirdette, hogy rákellenes hatású, méregtelenítő, tisztítja a májat és javítja a látást. Kiderült azonban, hogy a hatóanyagokat nem vizsgálták be, a barackmagról sosem bizonyították, hogy védelmet jelentene a betegségekkel szemben – L. Simon ráadásul elsőre letagadta a saját cégét is, és rákente az egészet a feleségére (erről lásd Schilling Árpád írását: A költő meztelen). A kajszimagról el szokták mondani, hogy ciántartalma miatt nagyobb mennyiségben rosszullétet is okozhat, de vödörnyit senki sem eszik meg belőle. Kisebb dózisban ártalmatlan és még finom is – viszont valószínűleg nem gyógyít semmit.

Gratulálunk, László!

Gratulálunk, László!

Fotó: MTI

Hiába vártak Lázárra

A vagyona nagy részét (1,8 milliárd forintot!) a Buda-Cash botrányban elúsztató Honvéd Egészségpénztár vezetősége eddig Lázár Jánosban bízott, hogy segít a pénzüket vesztett katonák, rendvédelmi dolgozók, külföldi hírszerzők, titkosszolgálati ügynökök kártalanításában. Lázár most levélben hűtötte le a kedélyeket: az Európai Unió (már megint EZEK!) jogértelmezési gyakorlata lehetetlenné teszi a kártérítést. S bár az überminiszter saját szavaival élve a magyar emberek érdekében sohasem hátrál meg a megvívandó küzdelmek elől, de a jogállamiság és a nemzetközi jog kereteit semmilyen esetben nem lépheti át. Mikor már alaposan kikacagtuk magunkat, még mindig nem kaptunk választ, miért pont az EU a hunyó (amúgy eddig egy magyar törvényre hivatkoztak), s hogy miért nem lehet elismerni a brókerbotrányok egyik ágán sem, hogy a mostani államvezetésnek bármi felelőssége volna az ügyben.

Belső tisztogatás

Tizennyolc vámost és három civilt fogott el a rendőrség a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével. Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek a záhonyi határon folyó cigarettacsempészetben. A hír nem igazán lephetett meg senkit, miután nemrég Jacenyuk ukrán miniszterelnök a teljes kárpátaljai vámparancsnokságot leváltotta ugyanezen vád alapján (és egy pár héttel ezelőtti, három halottal járó lövöldözés nyomán): az olajozottan folyó üzletmenethez a határ mindkét oldalán félre kell nézni. A nyomozás adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök „jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az Ukrajnából dohányárut Magyarországra csempésző embereket”, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett autókban elrejtett ukrán eredetű dohányárut. Fogjuk fel úgy az ügyet, mintha a szervezet öntisztulása zajlana – legalábbis erősen ezt sugalmazzák nekünk.

Minden adat egy kézbe

Nem is tudjuk, miért jut erről eszünkbe a HVG e heti számában megszellőztetett (és az érintettek részéről egyelőre cáfolt) értesülés, mely szerint hamarosan egy kézbe kerülhet valamennyi érzékeny adatunk: a NAV rólunk vezetett adatbázisától hiteleink, bankszámlánk, átutalásaink minden részletéig. Hogy kié lesz ez a kéz (ha lesz ilyen), még nem tudjuk – amúgy az MNB már most majdnem mindent tud rólunk, miután övék lett a Giro Elszámolásforgalmi Zrt. Ám ha igaz, hogy a NAV-ot is hamarosan a miniszterelnökség alá rendelik, máris egy kérdéssel beljebb járunk a barkochbában.

Hétvégére visszatér a nyár, jövő héten meg a hőség

Az időjárás váratlan (bár e hétre szóló, frissített prognózisunkban már előrevetített) őszies fordulata lassan a múlté: hétvégén már egészen meleg lesz, de kánikula (mégoly visszafogott kivitelben) egyelőre csak a keleti országrészben élőket fenyegeti, pláne, hogy vasárnap újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk. A jövő hétre viszont fokozatos felmelegedés a legvalószínűbb forgatókönyv: egy újabb, napokig, talán egy hétig tartó hőhullám is kinéz nekünk.

Figyelmébe ajánljuk